Με αφορμή το σχετικό σχόλιο του “παρατηρητή εκ του μακρόθεν” παραθέτουμε το ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ στο οποίο υπάρχει δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας “Ελληνικές Αλυκές” σχετικά με την επένδυση που σχεδιάζεται να γίνει στην αλυκή Πολιχνίτου. Η δήλωση έγινε στα πλαίσια μιας συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της Εταιρείας -στην Αγία Παρασκευή Λέσβου- στην οποία συμμετείχαν και αντιπρόσωποι του Δήμου Λέσβου, μεταξύ των οποίων ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής και ο πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Αγίας Παρασκευής. Δυστυχώς δεν συμμετείχε κανένας από τον Πολιχνίτο που θα μπορούσε να θέσει και το θέμα του ημιτελούς Μουσείου Αλατιού που είχε αρχίσει να στήνεται εκεί πριν αρκετά χρόνια (το κτίριο έχει χτιστεί), αλλά ως συνήθως στην περιοχή μας, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Το ρεπορτάζ του ΕΜΠΡΟΣ:
Σε επένδυση εκσυγχρονισμού της αλυκής Πολιχνίτου θα προβεί το αμέσως επόμενο διάστημα η εταιρεία «Ελληνικές Αλυκές», που σε μία προσπάθεια μείωσης του κόστους και αύξησης της παραγωγής του συνόλου των ελληνικών αλυκών, έχοντας και τη σχετική οικονομική ρευστότητα, προχωρά σε μια σειρά από παρόμοια έργα, όπου χρειάζονται. Σε αυτά περιλαμβάνονται και βελτιώσεις στις υποδομές της σχετικά καινούργιας αλυκής Καλλονής, που θα διασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό. Άλλωστε, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» μιλώντας στο «Ε», για να έχεις το αποτέλεσμα που προσδοκάς σε έσοδα, πρέπει να επενδύσεις στο αλάτι.
Το Σάββατο, η Λέσβος φιλοξένησε το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», που συνεδρίασε στο Δημοτικό Κατάστημα της Αγίας Παρασκευής. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης συμμετείχε και ο Δήμος Λέσβου, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν τα σχέδια της εταιρείας για έργα-επενδύσεις στις αλυκές της Λέσβου και έγινε ενημέρωση του οργάνου για τα πεπραγμένα της προηγούμενης περιόδου.
Όπως ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου τής «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» είχε αρχικά προγραμματιστεί προ 15νθημέρου, αλλά ματαιώθηκε η πτήση με την οποία θα έφταναν απ’ την Αθήνα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών, κι έτσι η συνεδρίαση αναβλήθηκε.
Τα έργα
Το Δήμο στη συνεδρίαση εκπροσώπησε ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Βατός, Βαγγέλης Γιαβάσης και Γιώργος Κυριαζής, καθώς και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Σαπναδέλλης. Απ’ το διοικητικό συμβούλιο της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» μετείχαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Νίκος Τσαραπατσάνης, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, Παναγιώτης Κατσούλης, τα μέλη Παύλος Αμανατίδης και Λάμπρος Μπίσας, καθώς και ο εκπρόσωπος της αλυκής Καλλονής Παναγιώτης Χριστόφας.
Μάλιστα, ο κ. Τσαραπατσάνης σχολίασε χθες ότι υπήρξε μια πολύ καλή συνεργασία με τη δημοτική αρχή, γεγονός για το οποίο εξέφρασε την ικανοποίησή του. «Είχαμε προσκαλέσει και τον περιφερειάρχη, και ευελπιστούμε σε μια επόμενη επίσκεψη να έχουμε τη δυνατότητα να θέσουμε προς εξέταση και το θέμα της αλυκής Λήμνου.»
Όπως μας είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.», στα αμέσως επόμενα επενδυτικά σχέδια της εταιρείας είναι η βελτίωση του τρόπου μεταφοράς του αλατιού απ’ τα «τηγάνια», στην περιοχή επεξεργασίας της αλυκής Πολιχνίτου, επένδυση που συνίσταται στην αντικατάσταση του υφιστάμενου εξοπλισμού μεταφοράς με καινούργιο. Ο κ. Τσαραπατσάνης εξήγησε ότι προωθείται ένας συνδυασμός τρόπων μεταφοράς με την αγορά φορτηγού και την εγκατάσταση μεταφορικών ταινιών. Ο νέος εξοπλισμός θα μειώσει το κόστος παραγωγής, θα βελτιώσει την ποιότητα και θα μειώσει τις απώλειες σε «ψιλό» αλάτι, που χάνεται τώρα με τη μεταφορά.
Η δυναμικότητα της αλυκής Πολιχνίτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας, φτάνει τους 10.000 τόνους ετησίως. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μειωθεί πάρα πολύ – κάτω απ’ τους μισούς τόνους -, ενώ πέρυσι όπως είπε ο πρόεδρος υπήρξε πάρα πολύ καλή συγκομιδή, που ξεπέρασε τους επτά με οκτώ χιλιάδες τόνους.
Στην αλυκή Καλλονής, όπως προσέθεσε ο ίδιος, υπάρχει σχετικά σύγχρονος εξοπλισμός, 15ετίας, αλλά θα γίνει η κατασκευή ενός νέου υπόστεγου κι άλλων μικρών τέτοιων παρεμβάσεων, σε μια προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού.
Τα λύματα της Αγίας Παρασκευής…
Σε ένα χρόνο στο βιολογικό Καλλονής
Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου τής «Ελληνικές Αλυκές Α.Ε.» εμφανίστηκαν ενημερωμένα για τα ζητήματα υπολειτουργίας του βιολογικού καθαρισμού Καλλονής, θέμα το οποίο συζήτησαν εκτενώς, επισημαίνοντας τη διάσταση της επίδρασης των αποβλήτων στο οικοσύστημα του αλατιού.
Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σύσκεψη, μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης των προβλημάτων που υπάρχουν στην υφιστάμενη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων, τα οποία, όπως τονίστηκε, το αργότερο θα έχουν ολοκληρωθεί σε ένα εξάμηνο.
«Απ’ την πλευρά μας», είπε σχετικά ο αντιδήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Γιώργος Κυριαζής, «πιστεύουμε πως σταδιακά τους επόμενους μήνες θα ξεκινήσει η μεταφορά των λυμάτων της Αγίας Παρασκευής στο βιολογικό Καλλονής, με απώτερο στόχο σε ένα χρόνο το σύνολο των λυμάτων της Αγίας Παρασκευής να φτάνουν για επεξεργασία στο βιολογικό.»
Μεγάλη αλυκή
Σε σχέση με την παραγωγή αλατιού στην περιοχή, όπως θύμισε ο κ. Κυριαζής, η αλυκή της Αγίας Παρασκευής είναι η τρίτη πανελλαδικώς σε παραγωγή αλατιού, με ετήσια δυναμικότητα που φτάνει τους 40.000 τόνους και υπάρχει προοπτική με τις κατάλληλες επενδύσεις να αυξηθεί ακόμη και στους 60.000 τόνους.
Στην ίδια σύσκεψη, ο Δημήτρης Βουνάτσος ευχήθηκε συνέχιση της ανοδικής οικονομικής πορείας της δραστηριότητας των «Ελληνικών Αλυκών», οι οποίες αποτελούν σημαντικό αναπτυξιακό πόρο για τη Λέσβο, ώστε και από το μέρισμα να προκύψει οικονομικό όφελος για το Δήμο.