Ανάμεσα στα εξαιρετικά βιβλία που πρόσφερε στη βιβλιοθήκη του χωριού μας ο Παναγιώτης Γ. Τσέλεκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, είναι και το “Πόσο κοστίζει τι… Το κόστος της διατροφής από την αρχαιότητα έως σήμερα”
Στο μικρό αυτό τεύχος υπάρχουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την τιμή βασικών ειδών διατροφής από την αρχαία Ελλάδα μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα καθώς και του ημερομίσθιου διάφορων κατηγοριών εργαζόμενων. Οι πληροφορίες αυτές φυσικά προκύπτουν μέσα από γραπτά κείμενα της κάθε εποχής.
Ύστερα από επεξεργασία των πληροφοριών αυτών προκύπτει ότι:
1. Το 330 π.Χ. 1 ημερομίσθιο οικοδόμου ισοδυναμούσε με 6 κιλά σιτάρι ή με 3 λίτρα κρασί.
2. Το 301 μ.Χ. 1 ημερομίσθιο εργάτη σε αγροκτήματα ισοδυναμούσε με 1,4 κιλά σιτάρι ή με 0,4 κιλά ονομαστού κρασιού ή με 7 κιλά κοινού κρασιού.
3. Το 700 μ.Χ. 1 ημερομίσθιο ξυλουργού ισοδυναμούσε με 5 κιλά σιτάρι ή με 0,05 κιλά κρασί
4. Το 1800 μ.Χ. 1 ημερομίσθιο αχθοφόρου ισοδυναμούσε με 4 κιλά σιτάρι ή με 1,8 κιλά κρασί
5. Τέλος το 1975 μ.Χ. 1 ημερομίσθιο εργάτη σε κατάστημα ισοδυναμούσε με 21 κιλά ψωμί (για κρασί δεν αναφέρει)