Παλιό αλλά πολύ επίκαιρο
Τα ΒΑΤΕΡΑ και τα ΜΑΤΙΑ σας
Στα Βατερά, ύστερα από την εγκατάσταση πολλών σεισμόπληκτων κατοίκων της Βρίσας στις θερινές κατοικίες τους που είχαν εκεί, διογκώθηκαν και οξύνθηκαν περαιτέρω τα λειτουργικά προβλήματα που παρουσίαζε, ανέκαθεν, η περιοχή. Προβλήματα που έχουν να κάνουν με την διέλευση, τη στάθμευση και την κυκλοφορία των οχημάτων, τις βασικές υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης, την άναρχη δόμηση και την περιβαλλοντική προστασία.
Η συγκέντρωση του πληθυσμού, σε μόνιμη βάση, σε μια περιοχή, όπου λείπουν οι βασικές υποδομές, και σε κατοικίες με κατασκευαστικές προδιαγραφές θερινής διαμονής, έχει ως συνέπεια τη σοβαρή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και ειδικότερα, την αύξηση του κινδύνου μιας καταστροφικής πυρκαγιάς.
Τα Βατερά θα έλεγε κανείς ότι διαφέρουν από το ΜΑΤΙ της Ανατολικής Αττικής σε αρκετά σημεία· αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες «ακραίων» φαινομένων, να κινδυνεύσουν από μια πυρκαγιά, με καταστροφικές συνέπειες για τις περιουσίες και τη ζωή των κατοίκων τους.
Στον οικισμό των Βατερών δεν υπάρχει πολεοδομικό σχέδιο ούτε σχέδιο χωρικής και οικιστικής οργάνωσης: υπάρχει ανάγκη να διανοιχθούν δρόμοι που να εξασφαλίζουν την εύκολη πρόσβαση στις βασικές οδικές αρτηρίες. Να προβλεφτεί η δημιουργία κοινόχρηστων χώρων και κοινωφελών εξυπηρετήσεων (ελεύθεροι χώροι και χώροι στάθμευσης, Παιδικές Χαρές, πεζόδρομοι, χώροι αθλητικών δραστηριοτήτων, Πάρκα, περιοχή NATURA, κ.λπ.). Να καθοριστούν οι χρήσεις γης και να χωροθετηθούν οι οχλούσες δραστηριότητες.
Ιδιαίτερα ευάλωτη από πυρκαγιά -η οποία μπορεί να προκληθεί από φυσική αιτία (π.χ. κεραυνό) ή από αμέλεια (κακή συντήρηση Δικτύου ΔΕΗ ή ανθρώπινη απροσεξία) ή και από σκόπιμη ενέργεια- είναι η άνω, προς τα βόρεια, περιοχή των Βατερών, που βρίσκεται πάνω από τον περιφερειακό δρόμο και γειτνιάζει με την δασική περιοχή.
Και, βέβαια, μια ανάφλεξη σ’ αυτή την περιοχή, με την πυκνή βλάστηση και την άφθονη εύφλεκτη ύλη, όταν επισυμβεί υπό συνθήκες ισχυρών βορείων ανέμων, γρήγορα μπορεί να μεταδοθεί και στην παράλια ζώνη, τροφοδοτούμενη από τα ξερόχορτα των άχτιστων οικοπέδων που παρεμβάλλονται ανάμεσα στις υπάρχουσες κατοικίες.
Παράλληλα, λοιπόν, με τις αναγκαίες πολεοδομικές και χωροταξικές παρεμβάσεις στον οικισμό των Βατερών, θα χρειαστεί να υπάρξει και Αντιπυρικός Σχεδιασμός που θα περιλαμβάνει τόσο τις προληπτικές, όσο και τις κατασταλτικές δράσεις, στην περίπτωση που θα εκδηλωθεί στην περιοχή κάποια πυρκαγιά.
Οι ειδικοί και αρμόδιοι για τα παραπάνω θέματα πρέπει να φροντίσουν, ώστε να εξασφαλιστούν -έγκαιρα- για τον οικισμό των Βατερών οι προϋποθέσεις καλής και ασφαλούς λειτουργίας του οικισμού.
Και ειδικότερα για την περίπτωση -απευκταίας- πυρκαγιάς πρέπει να υπάρξει μέριμνα και ενδελεχής μελέτη: πού και πώς πρέπει να γίνουν οι διανοίξεις δρόμων, οι αναγκαίες αποψιλώσεις, οι καθαρισμοί οικοπέδων, η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών, η οργάνωση και ενίσχυση με τα απαραίτητα μέσα ομάδας εθελοντών πυροσβεστών κ.λπ.
Και, βέβαια, ας ευχηθούμε να δείξουν όλοι την απαραίτητη υπευθυνότητα και προσοχή για την αποφυγή κάποιας λανθασμένης ενέργειας και απερισκεψίας, όπως αυτή που συνέβη στην Πεντέλη – Βουτζά που στοίχισε τόσους άδικους θανάτους συνανθρώπων μας στο ΜΑΤΙ της Ανατολικής Αττικής.
Δημοσιεύθηκε στο «Εμπρός» στη στήλη «Παντός καιρού» στις 08/08/2018.