Από τη Δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου

Κατακαμένα Βατερά,

 Επιτέλους !!   Ανοίγει  και για σας ο πολυπόθητος  δρόμος της  ανάπτυξη!!!

Είκοσι και πλέον  χιλιάδες στρέμματα , ΕΙΚΟΣΙ ΧΙΛΙΑΔΕΣ,  ελευθερώθηκαν το Σαββατοκυριακοδεύτερο που μας πέρασε, από άχρηστα και ενοχλητικά δέντρα στα Βατερά!!!!

Τώρα πια μπορεί ο κάθε άξιος και επιτήδειος επενδυτής να αξιοποιήσει τον χώρο:

Θες βάζει ανεμογεννήτριες, θες βάζει φωτοβολταϊκά, θες χτίζει πεντάστερα, θες σφαγεία, ή όποια τέλος πάντων άλλη προσοδοφόρα επιχείρηση τον φωτίσει …..η αγορά.

Εδώ έτσι κι αλλιώς θα βρει άμεση ανταπόκριση και κατανόηση.  Οι αρχές του τόπου

 –σιγουράκι- δεν θα εμποδίσουν τέτοιες φιλοδοξίες.

Εκτός μόνο…..   Εκτός μόνο αν βρουν απέναντί τους εμάς.

Τα μάτια μας τέσσερα!!

                                                  Τι να σας κάνω τώρα;;

Τι να τα κάνω εγώ τα πηγαινέλα τους , και το όψιμο ενδιαφέρον τους και τις  καμαρωτές πόζες  τους στις φωτογραφίες, και τα μπράβο  τους στους πυροσβέστες και τα αληλλοσυγχαρητήρια;

Τι να κάνω το εκ των υστέρων ενδιαφέρον του δήμου και της περιφέρειας; Αφού μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν μπορούσαν  να καταλάβουν  ,δεν μπορούσαν να πειστούν, ότι ήταν θέμα χρόνου να χτυπήσει την πόρτα μας το κακό.

Μέχρι την Παρασκευή το βράδυ,  περιοριζόμενοι στους   τύπους, δήλωναν στερεότυπα: δεν είναι δική μου αρμοδιότητα η φροντίδα του δάσους.  Δεν είναι στην δική μου ευθύνη!!!!

Γιατί  μέχρι την Παρασκευή το βράδυ , στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ΔΕΝ  καταφέραμε να πείσουμε την δημοτική αρχή ότι, πέρα από τους  τύπους, είναι δική μας η ευθύνη  της φροντίδας των δασών. Των δασών που τόσο απλόχερα έχει δωρίσει η φύση στην Λέσβο.

  Να που  βρέθηκαν  μπουλντόζες το Σαββατοκύριακο;  αυτές  που μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν υπήρχαν για ν ανοίξουν δρόμους πυρασφάλειας.  Έπρεπε πρώτα να πυρποληθούμε για να βρέθούν;

                     Ας  ξαναμιλήσουμε λοιπόν, για το θεσμό της αυτοδιοίκησης.

Άλλη μια φόρα. Και για όσες φορές θα χρειαστεί ακόμα.

Αξίωμα: 

              μια δημοτική αρχή, που σέβεται τον εαυτό της και την αποστολή της, παλεύει για το κοινό συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Για όλα τα θέματα που συνιστούν το κοινό συμφέρον ,όσο κι αν ο νόμος έχει περιορίσει τις αρμοδιότητες της.  Δεν περιμένει πότε θα αξιωθεί η περιφέρεια ή το υπουργείο ή ο γκραν πάπας για το πότε θα γυρίσουν να δούν το ΔΙΚΟ μας πρόβλημα.

Παλεύει , διεκδικεί δυναμικά, κάνει φασαρία, κινητοποιεί τους πολίτες . Δεν εφησυχάζει μέχρι να βρεθεί λύση. Συνεργάζεται με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς κάθε θέματος,.

          Αντίθετα,

μια δημοτική αρχή που παραδέχεται την μιζέρια της, είναι μια θλιβερή δημοτική αρχή.

Τέτοια , κατά την δική μου εκτίμηση, είναι η δημοτική αρχή της δυτικής Λέσβου.

Δεν αναφέρομαι κυρίως στους αντιδημάρχους ,αν και αυτοί φέρουν τις δικές τους ευθύνες, αλλά  στον επί κεφαλής τους ,τον δήμαρχο δηλαδή. Γιατί αυτός είναι που δίνει την κατεύθυνση σε κάθε αντιδημαρχία.

Θα περιοριστώ σήμερα στην περίπτωση του δάσους ,που πια για τα Βατερα και τον Σταυρό είναι παρελθόν.

         Για πυροπροστασία έλαβε ο δήμος από το κράτος  200χιλιάδες ευρώ. Η δημοτική αρχή  τα παραδέχτηκε , τα διένειμε από 20 χιλ.σε κάθε κοινότητα,  ψιθύρισε πως: ναι,  είναι λίγα αλλά  τι να κάνουμε; δεν έχουμε περισσότερα και τέλος.

Εδώ μπορεί να ρωτήσει καλοπροαίρετα  κάποιος: αφού μεγάλη ευθύνη έχει και η περιφέρεια και η δασική υπηρεσία και το υπουργείο, γιατί τότε  να τα χρεωθεί όλο το φορτίο  ο δήμος; 

Γιατί σε κάθε  καταστροφή η δική μας κορφή καίγεται  . Εμείς οφείλουμε να νοιαστούμε για την ευημερία του τόπου μας . Ο  κοντινότερος  θεσμός, αυτός που άμεσα μπορεί  να κατανοήσει  και να στηρίξει την επίλυση κάθε τοπικού προβλήματος   είναι η δημοτική αρχή. Αυτός πρέπει να τα βάλλει με θεούς και δαίμονες προκειμένου να βρεθεί λύση.

Όταν ο δήμος σου διαθέτει τεράστια δασική έκταση δεν μπορείς  να εφησυχάζεις   με τα ψίχουλα που σου δίνει το κράτος για πυρασφάλεια.

 Για να  προλάβω την επίθεσή ορισμένων στο θέμα της πυρκαγιάς θα ξεκαθαρίσω ότι:

ΦΥΣΙΚΑ και τα δάση παίρνουν φωτιά. Εννοώ και χωρίς τους εμπρηστές. Το λένε και οι ειδικοί αυτό.

Αλλά ένα δάσος φροντισμένο, με  τις αντιπυρικές του ζώνες, τις δεξαμένές νερού κατά διαστήματα ,την καλλιεργεια των πηγών ,την επιτήρηση, την κατά το δυνατόν καθαριότητα και όλα τα μέτρα που προτείνουν οι ειδικοί, περιορίζει το κακό στο ελάχιστο.

Εμείς, οι ευλογημένοι από τη φύση με πλούσια δάση , θα έπρεπε να είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι.  Θα έπρεπε οι πιέσεις  μας προς την περιφέρεια και την κυβέρνηση να είναι  ανυπόφορα συνεχείς  και έντονες.

Όμως  ο δήμαρχος της δυτικής Λέσβου , αν και έχει διατελέσει σε πλήθος δημοτικούς σχηματισμούς, πότε ως  αντιπολίτευση,  πότε ως  συμπολίτευση -ακόμα και σε θέσεις αντιδημαρχίας  βρέθηκε -δεν έμαθε   να είναι αποτελεσματικός. Δεν μπόρεσε ή δεν ήθελε να μάθει  ή, ακόμα  χειρότερα, επιλέγει  αυτόν τον τρόπο λειτουργίας.

Έτσι τώρα, από τη θέση του δημάρχου ,περιορίζεται στη διαχείριση της μιζέριας ,με μοναδική αναλαμπή την πρώτη και τελευταία αντίδρασή του στα γεγονότα της Καράβας.

Και να πεις δεν έχει επιστημονικούς συνεργάτες δίπλα του!!!

Υ.Γ1

 Η στάση του στην κατασκευή της φυλακής μεταναστών στη Βάστρια ,είναι το πεδίο που θα μπορούσε να αποδείξει ότι έχω κάνει λάθος στην  εκτίμηση μου ως προς το ενδιαφέρον του για τα δάση,  αφού δεν υπάρχει ούτε ένας εχέφρων νους που δεν καταλαβαίνει ότι το εκεί δάσος θα καεί, αν αυτή ποτέ λειτουργήσει (και φυσικά θα φορτώσουν το κακό στους ξένους. Όπως τώρα που μας φταίνε οι Τούρκοι).

Υ.Γ2

Περιμένω να δω τις δράσεις πρόληψης στο άλλο μεγάλο δάσος μας. Εκείνο των Παρακοίλων.

          Χρυσούλα Ζωγράφου

Ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Από τη Δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Ζωγράφου

  1. Ο/Η ΒΑΣΊΛΗΣ ΨΑΡΙΑΝΟΣ λέει:

    Πολλοί οι ΕΠΙΜΗΘΕΙΣ,λίγοι οι ΠΡΟΜΗΘΕΙΣ.
    Ήδη, από το 2017, αφότου ο καταστροφικός σεσμός της 16ης Ιουνίου, γκρέμισε τον ιστορικό οικισμό της Βρίσας και ανάγκασε τους ξεσπιτωμένους Βρισαγώτες να καταφύγουν στα ΒΑΤΕΡΑ και να μετατρέψουν τον θερινό οικισμό σε μόνιμο προσφυγικό καταυλισμό, για χειμώνες και καλοκαίρια, χωρίς να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές- ούτε καν αυτές που έγιναν στην ΜΟΡΙΑ και στον ΚΑΡΑΤΕΠΕ- και χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο για την προστασία και την ασφάλεια των κατοίκων από θεομηνίες( και ειδικά, από τις πυρκαγιές, λόγω της άμεσης επαφής του οικισμού με το δάσος), (ούτε 2 κρουνοί!),ΗΤΑΝ ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟ το παρ΄ολίγον ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ των ΒΑΤΕΡΩΝ!
    Και, βεβαίως, οι ευθύνες βαρύνουν, διαχρονικά, τους διατελέσαντες ΑΡΧΟΝΤΕΣ, σε ΤΟΠΙΚΟ και ΚΕΝΤΡΙΚΟ επίπεδο,( 2017-2022).
    Αλλά, ίσως, δεν έχει κανένα νόημα, σήμερα, (επί της ” τέφρας” των Βατερών)το πισωγύρισμά μας, στο θλιβερό ΧΘΕΣ, όταν το ΑΥΡΙΟ επέρχεται με,απείρως δυσκολότερα και κρίσιμα προβλήματα για την επιβίωση των διπλά χτυπημένων από την συμφορά Βρισαγωτών!
    Ας κοιτάξουμε, λοιπόν, τι μπορούμε να προσφέρουμε και τι να πράξουμε για το ΑΠΟ ΕΔΩ και ΕΜΠΡΟΣ.

  2. Ο/Η Ζαφειριου Δ λέει:

    Κύριε Ψαριανέ δεν σας γνωρίζω ,ούτε εσάς,ούτε το λόγο για τον οποίο γράφετε, αλλά θα σάς παρακαλούσα να μην γράφετε ασάφειες.
    Οι κρουνοι στα βατερά εδώ και χρόνια είναι τρεις με ανταπτορες νέου τύπου.
    Οι ασάφειες τέτοια ώρα δεν βοηθάνε σε τίποτα. Ευχαριστώ

  3. Ο/Η Θοδωρής Γ. Κούσκος λέει:

    Η επιθετικότητα με τη τοποθέτηση ……ασάφεια επιτρέψτε μου να αναφερθώ δεν αρμόζει ούτε στο κ. Ψαριανό , αλλά και προφανώς σε κανέναν μας που έχουμε υποστεί αυτή τη τεράστια ζημιά.
    Και οι προσεγγίσεις του τι θα κάνουμε αύριο ή τι θα κάνουμε κάποτε δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα αν δεν αλλάξει η αντίληψη του …..
    Όταν εκφράσαμε απόψεις για τη νέα Βρίσα ένας θεσμικός συνταξιούχος έβγαζε χολή για καιρό. Το αποτέλεσμα μπροστά μας.
    Όταν κόψαμε ένα κλαδί που ένας δυνατός αέρας το είχε παρασύρει σε ένα ιδιωτικό δάσος με κουκουναριές σε μισή ώρα υπέστημεν τις συνέπειες του νόμου ????
    Του ίδιου νόμου ο οποίος όταν καταγγείλαμε καταπατητές δάσους κάποιοι θεσμικοί τους αθώωσαν δηλώνοντας δήθεν λάθη υπαλλήλων ?????
    Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα βρούμε πάλι το δρόμο να κοιτάμε για λίγα χρόνια μόνο προς τη θάλασσα αρκεί να μας δώσουν βήμα να αναπλάσουμε τα κατεστραμμένα.
    Αυτό το πολύπλοκο και χαοτικό περιβάλλον δυστυχώς είναι το παρόν και το σύνθετο μέλλον των βατερών. Αλλά αυτή είναι και η πρόκληση και σύντομα θα δούμε και μεγάλες επενδύσεις στη περιοχή πάντα με σεβασμό, όχι μόνο στην ανεξαρτησία του λόγου αλλά κυρίως στο μέλλον του τριθέσιου δημοτικού που αναμένει να δει η Βρίσα, που δυστυχώς με τις πρόσφατες καταστροφές να μη γεμίσει με ………………….μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.