Καινούριες πληροφορίες για τους αγρότες

Καινούριες πληροφορίες μας έστειλε ο Γιώργος Τσάτσος σχετικά με τη φορολόγηση των αγροτών τις οποίες δημοσιεύουμε παρακάτω. Συγχρόνως με ένα προλογικό του σημείωμα απαντά και σε μένα (που του είχα προτείνει να ανοίξει ένα παράρτημα του γραφείου του στο χωριό) και σε έναν ανώνυμο σχολιαστή. Γράφει:

Αγαπητέ Στρατή

Οι δημοσιεύσεις των κειμένων μου ως προς τη φορολόγηση των αγροτών και συναφών φορολογικών θεμάτων, δεν στοχεύουν στην άγραν των πελατών, αλλά στο να βοηθήσουν  στην ενημέρωση των συγχωριανών μας, για  να ξεδιαλύνουν τα φορολογικά θέματα, μέσα από τον κυκεώνα των  φορολογικών νόμων, την καταιγίδα των καθημερινών νέων, αναιρούμενων και αλληλοσυγκρουόμενων ερμηνευτικών εγκυκλίων του δαιδαλώδες φορολογικού μας συστήματος.

 Το υλικό, αντλείται από εγκυκλίους και δελτία τύπου του Υπουργείου Οικονομικών  καθώς και από ανακοινώσεις των επαγγελματικών μας ενώσεων και δεν διεκδικώ την πατρότητά του.

 Είμαι στη διάθεση, οποιουδήποτε μου ζητήσει  βοήθεια , να εκφέρω την άποψη μου μέσα από την 30ετή εμπειρία μου και  μάλιστα αφιλοκερδώς όπως κάνω μέχρι σήμερα. 

Κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα παραπάνω αλλά -νομίζω- και την αναγκαιότητα ενός γραφείου στο χωριό.

Παραθέτουμε και τις χρήσιμες πληροφορίες που μας έστειλε και για τις οποίες τον ευχαριστούμε.

 

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ

Oι αγρότες, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν ενταχθεί στο κανονικό  καθεστώς Φ.Π.Α., υποχρεούνται από 1.1.2014 να υποβάλλουν, στη Φορολογική Διοίκηση,  ( Δ.Ο.Υ ) δήλωση μεταβολής εργασιών (έντυπο Μ2), με την οποία θα δηλώσουν την ένταξή τους σε κατηγορία βιβλίων και την υπαγωγή τους στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α., καθώς και τις δραστηριότητες της αγροτικής τους εκμετάλλευσης.
( Υποβάλλεται στο τμήμα Μητρώο από τον ίδιο τον αγρότη ή από εξουσιοδοτούμενο )

Η παραπάνω δήλωση θεωρείται  εμπρόθεσμη αν υποβληθεί μέχρι 15.2.2014, για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και μέχρι20.3.2014 για τους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων. 

ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ

ΕΔΡΑ- ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΦΟΡΕΑΣ-ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ

Στις περιπτώσεις που ως έδρα δηλώνεται η κατοικία του φορολογούμενου ( έτσι πρέπει να γίνει ) συνυποβάλλεται για το σκοπό αυτό υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/86 και δε διενεργείται επιτόπιος έλεγχος(αυτοψία)  

Προσκόμιση  Αποδεικτικού  Εγγραφής  ΟΓΑ.

Είναι υποχρεωτική η εγγραφή και η ασφάλιση σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό.

Οι εν ενεργεία ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ προς διευκόλυνση τους μπορούν να προσκομίζουν, ως αποδεικτικό εγγραφής  οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την εγγραφή τους στα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΓΑ (πρόσφατη ειδοποίηση καταβολής εισφορών, βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας, ενημερωτικά σημειώματα του ΟΓΑ κλπ.).

Οι ασφαλισμένοι σε άλλο φορέα (πλην ΟΓΑ) κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπ. Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας (ΟΑΕΕ, ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ΝΑΤ κ.λ.π.), Δημοσίου, ως αποδεικτικό εγγραφής μπορούν να προσκομίσουν οποιοδήποτε έγγραφο που αποδεικνύει την ασφάλιση τους στον οικείο φορέα (αντίγραφο ΑΠΔ – Αναλυτική Προσωρινή Δήλωση, εκκαθαριστικών μισθοδοσίας για Δημοσίους υπαλλήλους, ειδοποιητήριο οφειλής ασφαλιστικών εισφορών, κλπ.)

Διευκρινίζεται ότι οι συνταξιούχοι όλων των φορέων (από άμεσο δικαίωμα) δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Συνεπώς στις περιπτώσεις αυτές αρκεί η προσκόμιση εκκαθαριστικού σύνταξης ή συνταξιοδοτικής απόφασης κλπ.

Για αυτούς που θα προβούν σε  αρχική εγγραφή στα μητρώα ασφαλισμένων του ΟΓΑ, αρκεί η προσκόμιση της αίτησης εγγραφής.

 

Προσκόμιση Βεβαίωσης εγγραφής σε Επιμελητήριο

Κατά την υποβολή των σχετικών δηλώσεων, από τους αγρότες και τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν αγροτική εκμετάλλευση, δεν απαιτείται η προσκόμιση βεβαίωσης εγγραφής στο οικείο Επιμελητήριο, εφόσον δεν ασκείται εμπορική δραστηριότητα.

.

 Φόρος Προστιθέμενης Αξίας  ( Φ.Π.Α )

.Η ένταξη στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ συνεπάγεται ότι ο αγρότης έχει όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προβλέπονται από το κανονικό καθεστώς, όπως επιβολή ΦΠΑ στις πωλήσεις των αγροτικών προϊόντων του, υποβολή δηλώσεων (περιοδικών και εκκαθαριστικών),              ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου στο ελληνικό δημόσιο κ.λ.π

Η  παραμονή στο κανονικό  καθεστώς του ΦΠΑ, κρίνεται για κάθε επόμενη χρήση με βάση τα δεδομένα της προηγούμενης χρήσης.

Δηλαδή εάν κατά τη χρήση 2014 ο αγρότης δεν έχει υπερβεί τα όρια που τίθενται, μπορεί να ενταχθεί από 1.1.2015 στο ειδικό καθεστώς.

Σε κάθε περίπτωση μετάταξης από το ειδικό καθεστώς αγροτών στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, οι μετατασσόμενοι είναι υποχρεωμένοι να συντάσσουν απογραφή των αποθεμάτων αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και αγαθών επένδυσης και να υποβάλλουν δήλωση αποθεμάτων εντός δύο (2) μηνών.

Ειδικά για την πρώτη εφαρμογή η ανωτέρω δήλωση μπορεί να υποβληθεί εμπροθέσμως μέχρι 31.3.2014.

Ιδιαίτερη προσοχή και βαρύτητα  πρέπει να δοθεί   στη απογραφή  των  αποθεμάτων.

Οι αγρότες που θα ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς  διατηρούν το δικαίωμα επιστροφής ΦΠΑ με τον κατ’ αποκοπή συντελεστή για την προηγούμενη διαχειριστική περίοδο.

 Όσον αφορά τη φορολογία εισοδήματος τα θέματα αυτά θα διευκρινιστούν με νεότερη – νεότερεεεεες  εγκύκλιους. 


 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.