Ο Μεσότοπος και ο Κων. Δεσποτόπουλος

Ο πολύ παρατηρητικός και φιλομαθής κ. Πάνος Γεωργέλλης είδε σε δημοσίευμα σχετικό με εκδήλωση των Μεσοτοπιτών για τα 100 χρόνια απ’ την απελευθέρωσή του νησιού μας με τον τίτλο “Φόβια” (έχει πραγματοποιηθεί ήδη το Σάββατο 15 Δεκ.) ότι είχε προσκληθεί ο ακαδημαϊκός  Κωνσταντίνος Δεσποτόπουλος, ο οποίος κατά την ανακοίνωση των δραστήριων Μεσοτοπιτών “έχει καταγωγή από τον Μεσότοπο”.

Στο τεύχος του “ΑΝΤΙΛΑΛΟΥ” με αριθ. 50 (φθινόπωρο του 2011) έχει γίνει ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον κ. Δεσποτόπουλο, τον οποίο είχαν συναντήσει μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου των Βρισαγωτών. Στο αφιέρωμα αυτό υπάρχουν εκτεταμένα αποσπάσματα από το βιβλίο του “Αναπολήσεις” (2005) στο οποίο αναφέρεται στη γέννησή του στη Σμύρνη και στα όσα πέρασε η οικογένεια του κατά την καταστροφή της. Από το βιβλίο αυτό μαθαίνουμε ότι η οικογένεια Δεσποτόπουλου πέρασε για κάποιο διάστημα απ’ το χωριό μας φιλοξενούμενη από συγγενείς της μητέρας των.

Μήπως κάποιος Μεσοτοπίτης μπορεί να λύσει την απορία “ποια η σχέση καταγωγής του Κ. Δεσποτόπουλο με το Μεσότοπο”;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Ο Μεσότοπος και ο Κων. Δεσποτόπουλος

  1. Ο/Η Μ.Ε.Κ. λέει:

    Την παραπάνω πληροφορία την αναφέρει στην σελίδα των Μεσοτοπιτών στο διαδίκτυο ο Νεκτάριος Βακάλης.
    Συγκεκριμένα αναφέρει ότι:
    ” Ο συγχωριανός μας, από την πλευρά της γιαγιάς του, διανύει το 99 έτος της ηλικίας και μόλις ολοκλήρωσε δύο ιστορικά βιβλία.”

  2. Ο/Η ΣΤΑΥΡΙΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    ……”Ο εκ μητρός πάππος του Κων. Ι. Δεσποτόπουλος, Κων/νος Αναγνωστόπουλος ναυτέμπορας έφερε με το πλοίο του σιτοφορτίο και λύτρωσε από τη σιτοδεία το χωριό Μεσότοπος της Λέσβου. Ο προεστός του Μεσότοπου Χατζημαλής ως ηθική αμοιβή του έδωσε σύζυγο την ένατη θυγατέρα του Μυρσίνη (Χατζημαλή). Το ζεύγος αργότερα Κωνσταντίνου Αναγνωστόπουλου και Μυρσίνη Χατζημαλή εγκαταστάθηκε στη Σμύρνη όπου ο Αναγνωστόπουλος ανέπτυξε μεγάλη επιχείρηση ξυλεμπορίας.
    Η κόρη του Αναγνωστόπουλου και της Μυρσίνης η Ελισάβετ Αναγνωστοπούλου παντρεύτηκε τον Τηνιακό Κων/νο Σαμούχο και απέκτησε τρεις θυγατέρες και έξι αγόρια με τελευταία θυγατέρα τη Στέλλα Σαμούχου που παντρεύτηκε τον Ιωάννη Δεσποτόπουλο. Από τη Στέλλα Σαμούχου και Ιωάννη Δεσποτόπουλο γεννήθηκαν οι δίδυμοι Κων/νος και Αλέξανδρος Ιωάννου Δεσποτόπουλος…..’’

    «Αναπολήσεις τόμος I»
    Κων/νος Ι. Δεσποτόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.