Στη μνήμη Μάρως Τσέλεκα και του πατέρα της Κώστα

Ο δάσκαλος Κώστας Τσέλεκας δεν μας έχει αφήσει μονάχα τα βιβλία του αλλά και ένα πολύτιμο αρχείο με επιστολές, έγγραφα, κριτικές, μελέτες και φωτογραφίες. Μέσα στο αρχείο αυτό ανακαλύψαμε δυο τευχίδια ενός ολιγοσέλιδου περιοδικού με τίτλο “ΚΑΛΛΟΝΗ” που εξέδιδε ο Ι. Μισγίρης γραμμένο στον πολύγραφο.

Στα τεύχη αυτά (Ιούνιος 1971 και Μάρτιος-Απρίλιος 1972) υπάρχουν αναφορές στην Μάρω Τσέλεκα-Καραβαλάκη.

Πρόκειται για την κόρη του Δασκάλου που γεννήθηκε το Δεκέμβριο του 1940 όταν αυτός βρισκόταν στο ελληνοιταλικό μέτωπο, στην Αλβανία. Πρόκειται για την κόρη του, που δεν είχε δει και που το παράπονό του -όπως εκφράζεται στο ημερολόγιο του πολέμου, αποσπάσματα του οποίου δημοσιεύτηκαν στα δυο τελευταία τεύχη του “Αντίλαλου”- ήταν ότι δεν μπορούσε να φέρει στα μάτια του νου του την εικόνα της!!! Και παρηγοριόταν “μου αρκεί που έχω (την εικόνα) του Τασούλη” Πρόκειται για την κόρη του, της οποίας τη βάφτιση άφησε από το μέτωπο στα χέρια της αγαπημένης του Ερασμίας καθώς και την επιλογή του ονόματος της. Πρόκειται για την κόρη του που ευτύχησε να σφίξει στην αγκαλιά του όταν ύστερα από πολυήμερες ταλαιπωρίες επέστρεψε μέσω Ψαρών από το μέτωπο. Πρόκειται για την κόρη του που αξιώθηκε να σπουδάσει και να παντρέψει. Πρόκειται για την κόρη του που έχασε τόσο άδικα και απροσδόκητα, χωρίς να χάσει όμως -παρόλη την πίκρα του- την όρεξη για δουλιά και δημιουργία. Ίσως μάλιστα το αντίθετο. Στην πνευματική ενασχόληση να προσπαθούσε να ξεχάσει τον πόνο του.

Τη Μάρω Τσέλεκα λοιπόν τίμησαν οι συγχωριανοί της Καλλονιάτες αφιερώνοντάς την -όπως φαίνεται στα παρακάτω φύλλα- όχι μόνο στίχους αλλά μια ολάκερη ποιητική συλλογή με τίτλο “ΘΡΗΝΟΛΟΓΗ ΦΛΟΓΕΡΑ”

Ας είναι αιώνια η μνήμη και των δύο.

Scan_Pic00177 Scan_Pic00176

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.