Η “Χρυσόθεμις Αγαμέμνονος” στη Βιβλιοθήκη μας

Η Άννα Ταξείδη είχε την καλή διάθεση να προσφέρει ένα αντίτυπο του βιβλίου της με τον παραπάνω τίτλο στη Βιβλιοθήκη του χωριού μας με την αφιέρωση: Στο πολύπαθο χωριό μου και στους συγχωριανούς μου. Καλές αναγνώσεις.

Την ευχαριστούμε ολόθερμα!

Το βιβλίο αρχίζει με ένα τρισέλιδο σημείωμα της συγγραφέα με το οποίο ενημερώνεται ο αναγνώστης το γιατί, με τι εφόδια και τι συναισθήματα προέβη στο εγχείρημα να συγγράψει μια τραγωδία για την “αδικημένη” (τουλάχιστον συγγραφικά) κόρη του Αγαμέμνονα.

Ακολουθεί μια εξασέλιδη εισαγωγή της Δήμητρας Μακροπούλου στην οποία αφενός εισάγει συνοπτικά αλλά με πληρότητα και τον πιο άσχετο με την οικογένεια των Ατρειδών στην υπόθεση του έργου και αφετέρου παραθέτει τον τρόπο με τον οποίο η συγγραφέας χτίζει τον χαρακτήρα της ηρωίδας της.

Το έργο στις 50 σελίδες που καταλαμβάνει, με τη μορφή μιας αρχαίας τραγωδίας, απαρτίζεται από τον πρόλογο, την πάροδο, τρία επεισόδια και τρία στάσιμα, κλείνει δε με την έξοδο. Η όλη υπόθεση διαδραματίζεται μπροστά στο ιερό της θεάς Αρτέμιδος, στη Βραυρώνα. Δεν λείπουν και οι τρισέλιδες σημειώσεις με επεξηγηματικές και βιβλιογραφικές ενημερώσεις.

Φυσικά και δεν έχουμε την ικανότητα και την αρμοδιότητα να κρίνουμε λογοτεχνικά το έργο. Απλά παραθέτουμε -ή μάλλον υπενθυμίζουμε- ότι βραβεύτηκε το 2021 στον Πανελλήνιο διαγωνισμό θεατρικού κειμένου από την Ένωση σεναριογράφων Ελλάδος και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και ότι όταν αρχίσεις να το διαβάσεις δεν θέλεις να το αφήσεις.

Σημείωση: Η Βιβλιοθήκη διερεύνησε τις δυνατότητες να ανεβάσει το έργο στη σκηνή. Θα ήταν καταπληκτικά το βραβευμένο αυτό έργο της χωριανής μας Άννας να πρωτοανεβάζονταν στο ίδιο το χωριό της! Δυστυχώς όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό, τουλάχιστον προς το παρόν.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.