Τιμήθηκαν οι συντοπίτες μας επιστήμονες

Τιμήθηκαν χτες από το Δήμο Λέσβου οι δυο “δικοί μας” επιστήμονες  Σεβαστιανός Μοιρασγεντής και Εμμανουήλ Γδούτος. Σχετικά είχαμε γράψει σε προηγούμενο άρθρο. Σύμφωνα με το lesvosnews η βράβευση έγινε από τον Δήμαρχο σε ειδική εκδήλωση με την ευκαιρία του εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού μας.

Ο Δήμος Λέσβου τίμησε δύο λαμπρούς επιστήμονες του νήσιου μας

Ο -δικαίως- περήφανος πατέρας Δημήτρης παραλαμβάνει το βραβείο για λογαριασμό του γιου του .

Ο Σεβαστός Μοιρασγεντής (του οποίου είχα την τιμή να είμαι δάσκαλος)  είναι Eρευνητής Β’ στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Είναι Χημικός Μηχανικός (ΕΜΠ), κάτοχος PhD στο πεδίο της Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Οικονομίας, με αντικείμενο τις εξωτερικές οικονομίες από την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας και οι επιπτώσεις στον ενεργειακό σχεδιασμό. Βασικά πεδία ενασχόλησής του είναι η προσομοίωση ενεργειακών συστημάτων στο πλαίσιο θεμάτων ενεργειακού σχεδιασμού, η πρόβλεψη εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η οικονομική και περιβαλλοντική αξιολόγηση πολιτικών και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών, η εκτίμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, και η οικονομική αποτίμηση περιβαλλοντικών αγαθών. Έχει επαγγελματική εμπειρία 20 ετών και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό ερευνητικών προγραμμάτων και μελετών είτε ως επιστημονικός υπεύθυνος είτε ως κύριος ερευνητής. Έχει δημοσιεύσει σχετικά πάνω από 30 άρθρα σε διεθνή περιοδικά και συλλογικούς τόμους με κριτές, ενώ έχει συμμετάσχει σε σημαντικό αριθμό συνεδρίων με ανακοινώσεις. Διετέλεσε μετά από κρίση κύριος συγγραφέας της 4ης Έκθεσης Αξιολόγησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗE για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), της έκθεσης Global Energy Assessment που αποτελεί μια διεθνή πρωτοβουλία του International Institute for Applied Systems Analysis (ΙΙΑSA) καθώς και της 5ης Έκθεσης Αξιολόγησης της IPCC για την Κλιματική Αλλαγή. Επίσης, από το 2000 έως και το 2006, ήταν μέλος της Εθνικής Αντιπροσωπείας σε όλες τις Συναντήσεις Εργασίας της Γραμματείας των Ην. Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP, SB meetings, UNFCCC Informal Workshops) κλπ., ως τεχνικός εμπειρογνώμονας σε θέματα ανάπτυξης / εφαρμογής πολιτικών και μέτρων για τη μείωση των εκπομπών και την ενίσχυση των απορροφήσεων αερίων θερμοκηπίου.

Ο καθηγητής Εμμανουήλ Γδούτος, του οποίου οι οικογενειακές ρίζες κρατάνε απ’ το χωριό μας, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1948 από γονείς διδασκάλους. Ο πατέρας του Ελευθέριος κατάγεται από το Λισβόρι, ενώ η μητέρα του Καλλιόπη Παπαχαρίτωνος από τη Σπάρτη της Πεισιδίας της Μικράς Ασίας. Είναι παντρεμένος με τη Μαρία Κώνστα, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Έχει δυο παιδιά, τον Ελευθέριο, υποψήφιο Διδάκτορα Αεροδιαστημικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνιας και την Αλεξάνδρα – Καλλιόπη, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν των Η.Π.Α.

Μετά το πέρας των εγκύκλιων σπουδών του στη Μυτιλήνη, εισήχθη στη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ε.Μ.Π.) το 1966 από τη οποία έλαβε το Δίπλωμα του Πολιτικού Μηχανικού το 1971, πέμπτος κατά σειρά επιτυχίας. Το 1974 μετά το πέρας των στρατιωτικών του υποχρεώσεων διορίστηκε επιμελητής στο Ε.Μ.Π. και το 1977 σε ηλικία 29 ετών εξελέγη Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. (Δ.Π.Θ.), από τους νεωτέρους εκλεγέντες καθηγητές Ελληνικών πανεπιστημίων. Διετέλεσε Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δ.Π.Θ. κατά το διάστημα 1987 – 1989. Δίδαξε σε πολλά πανεπιστήμια των Η.Π.Α., μεταξύ των οποίων το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στη Σάντα Μπάρμπαρα και στο Ντέιβις, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο Ληχάι, το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, το Πανεπιστήμιο του Τολέδου. Διατηρεί τη θέση του Επισκέπτη Καθηγητή του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.

Διετέλεσε Επιστημονικός Εκδότης του διεθνούς περιοδικού Strain. Δημοσίευσε περισσότερες από 250 επιστημονικές εργασίες και 35 βιβλία. Βιβλία που χρησιμοποιούνται ως διδακτικά, περισσότερο από 30 χρόνια σε Ελληνικά Πολυτεχνεία και σε Πανεπιστήμια της αλλοδαπής. Διεξήγαγε πρωτοπόρες επιστημονικές έρευνες σε θέματα αστοχίας και πειραματικής ανάλυσης κατασκευών.

(τα βιογραφικά των επιστημόνων και οι φωτογραφίες από το lesvosnews.gr)

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Τιμήθηκαν οι συντοπίτες μας επιστήμονες

  1. Ο/Η Μ. λέει:

    ΕΝΑΣ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ…ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

    ΣΤΟΝ ΣΥΜΜΑΘΗΤΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟ ΑΠ’ΤΑ ΠΑΛΙΑ ΣΕΒΑΣΤΟ ….ΘΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ….
    ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΟΛΟΥΣ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΤΙΜΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.