Ο Νίκος Ζούρος επιμένει

και προσωπικά τον εμπιστευόμαστε:

«Καμία σχέση με το ρήγμα του μεγάλου σεισμού του 1867» δεν έχει η τωρινή σεισμική δραστηριότητα.

Διαβάζουμε στο “Νησί”:

Απολύτως φυσιολογική και χωρίς να προκαλεί ανησυχίες συνεχίζεται και σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, η σεισμική ακολουθία του σεισμού των 4,9 ρίχτερ τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου. Σήμερα υπήρξαν τρεις σεισμοί πάνω από τρία Ρίχτερ, με το μεγαλύτερο στα 3,7 Ρίχτερ στη 1 το μεσημέρι. Ενδιάμεσα υπήρξαν πολλοί μικρότεροι σεισμοί.

Όπως είπε στο «Ν» ο καθηγητής Νίκος Ζούρος που για τρίτη μέρα σήμερα περπατά στην πλειόσειστη περιοχή του σεισμού, στον ορεινό όγκο του Λεπετύμνου, με ερευνητικές ομάδες του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωμορφολογίας και Περιβαλοντικής Γεωλογίας και του Εργαστηρίου Χαρτογραφίας και Γεωπληροφορικής του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαιου, «η σημερινή σεισμική ακολουθία είναι απολύτως αναμενόμενη. Είναι αποδεικτική των μεγεθών σεισμών που το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να παράξει και το οποίο δεν έχει απολύτως καμία σχέση με το ρήγμα της Αγίας Παρασκευής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1867»!

Όπως σημείωσε ο κ. Ζούρος «η συστηματική έρευνα της περιοχής αποφέρει πολύτιμες πληροφορίες για την αξιολόγηση της σεισμικής δραστηριότητας που συνεχίζεται  φθίνουσα. Η συσσωρευμένη γνώση δε για την γεωλογική δομή της περιοχής διευκολύνει την έγκαιρη εξαγωγή συμπερασμάτων που συμβάλουν και σήμερα στην επιστημονικά έγκυρη ενημέρωση των τοπικών αρχών και του πληθυσμού, όπως είχε συμβεί και στην περίπτωση του σεισμού του 2017 στη Νότια Λέσβο».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2017, μετά τον καταστροφικό σεισμό  η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου είχε ενημερώσει άμεσα για το ενεργό ρήγμα στο οποίο οφειλόταν ο σεισμός και το δυναμικό του, σύμφωνα με επιστημονική δημοσίευση που είχε προηγηθεί. Σκοπός και τότε όπως και το περασμένο Σαββάτο να αποτραπεί η διασπορά αυθαίρετων φημών που δημιουργούν ανησυχία στους πολίτες.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.