Ο περιβάλλων χώρος σε εξωκκλήσια

Στα πλαίσια της παρουσίασης χώρων στην περιοχή του χωριού μας που αναβαθμίστηκαν με πρωτοβουλία συλλόγων ή ιδιωτών είχαμε διευκρινήσει ότι δε θα αναφερθούμε σε εκκλησάκια για διάφορους λόγους με πιο σημαντικό ότι εκεί κατά διαστήματα “παρεμβαίνουν” ομαδικά διάφοροι ιδιώτες με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αυτός που έχει τη σημαντικότερη ή την πιο πρόσφατη συμμετοχή.

Σε κάποια όμως εκκλησάκια ο περιβάλλον χώρος έχει τη δική του ιστορία και κρύβει τα δικά του μηνύματα και γι αυτό θα αναφερθούμε πιο αναλυτικά.

Αρχή σήμερα με το εκκλησάκι του Άη Γιάννη στα Πλατάνια μιας και γιορτάζει σήμερα. Στον περιβάλλοντα χώρο του έχουν γίνει διάφορες παρεμβάσεις όπως στέγαστρα και παγκάκια. Θα σταθώ σε δυο σημεία. (1) Το δάπεδο του χώρου γύρω του έχει στρωθεί με πέτρες από την παραλία. Η εργασία αυτή έγινε με χρήματα που έδωσε η ANTRIANA VAN LOOI στη μνήμη του συζύγου της PIET. Το ζευγάρι αυτό έρχονταν κάθε χρόνο στα Βατερά και επειδή έμενε κοντά (ενοικιαζόμενα Κολιόπουλου) στο εκκλησάκι το επισκέπτονταν και το περιποιούνταν τακτικά. Αποφάσισε ο PIET να βελτιώσει τον περιβάλλοντα χώρο αλλά φεύγοντας από δω ένα καλοκαίρι στη διάρκεια μιας δύσκολης επέμβασης πέθανε. Η σύζυγός του, που εξακολουθεί να επισκέπτεται τακτικά τα Βατερά, υλοποίησε τη “διαθήκη” του δίνοντας ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Επιστατώντας στις εργασίες το ζεύγος Κολιόπουλου στην ουσία “υιοθέτησε” το εκκλησάκι το οποίο φροντίζει (βάψιμο, καθαριότητα κ.λ.π.). Φέτος μάλιστα έχει κρεμάσει και σημαιούλες για να φανεί  ότι γιορτάζει το εκκλησάκι.

(2) Στον περιβάλλοντα χώρο έχει ξεφυτρώσει τα τελευταία χρόνια και ένα πηγάδι. Το πηγάδι αυτό άνοιξε ο Νικόλας Καφαλούκος τη δεκαετία του 40 αλλά αργότερα αναίτια ή ίσως και σκόπιμα το “μώλωσαν” και το εξαφάνισαν. Τελευταία με επιμονή του Ηρακλή (γιου του Νικόλα) και με πρωτοβουλία του Συλλόγου του χωριού το πηγάδι “ξαναβγήκε στην επιφάνεια” και ομόρφηνε το χώρο δένοντας ταιριαστά με τον υπόλοιπο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Ο περιβάλλων χώρος σε εξωκκλήσια

  1. Ο/Η ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΩΣΤΑΣ λέει:

    Αγαπητέ Στρατή, στις 22/9/11 έστειλα ένα σχόλιο σχετικά με την αμμοληψία στη θέση Λειμνιά που ανέφερες,- μαζί με εννέα φωτο.- με συσχέτιση του γεγονότος με τις αγροτικές αποθήκες ( κατοικίες), ξεχνώντας να βάλω το όνομα μου, επειδή νόμιζα ότι σου είναι γνωστό το e-mail μου. Αποκαθιστώ το λάθος μου.
    Κων/νος Κώστας

    • Ο/Η Stratis λέει:

      Φίλε Κώστα έχω λάβει το mail και τις φωτογραφίες αλλά επειδή τα έστειλες με αυτό τον τρόπο (δηλαδή με mail) και δεν τα έβαλες ως σχόλιο στο δικό μου σημείωμα θεώρησα ότι δεν ήθελες να δημοσιοποιηθούν. Θα γίνει αναφορά και θα μπουν και 2-3 φωτογραφίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.