Για τη σχολική περιουσία

Με την ευκαιρία της αναφοράς μας στο προηγούμενο σχόλιο για τις σχολικές επιτροπές σας ενημερώνω  σχετικά με τα έσοδα από την περιουσία του σχολείου (ΑΡΕΝΑ κ.λ.π.). Το σχολείο υπέβαλε μέσω της τοπικής κοινότητας αίτηση και σχετικά δικαιολογητικά στην οικονομική επιτροπή του Δήμου Λέσβου -κοινοποιώντας τα και στους δημοτικούς συμβούλους της περιοχής μας- ζητώντας να του αποδοθούν τα έσοδα αυτά, όπως προέβλεπε σχετική απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η οικονομική Επιτροπή ομόφωνα αποφάσισε την απόδοση των εσόδων της περιουσίας αυτής στο σχολείο μας και εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό της για την εκτέλεση της απόφασης αυτής.

Η προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Συκά και προσωπικά και πεισματικά ο ίδιος ποτέ δεν παραδέχτηκε το δίκαιο του αιτήματος αυτού και κατακρατούσε παράνομα αυτά τα έσοδα. (Αρχή άνδρας δείκνυσι) Δυστυχώς βρήκε υποστηρικτές και μερικούς χωριανούς μας. Έτσι το σχολείο στερήθηκε 8 χρόνια (και τέσσερα της προηγούμενης δημοτικής περιόδου) ένα ποσό που ξεπερνά συνολικά τα 40.000 € Ας πούμε δεν πειράζει γιατί το σχολειό μας έχει την αγάπη όλων των χωριανών μας και ιδιαίτερων των εθελοντών.

Τα χρήματα αυτά δεν έχουν αποδοθεί στο σχολείο διότι ο αντιδήμαρχος οικονομικών και πρόεδρος της επιτροπής παραιτήθηκε (ή απομακρύνθηκε) χωρίς να αντικατασταθεί και η επιτροπή λειτουργούσε  με δυσκολία. Πιθανόν όμως τώρα με τη συγχώνευση των σχολικών επιτροπών να υπάρξει και τυπικό πρόβλημα διαδικασιών.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

6 απαντήσεις στο Για τη σχολική περιουσία

  1. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Φίλε Στρατή,
    προφανώς δεν έχεις ενημερωθεί ότι ο δήμος επί δημαρχίας του κ. Συκά αγόρασε το 1/8 της περιουσίας του σχολείου, που είχε κερδίσει στα δικαστήρια ο κος Αθανασίου, γιος του δωρητή, στην τιμή των 50000 ευρώ (την μεγαλύτερη αξία φυσικά είχε το ακίνητο της αρένας) και με την προϋπόθεση να μην διεκδικήσει χρήματα από τα έσοδα που απέφεραν τα ακίνητα αυτά τα προηγούμενα χρόνια. Μπορεί λοιπόν να μην είχαν αποδωθεί τα προηγούμενα 8 χρόνια, δώθηκαν όμως όλα μαζί πέρισυ το καλοκαίρι, ώστε να έρθει η πλήρης κυριότητα των ακινήτων στο σχολείο.
    Γιώργος Μαργαρίτης

  2. Ο/Η Stratis λέει:

    Για να είχα ενημερωθεί εγώ και ιδιαίτερα η τοπική κοινωνία που την αφορούσε το θέμα, θα έπρεπε κάποιος να την είχε ενημερώσει με όποιο τρόπο θεωρούσε αυτός πρόσφορο. Για παράδειγμα μια δημοσίευση στον Αντίλαλο, που είχε επανειλημμένα ασχοληθεί με το θέμα ή ένα επίσημο έγγραφο στο σχολείο, έστω ως απάντηση της αίτησης που είχε υποβάλλει στο Δήμο και ζητούσε τα χρήματα. Που όμως τέτοια ευαισθησία. Εξάλλου ο Δήμαρχος σε όποιον του έκανε κουβέντα για το θέμα προέβαλλε και μια διαφορετική δικαιολογία για το ότι δεν έδινε τα χρήματα και ποτέ σε κανένα δεν είπε ότι τα …μάζευε για να κάνει την εξαγορά που αναφέρεις.
    Όσον αφορά τώρα την εξαγορά αυτή. Για να είναι μια επένδυση αποδοτική θα πρέπει να αποσβεστεί σε εύλογο χρονικό διάστημα. Τα έσοδα της σχολικής περιουσίας ανέρχονταν κάθε χρόνο σε 4.000,00 περίπου € (από την ΑΡΕΝΑ) Το 1/8 του ποσού αυτού είναι 500 €. Τόσα θα έδινε ο Δήμος στον κληρονόμο. Για να αποσβεστεί το ποσό των 50.000,00 € που όπως λες δόθηκε θα χρειαστούν 100 !!! χρόνια. Μπράβο στους οικονομικούς εγκεφάλους που το διέπραξαν και κρίμα σε όσους το υποστηρίζουν.
    Η διαφορετική εκτίμηση των πραγμάτων δεν μειώνει -τουλάχιστον από μέρους μου- την αμοιβαία εκτίμηση.
    Φιλικά Στρατής

  3. Ο/Η Γιώργος λέει:

    Ναι αλλά όπως κατάλαβες Στρατή, τα χρήματα δόθηκαν για την αξία που είχαν τα ακίνητα και όπως ξέρεις κι εσύ και όλοι μας οι τιμές στα Βατερά δεν είναι καθόλου χαμηλές και το οικόπεδο της αρένας είναι αρκετά στρέμματα και όχι μόνο το κτήριο…

  4. Ο/Η no name λέει:

    pesta Daskale!! mas rimaxe o kirios Sikas

    • Ο/Η Kapsaleas λέει:

      Εντάξει σίγουρα δεν ήταν και ο καλύτερος.
      Άλλά όσων αφορά το σχολείο, γνώμη μου είναι, ότι τα περισσότερα έργα γίνανε επί δημαρχείας Συκά.
      Παρακαλώ ας με διορθώσει κάποιος αν κάνω λάθος.

  5. Ο/Η Stratis λέει:

    Δεν έχω καμιά πρόθεση να κρίνω συνολικά τον προηγούμενο δήμαρχο. Ο καθένας έχει τις απόψεις και τα επιχειρήματά του. Εξάλλου αυτά τα πράγματα δεν είναι άσπρο – μαύρο. Για κάθε πρόσωπο που ασκεί εξουσία υπάρχουν συν και πλην και ο κάθε πολίτης με τη δική του ματιά και ζυγαριά βγάζει το συμπέρασμά του.
    Όσον αφορά το σχολείο εγώ έχω να κάνω δυο παρατηρήσεις:
    Έργα έκανε και στο σχολείο. Έργα έκαναν και οι προηγούμενοι. Τα σχολεία είναι ζωντανοί οργανισμοί που διαρκώς πρέπει όχι μόνο να συντηρούνται αλλά και να εκσυγχρονίζονται. Το τί κάνει ο κάθε δήμαρχος ή κοινοτάρχης έχει σχέση με το τί χρήματα διαθέτει η πολιτεία για τα σχολεία. Και τα τελευταία χρόνια δόθηκαν σωρηδόν χρήματα για τα σχολεία. Κάτι ξέρω πάνω σ’ αυτό. Χώρια ότι υπήρχε το πρόγραμμα Θησέας που έδινε απλόχερα χρήματα στους δήμους για να κάνουν έργα. Έτσι έγινε ο αυλότοιχος και η διαμόρφωση της αυλής.
    Το θέμα όμως δεν είναι το τί έργα έγιναν στο σχολείο. Είναι ότι κάτι που δικαιούνταν το σχολείο -βεβαιωμένο με τη βούλα- αρνήθηκε να το δώσει. Αυτά που δεν έδωσε ΑΝΗΚΑΝ στο σχολείο και έχουν ΚΛΑΠΕΙ απ’ το σχολείο μας. Αυτό μπορούμε να το καταλάβουμε; Εδώ δεν χωρεί ούτε αντιπολίτευση ούτε συμπολίτευση στον παλιό δήμαρχο. Εδώ έχουμε μια αλγεινή συμπεριφορά απέναντι στο σχολείο και στο χωριό γενικότερα. Και οι πρώτοι που έπρεπε να φωνάξουν για το θέμα αυτό ήταν οι δικοί του. Και εγώ ξεκίνησα το θέμα μόλις είχε βγει την πρώτη τετραετία σαν “δικός του” γιατί το ήξερε ότι τον είχα τότε στηρίξει . Μάλιστα παρουσία μαρτύρων είχε υποσχεθεί ότι αν μας πουν οι ανώτεροι ότι τα δικαιούται το σχολείο ασφαλώς θα τα δώσω. Γι αυτό επαναλαμβάνω “αρχή άνδρας δείκνυσι”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.