Απ’ ότι φαίνεται την ερχόμενη εβδομάδα η βιβλιοθήκη θα αρχίσει να λειτουργεί.
Ήδη έχουν καταγραφεί και ταξινομηθεί 700 περίπου τίτλοι βιβλίων (γύρω στα 900 με 1000 κομμάτια δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά αντίτυπα ή τόμοι σε κάποιους τίτλους) Μέσα απ’ τη σελίδα αυτή έχουν αναφερθεί όσοι μέχρι τώρα πρόσφεραν βιβλία αλλά υπάρχουν ακόμα πολλοί ενδιαφερόμενοι να προσφέρουν και τους οποίους έχουμε παρακαλέσει να περιμένουν πρώτα την τοποθέτηση των ραφιών. Επίσης δεν έχουμε πάρει ακόμα το “Ο.Κ.” από το τοπικό συμβούλιο για να παραλάβουμε τα βιβλία που είχαν συγκεντρωθεί στον όροφο του κοινοτικού γραφείου από τον προηγούμενο πρόεδρο Γιώργο Μαργαρίτη. Βιβλία υπάρχουν για να μας δοθούν και στο Σύλλογο της Αθήνας. Ήδη εξετάζουμε τις δυνατότητες τοποθέτησης επιπλέον ραφιών απ’ όσα έχουν παραγγελθεί και πρόκειται να τοποθετηθούν άμεσα. Παρόλα αυτά χωριανός μας έχει προσφερθεί να μας δώσει πολλές εκατοντάδες βιβλία τα οποία όμως δεν χωρούν στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις. Θα δούμε στην πορεία τί μπορούμε να κάνουμε.
Έχουμε λοιπόν και λέμε: Κτίριο παραδοσιακό, πολύ όμορφο και άρτια εξοπλισμένο με βιβλιοθήκες, βιβλία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, συσκευή αναπαραγωγής, πλαστικοποίησης. Ένας βιντεοπροβολέας μας λείπει αλλά ελπίζω, μέχρι να τον χρειαστούμε να έχουμε καταφέρει να τον αποκτήσουμε. Το θέμα όμως είναι η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως κύτταρο πνευματικής δημιουργίας και όχι ως έκθεση βιβλίων. Για το λόγο τούτο η επιτροπή έχει αποφασίσει η βιβλιοθήκη να λειτουργήσει ως εξής:
Καταρχή θα λειτουργεί ως δανειστική κάθε μέρα (5.30 – 7.30 το απόγευμα και την Κυριακή 10- 12 το μεσημέρι). Τις ίδιες μέρες και ώρες θα δέχεται μαθητές που έχουν συγκεκριμένες απορίες στα μαθήματά τους για να τους παρέχει την όποια βοήθεια (Προσοχή: δεν θα λειτουργεί ως φροντιστήριο).
Επιπλέον κάθε μέρα θα υπάρχει ένας θεματικός τομέας ενασχόλησης των επισκεπτών της. Τέτοιοι θεματικοί τομείς έχουν επιλεχθεί προς το παρόν οι εξής: Μελέτη του κόσμου μέσα από το Google Earth, εξοικείωση με τους υπολογιστές και τη χρήση του διαδικτύου, σπαζοκεφαλιές, παραμύθια και λαογραφικές ιστορίες μέσα από διάφορες πηγές αλλά και ζωντανά πρόσωπα με τελικό στόχο όσοι παρακολουθούν να γράψουν στο τέλος το δικό τους παραμύθι ή ιστορία. Παιχνίδια επιτραπέζια και ηλεκτρονικά (Μπορούν όσοι θέλουν να εμπλουτίσουν τις συλλογές που έχουμε)
Επίσης στόχος μας θα είναι η εξοικείωση στην απόκτηση γνώσεων μέσα απ’ τη δημιουργία συλλογών και ως πρώτη επιλέχτηκε η συλλογή γραμματοσήμων.
Τέλος στα πλαίσια λειτουργίας της βιβλιοθήκης θα γίνονται (εφόσον υπάρξουν ενδιαφερόμενοι) μαθήματα ελληνικής γλώσσας, από τις δασκάλες του σχολείου μας, σε ενήλικους αλλοδαπούς με βάση το πρόγραμμα και τα μέσα διδασκαλίας που χρησιμοποιούν και τα επίσημα σχολεία του είδους που λειτουργεί η πολιτεία.
Αυτός είναι ο προγραμματισμός μας. Το αν θα υλοποιηθεί εξαρτάται από δυο παράγοντες. Ο ένας είναι οι όποιες δικές μας ικανότητες όλα αυτά να τα υλοποιήσουμε με τρόπο που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον των δυνητικών χρηστών και ο άλλος να υπάρχει διάθεση οι δυνητικοί χρήστες να γίνουν πραγματικοί χρήστες της βιβλιοθήκης. Στη σκέψη μας ωριμάζουν και τα σχέδια για την προκήρυξη διαγωνισμών που ίσως να εκταθούν έξω απ’ τα στενά όρια του χωριού μας αλλά σχετικά θα τα πούμε όταν με προσεκτικά βήματα ετοιμάσουμε το έδαφος.
Τέλος η βιβλιοθήκη φέρει την προσωνυμία “Κ. Τσέλεκα” επειδή ο αρχικός πυρήνας ήταν η βιβλιοθήκη του αείμνηστου δασκάλου που πρόσφερε ο ίδιος στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού (επισκευάζοντας μάλιστα με δική του δαπάνη ένα μέρος του παλιού σχολείου για τη στέγασή της) Μεγάλο κομμάτι της βιβλιοθήκης αυτής αποτελείται από βιβλία λεσβιακού ενδιαφέροντος καθώς δεμένους τόμους περιοδικών λεσβιακών συλλόγων της Αθήνας. Αυτό το κομμάτι δεν θέλουμε να το κρατήσουμε ως μια μουσειακή συλλογή αλλά θέλουμε να το μετατρέψουμε ως το φόλι για τη δημιουργία μιας λεσβιακού ενδιαφέροντος συλλογής, που θα εμπλουτίζεται διαρκώς, χρήσιμης για κάθε ενδιαφερόμενο μελλοντικό μελετητή. Για το λόγο αυτό έχουμε αρχίσει ήδη τις επαφές με πρόσωπα και φορείς για τη συγκέντρωση τέτοιου υλικού.
Με αυτές τις σκέψεις θα ξεκινήσουμε και η πορεία θα καταδείξει το τί θα καταφέρουμε. Είμαστε όμως ανοιχτοί σε προτάσεις για τη βελτίωση της λειτουργίας και φυσικά επιζητούμε την κριτική για τον ίδιο λόγο. Όποιος έχει να καταθέσει κάποια πρόταση ας αναγράφει στο σχόλιό του το mail του για να μπορούμε να επικοινωνούμε μαζί του για τυχόν διευκρινήσεις.
Υ.Γ. Όσοι αλλοδαποί θέλουν να δηλώσουν συμμετοχή ή να ενημερωθούν περισσότερο για τα μαθήματα της ελληνικής γλώσσας μπορούν να έρχονται στη βιβλιοθήκη τις ώρες και μέρες που αναφέρθηκαν παραπάνω.






Όλοι οφείλουμε να στηρίζουμε την παραπάνω δράση με όποιο τρόπο μπορούμε.
Η επιτροπή λειτουργίας έχει στόχους και θέλει την παρουσία όλων μας.
Ο καθένας μας λοιπόν απ΄την μεριά του ας αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια.
Συγχαρητήρια. Χρειάζονται όμως ορισμένες διευκρινίσεις, δηλ. τι βιβλία δανείζονται και σε ποιές θεματικές ενώτητες αναφέρονται. Δανείζονται και βιβλία της βιβλιοθήκης Τσέλεκα; αν ναι ποιές κατηγορίες.
Από ότι γνωρίζω τα περισσότερα δεν υπάγονται στη κατηγορία αυτή, όπως αυτά που αφορούν την ιστορία και τον πολιτισμό.
Τα βιβλία που προσφέρονται για τη βιβλιοθήκη πρέπει να περνούν από ένα φίλτρο και να δίνονται προτεραιότητες ( επειδή υπάρχει έλλειψη ραφιών ), όπως είναι τα λεξικά για τα οποία όπως ξέρω υπάρχει δυνατότητα απόκτησης από Βρισαγώτες εκδότες.
Οι ΅σειρές΅ των περιοδικών πολιτιστικού ενδιαφέροντος να συμπληρωθούν απευθυνόμενοι στους Πολιτιστικούς συλλόγους για δωρεάν παροχή ή αγοράζοντας μερικά αξιόλογα, γνωρίζοντας ότι το κόστος είναι μικρό.
Υπάρχουν βιβλία η φύλαξη των οποίων πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα.
Μιλάτε για προκύρηξη διαγωνισμών, αλλά μια και το αναφέρατε ας γίνει γνωστό και το αντικείμενο που θα αφορά τους διαγωνισμούς.
Η απόφαση σας για χρήση υπολογιστών, η ενασχόληση με την λαογραφία του τόπου μας και η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας ( γιατί όχι και στοιχείων της ντοπολαλιάς ) , θα είναι πνευματικές φωτοδέσμες για τα νέα κυρίως παιδιά.
Καλή συνέχεια
Να δώσω μερικές διευκρινήσεις:
Δανείζονται καταρχή όλα τα βιβλία εκτός από (1) όσα έχουν (ήδη) χαρακτηριστεί “ειδικού ενδιαφέροντος” (2) τόμων λεξικών ή εγκυκλοπαίδειων
Βιβλία του Κ. Τσέλεκα ειδικού περιεχόμενου, όπως οι δεμένοι τόμοι περιοδικών Συλλόγων, καθώς και σημαντικές εκδόσεις πολιτισμού και ιστορίας (π.χ. εκδόσεις του Υπουργείου Πολιτισμού) μπορούν να δανειστούν σε άτομα που διενεργούν μελέτες.
Στην παρούσα φάση γίνονται δεκτά όλα τα βοβλία τα οποία προσφέρονται (εκτός από παρωχημένες εγκυκλοπαίδειες) Κάποια απ’ αυτά πιθανότατα θα τοποθετηθούν σε ράφια στον βοηθητικό χώρο της βιβλιοθήκης. Στη συνέχεια βλέπουμε.
Περιοδικά προς το παρόν μόνο από προσφορά των Συλλόγων μπορούμε να αποκτήσουμε και όχι από αγορά. Το ίδιο και για βιβλία λεσβιακού ενδιαφέροντος. Αν υπάρξει οικονομική ευχέρεια μπορεί να προβαίνουμε και σε αγορές.
Σχετικά με τους διαγωνισμούς δεν μπορούμε να αναφέρουμε τίποτα ακόμα. Δουλεύουμε το θέμα και γι αυτό δεχόμαστε και προτάσεις.
Η όλη προσπάθεια πρέπει να λαμβάνει υπόψη της το περιβάλλον στο οποίο θα λειτουργεί η βιβλιοθήκη.