Μια απάντηση στο ευλογοφανές ερώτημα:

Γιατί η Βιβλιοθήκη ζήτησε οικονομική ενίσχυση για την ανακαίνιση της αποθήκης αφού έχει χρήματα στο ταμείο της;

Η απάντηση είναι καθαρά προσωπική

Το παραπάνω ερώτημα τέθηκε από φίλο και μέλος της Βιβλιοθήκης και είναι πιθανό να προβλημάτισε και άλλους. Επειδή η εισήγηση στο ΔΣ να ζητήσουμε τη συνδρομή των χωριανών μας για το έργο αυτό ήταν δική μου, οφείλω να απαντήσω προσωπικά στο ερώτημα.

Η Βιβλιοθήκη διαφέρει από πολλούς άλλους συλλόγους όσον αφορά τα οικονομικά της διότι αφενός έχει πάγια έξοδα λειτουργίας του κτιρίου και του εξοπλισμού (ύδρευση, ΟΤΕ, καθαριότητα, γραφική ύλη, μελάνια, γραφίτη κ.ά) και αφετέρου υλοποιεί εκδηλώσεις για τις οποίες πληρώνει και δεν εισπράττει. Για το λόγο αυτό επιζητεί την πληρωμή των συνδρομών των μελών της.

Για τη λειτουργία της Βιβλιοθήκης και την υλοποίηση διάφορων δραστηριοτήτων πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

  1. Να υπάρχουν εθελοντές που θα αναλάβουν τις δραστηριότητες. Παράδειγμα: υπήρχαν εθελοντές για σκάκι και ζωγραφική, λειτουργούσαν και με μεγάλη επιτυχία τα τμήματα. Τώρα προσωπικοί λόγοι τους εμποδίζουν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους και δεν υπάρχουν αντικαταστάτες, δεν λειτουργούν τα τμήματα.
  2. Να υπάρχουν ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητες. Παράδειγμα: δεν υπήρξε ανταπόκριση στο κάλεσμα της Βιβλιοθήκης να γίνονται μαθήματα Πληροφορικής σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και γι αυτό δεν γίνονται.
  3. Να υπάρχει οικονομική δυνατότητα στήριξης των δραστηριοτήτων.

Αν η Βιβλιοθήκη διέθετε όλα τα χρήματα του ταμείου της για την ανακαίνιση της αποθήκης θα έπρεπε να είναι πολύ φειδωλή στις δραστηριότητες της και δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει τις δραστηριότητες της που για τη φετινή περίοδο προβλέπονται μια εκδρομή στο τέλος της άνοιξης, εκδήλωση για τους νέους πνευματικούς δημιουργούς του χωριού μας και άλλη για τους μουσικούς και δυο θεατρικές ομάδες οι οποίες υπολογίζουν τουλάχιστον τρεις παραστάσεις.

Σχετικά με τις παραστάσεις πρέπει να γίνει γνωστό ότι για την περσινή παράσταση ζητήσαμε την οικονομική ενίσχυση της αντιδημαρχίας Πολιτισμού η οποία διέθεσε (στην ΗΧΩ) 1800€ για εξέδρα, ήχο και φωτισμό. Επειδή χρειαζόμασταν στην εξέδρα και παραπέτα η εταιρεία ζήτησε ακόμα 500 € τα οποία μας χορήγησε η Αντιπεριφέρεια Πολιτισμού. Φέτος για τρεις (όχι συνεχόμενες) παραστάσεις είναι αδύνατο να ζητήσουμε πάλι αυτές τις χορηγίες. Επομένως πρέπει να εξασφαλίσουμε δικιά μας σκηνή, φωτισμό και ήχο. Από διερεύνηση της αγοράς για μια εξέδρα (χωρίς παραπέτα) 30 τουλάχιστον τετρ. μέτρων χρειάζονται περίπου8-10 χιλιάδες €, ποσό που υπερβαίνει τις δυνατότητές μας. Θα μπορούσαμε να την πάρουμε αν δεν διαθέταμε περισσότερα από 6.000 €  (χωρίς να λογαριάζουμε τα 2.700 από το βιβλίο) για την αποθήκη. Ήδη εξετάζουμε άλλους τρόπους κατασκευής λυόμενης εξέδρας.

Τέλος να σημειώσουμε ότι 30.000€ από το ταμείο μας είναι ηθικά δεσμευμένες από τη δωρεά της κυρίας Ευαγγελίας Νικέλλη για την αξιοποίηση του σπιτιού των όταν (Θεού θέλοντος και ΔΑΕΦΚ επιτρέπουσας) το επισκευάσουμε και το παραχωρήσουμε στη Βιβλιοθήκη.

Όλα τα παραπάνω με δυο λόγια συνοψίζονται στο ότι, με δεδομένο το «όσο σε παίρνει το πάπλωμα να απλώνεις τα πόδια σου» εμείς ως ΔΣ της Βιβλιοθήκης προσπαθούμε να μακραίνουμε, με τη βοήθεια σας, το πάπλωμα για να καλύψουμε όχι τα δικά μας πόδια αλλά της τοπικής κοινωνίας!

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.