Για την πάγια προκαταβολή

Από τον Δημοτικό σύμβουλο κ. Στρατή Καραγεωργίου πήραμε το παρακάτω ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη διαχείριση της πάγιας προκαταβολής, τον οποίο και ευχαριστούμε.

ΠΑΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΒΡΙΣΑΣ

Οι Καλλικρατικοί Δήμοι έχουν την υποχρέωση να δίνουν σε κάθε χωριό μία πάγια προκαταβολή, ανάλογα με το μέγεθος του (π.χ. Πολιχνίτος 2.000,00 euro, Βρίσα 1.000,00 euro) για να καλύπτουν κάποιες άμεσες ανάγκες τους.

Αν τα χρήματα αυτά καταναλωθούν και παραδοθούν από τους Προέδρους τα κατάλληλα παραστατικά βάση νόμου ο Δήμος θα πρέπει να δώσει και άλλα χρήματα. Τα παραστατικά που απαιτούνται είναι πολλά και δύσκολα για τους Προέδρους που δεν έχουν τη στήριξη της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου. Έτσι οι άνθρωποι κινδυνεύουν να τα πληρώσουν από τη τσέπη τους αν κάτι δεν γίνει σωστά.

Για τη Λέσβο η πάγια προκαταβολή δόθηκε μία φορά το 2012 και μάλλον δεν θα δοθούν άλλα χρήματα φέτος. Από τα χωριά της Ενότητας Πολιχνίτου, από ότι γνωρίζω, μέχρι σήμερα μόνο η Βρίσα ξεκίνησε και τελείωσε, τη πάγια προκαταβολή και σήμερα ο Πρόεδρος του Σταυρού σε συνεργασία μαζί μου τη ξεκινάει. Από τα άλλα χωριά του νησιού μας ελάχιστα έχουν κάνει χρήση της πάγιας προκαταβολής.

Για το χωριό μας η πάγια προκαταβολή ήταν 1.000,00 euro, με τις κρατήσεις, τους φόρους και το ΦΠΑ. Και μας επιτρεπόταν να κάνουμε μόνο συγκεκριμένες επενδύσεις (ηλεκτρικά, υδραυλικά, παιδικές χαρές). Σε συνεργασία με τη Πρόεδρο και το τοπικό συμβούλιο, καταναλώθηκε για την αγορά ηλεκτρολογικού υλικού (λάμπες – ντουί), υδραυλικών υλικών και επισκευή παιδικής χαράς.

Σήμερα ως χωριό διαθέτουμε τα βασικά υλικά για μικροεπισκευές, τώρα το πρόβλημα είναι ο Αντιδήμαρχος Πολιχνίτου να διαθέσει μηχανήματα, προσωπικό, και επιπλέων υλικά αν χρειαστεί (π.χ. άσφαλτο κ.α.) για να συντηρήσουμε μία κατάσταση. Δεν υπάρχει τουλάχιστον η δικαιολογία δεν έχω υλικά.

Όσοι από τους χωριανούς μας έχουν καμένες λάμπες να το δηλώσουν στη Πρόεδρο για να προγραμματιστή, η αντικατάσταση τους. Ότι μπορέσουμε!! Δεν διαθέτουμε ηλεκτρολόγο και έτσι αν έχει βλάβη το φωτιστικό δεν θα μπορέσουμε να το φτιάξουμε. Επίσης το καλαθοφόρο έχει μηχανικά προβλήματα.

Υ.Γ. Θέλω να ελπίζω ότι δεν θα χρειαστούμε και πάλι εθελοντικές προσπάθειες για να βάλουμε λάμπες ή να φτιάξουμε μία διαρροή νερού!!

Θέλω να ευχαριστήσω την εθελόντρια, αν και δεν κατάγεται από το χωριό μας, που έφτιαξε όλη τη γραφειοκρατία για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε τι πάγια προκαταβολή.

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.