Από τον Νίκο Γκουγκούλιο

Παραθέτουμε ένα απόσπασμα που αφορά το χωριό μας από σχετικό άρθρο του Documento

Τα ίδια συμβαίνουν και στη Μυτιλήνη

Δεύτερη στάση λίγο βορειότερα. Ο χρόνος για τους Βρισαγώτες σταμάτησε στις 12 Ιουνίου του 2017, όταν ο Εγκέλαδος χτύπησε το παραδοσιακό χωριό Βρίσα της Λέσβου ισοπεδώνοντας τα πάντα και αφήνοντας πίσω του μία νεκρή και εκατοντάδες γκρεμισμένα σπίτια.

Μέχρι και σήμερα η Βρίσα είναι χωριό-φάντασμα. Οι κάτοικοί της άκουσαν δεκάδες ψεύτικες υποσχέσεις. Εδώ και επτά χρόνια αντιμετωπίζουν δεκάδες προβλήματα, με βασική αιτία την ασυνεννοησία μεταξύ υπουργείων και την αδιαφορία για να δοθούν ουσιαστικές λύσεις. Από τους 700 φακέλους έχουν αποκατασταθεί περίπου 36 σπίτια, αφού οι δόσεις των χρημάτων που έχουν εγκριθεί δεν εκταμιεύονται.

Για το φλέγον θέμα των άτοκων δανείων ο Νίκος Γκουγκούλιος, πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας, επιβεβαιώνει στο Documento πως δεν γνωρίζει κανέναν που να κατάφερε να πάρει άτοκο δάνειο από οποιαδήποτε τράπεζα, ενώ καταγγέλλει πως κάποιοι περιμένουν ακόμη την εκταμίευση της δεύτερης και τρίτης δόσης της κρατικής αρωγής.

«Οσοι πήγαν να πάρουν αυτό το άτοκο δάνειο δεν το πήραν. Από τα 500 σπίτια εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανέναν που να πήρε δάνειο από κάποια τράπεζα». Το τι αντιμετώπιζαν οι πληγέντες κάθε φορά που προσπαθούσαν να λάβουν όσα ψευδώς τους έταζαν απευθυνόμενοι σε κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι πρωτοφανές, οι δε απαντήσεις που έπαιρναν άνευ προηγουμένου. «Εμείς δεν ξέρουμε τίποτε. Δεν γνωρίζουμε για να δώσουμε δάνειο και μάλιστα άτοκο. Εάν θέλετε, να πάρετε έντοκο» ήταν μερικές από τις συνηθισμένες απαντήσεις που λάμβαναν οι πληγέντες. Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί. Ο κ. Γκουγκούλιος μας τα απαριθμεί:

«Το ποσό της αρωγής θα δινόταν σε τρεις δόσεις. Η πρώτη με την κατάθεση της άδειας (το 30%), η δεύτερη (το άλλο 30%) όταν θα ήταν έτοιμος ο σκελετός του σπιτιού και η τρίτη (αντιστοιχεί στο υπόλοιπο 40%) θα δινόταν για να κλείσει το σπίτι. Κάποιοι έχουν τελειώσει τα σπίτια τους και δεν πήραν ακόμη ούτε δεύτερη ούτε τρίτη δόση» εξηγεί ο κ. Γκουγκούλιος, αναδεικνύοντας με τον πλέον αδιαμφισβήτητο τρόπο την κοροϊδία της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πληγέντες.

«Μας ενημέρωσαν πως η Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ) έστειλε τις καταστάσεις των σεισμοπαθών από τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2023 στο υπουργείο Οικονομικών για πληρωμή. Από τότε δεν έχουν μπει χρήματα. Σε αυτό συνυπολογίστε και το γεγονός πως κάθε μήνα τα οικοδομικά υλικά ανεβαίνουν σε τρελά ποσά. Οι άνθρωποι εδώ έχουν βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να συνεχίσουν τα σπίτια τους και να βάλουν ένα κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους. Αυτό ζητάμε! Πέρασαν ένα και δύο χρόνια, λεφτά δεν έχουν πάρει».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.