Να μην καίμε τα πλαστικά

Με ανακοίνωσή του το Γεωτεχνικό επιμελητήριο Β. Αιγαίου επισημαίνει τους κινδύνους και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την καύση των πλαστικών υλικών συσκευασίας και μας παροτρύνει να μην τα καίμε αλλά να τα βάζουμε στους κάδους ανακύκλωσης. Το θέμα είναι που θα βρούμε κάδους ανακύκλωσης. Πάντως επειδή τα προβλήματα απ’ την καύση των πλαστικών είναι πολύ μεγάλα και μπορούν να αποβούν μοιραία για την υγεία μας είναι προτιμότερο -αν δεν μπορούμε να τα ανακυκλώσουμε- να τα πετάμε στους κάδους για τα  σκουπίδια παρά να τα καίμε.

ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΙΓΑΙΟΥ

Έχει παρατηρηθεί  πολλές φορές  ότι οι αγρότες μας καίνε τις πλαστικές συσκευασίες που  συγκεντρώνουν αντί να τις τοποθετούν σε κάδους ανακύκλωσης .
Η ανεξέλεγκτη καύση πλαστικών και σκουπιδιών, προκαλεί πρόβλημα στην ατμόσφαιρα, η οποία επιβαρύνεται με οργανικές ενώσεις όπως διοξίνες και φουράνια ανόργανα αέρια  και σκόνη σε λεπτό διαμερισμό(fine dust)  με σοβαρές επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Εξάλλου οι διοξίνες και τα φουράνια είναι γνωστά καρκινογόνα (ήδη από το 1985) και έχει αποδειχθεί ότι επηρεάζουν το ανοσολογικό σύστημα ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες.
Επομένως, τα προϊόντα της καύσης πέρα από τη δυσμενή επίδραση στο περιβάλλον και την συμβολή  στο φαινόμενο του θερμοκηπίου ,εγκυμονούν  κινδύνους στην δημόσια υγεία καθώς:
·      είτε εισπνέονται από τους ίδιους τους αγρότες και τους γείτονές τους
·      είτε επικάθονται σε κηπευτικά και λοιπά αγροτικά προϊόντα με τις ουσίες αυτές να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα όταν καταναλώνονται αυτά τα προϊόντα.

Μετά τα παραπάνω, εφιστούμε την προσοχή στους αγρότες:
·        να μην καίνε τα πλαστικά υλικά συσκευασίας
·        τα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας να συγκεντρώνονται σε ειδικούς χώρους και να μεταφέρονται στους κάδους ανακύκλωσης
·        τα υλικά που δεν ανακυκλώνονται και αποτελούν σκουπίδια, να συλλέγονται σε ένα χώρο συγκέντρωσης και αποκομιδής απορριμμάτων (όπως ένα απλό βαρέλι με καπάκι) μέχρι την οριστική απομάκρυνσή τους.

Επειδή όλα τα πλαστικά υλικά δεν είναι ανακυκλώσιμα, παραθέτουμε παρακάτω ορισμένα σύμβολα για να διευκρινιστεί τι ανακυκλώνεται και τι όχι:

http://www.lesvosnews.net/sites/default/files/kcfinder/images/anaki.JPG

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.