Ημερολόγιο από τον Α΄παγκόσμιο πόλεμο

Συνεχίζουμε τη δημοσίευση του ημερολογίου του Ιωάννη Γεωργέλλη από τη συμμετοχή του στον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο το οποίο μας εμπιστεύθηκε η εγγονή του Μαρία Γεωργέλλη Κολιοπούλου

Ιούνιος 1917

14 Εκενίσαμεν δια το μέτωπον την νύκτα. Εφθάσαμεν την αυγήν εις το σερβικόν χωρίον Χόλεβιν ένθα  γερμανικόν αεροπλάνον μας κατατρόμαξεν και σκορπίσθημεν εντός τους αμπέλους. Το μέρος αυτό ήτο εντός βολής.

15 Εκενήσαμεν την νύκταν και μετά  τρεις ώρας πορείαν εισήλθομεν εις το Μοναστήριον. Εκεί εμείναμεν όλην την ημέραν ένθα εψωνήσαμεν τα προς γράφειν αναγκαία και εντός Οθωμανικής οικίας.

16 Εις τα 9 ξεκενίσαμεν δια της Βας οδού δια την 3ην γραμμήν  ένθα καθ’ οδόν μας έριψεν 2 οβίδας το γερμανικόν πυροβόλον. Μία οβίς εκραγείσα εις απόστασιν 100 μέτρων μακρά της διμοιρίας μας ένθα μας έσπειρεν τον πανικόν κατά πρώτην φοράν. Σύμπασα δε διμοιρία από ….απείχε 40 μέτρα και κατά άνδρα. Κατά τα μεσάνυχτα εφθάσαμεν εντός των χαρακωμάτων και εισήλθομεν εντός τα λεγόμενα (απρί).

Από την 17ην μέχρι της 28ης εμείναμεν εις την 3ην γραμμήν. Όλον το διάστημα των ημερών εντός απρίων την δε νύκτα παίρναμεν το συσσίτιον από το μεγειρίον εντός μικρού λέβητος. Το μαγειρίον ήτο εις απόστασιν 100 μέτρων και εντός μεγάλης χαράδρας. Μετά το συσσίτιον αγγαρεία επικεφαλής Γάλλου αξιωματικού επηγαίναμεν και άλλοι μεν έσκαβον άλλοι έδεναν συρματοπλέγματα. Οι εμπόλεμοι είχον ένα φως το οποίον έκαμνεν την νύκτα μέραν ….τους οποίους άναπτον και έριχναν. Ευκόλιναν τας περιπόλους και τους σκοπούς. Πολλά δε έπιπτον και έκαιον τα σπαρτά τα οποία είχον αφήσει οι κάτοικοι των απέναντι χωρίων.

29 Οι Βούλγαροι εβομβάρδισαν την γραμμήν μας Κατά την ημέραν εκείνην έλειπον εις τα μαγειρεία.

30 Την νύκτα αναχωρήσαμεν εις την 1ην γραμμήν και εύρομεν καλόν καταφύγιον

Μην Ιούλιος 1917

1ην Σφοδρός κανονιοβολισμός βουλγάρων εις την  2ην γραμμήν

2αν Σφοδρός βομβαρδισμός των Γάλλων προς την πρώτην  γραμμήν των Βουλγάρων. Την ώραν εκείνην παραμείναμεν εις τα καταφύγια. Την νύκτα υπηρεσία εις τα συρματοπλέγμαρα.

3 Καθόλην την ημέραν ύπνον εις τα καταφύγια. Την νύκτα υπηρεσία εις τα συρματοπλέγματα. Μετά το τέλος επίθεσις  βουλγαρικής περιπόλου εναντίον του διπλοσκοπού του λόχου μας με χειροβομβίδαν και πολυβόλον εκ της εχθρικής γραμμής. Του λόχου μας αναπτυχθέντος με όλων των ανδρών ήνοιξεν σφοδρόν πυρ ένθα διήρκησεν επί (2) ώρας άνευ απωλειών και εις το οποίο επληγώθην πολύ ελαφρά εις την δεξιάν παλάμην.

4  Αγγαρεία εις το μαγειρείον την ημέραν την νύκτα αγγαρεία εις τα συρματοπλέγματα. Την ιδίαν νύκτα αντικαταστήσαμεν την 1ην ημιδιμοιρίαν .

5  Καθόλην την ημέραν ύπνον εις το απρί μας. Νύκτα διπλοσκοπός 1ον νούμερο 9-11.20 έξωθεν των συρματοπλεγμάτων 50 μέτρων.

6  Καθόλην την ημέραν ύπνον εις τα απρί. Οι Βούλγαροι εβομβάρδισαν δια τορπιλών δεξιάν μας λόχον 11ον. Επίσης οι Γάλλοι εβομβάρδισαν την 1ην γραμμήν των Βουλγάρων. Την νύκτα μας εδόθη σαμπάνια και διάφορα γλυκά και πούρα ένεκα της εορτής των Γάλλων.

7  Εμφάνισις του πρώτου γερμανικού αεροπλάνου. Εβομβάρδιζεν ανεπιτυχώς.  Καθόλην την ημέραν ύπνον.  Το απόγευμα σφοδρός βομβαρδισμός των Βουλγάρων εις όλον το τάγμα μας και ιδίως το 12ον του 5ου Συντάγματος ένθα εφόνευσεν 2 και ετραυμάτισεν 6. Διπλοσκοπός από 11και 20  μέχρι 1 και 40.

8  Βομβαρδισμός εκατέρωθεν καθόλην την ημέραν. Ύπνον την νύκτα. Αντικατεστάθημεν παρά του 10ου  λόχου του 5ου συντάγματος. Την ιδίαν νύκτα ο λόχος ανεχώρησεν δια την 2αν γραμμήν

9. Καθόλην την ημέραν βομβαρδισμός εκατέρωθεν. Την νύκτα αντικατεστάθημεν παρά του 7ου λόχου του 5ου συντάγματος και ανεχωρήσαμεν εκ της 2ας γραμμής και διήλθαμεν δια μέσω του Μοναστηρίου  Εφθάσαμεν την πρωίαν εις το χωρίον Χολοβων ένθα μας εδόθη τέιον και κονσέρβα.

10  Αναχώρησις εκ του ιδίου χωρίου την νύκτα χάριν αεροπλάνων.

11  κατακλήθημεν την αυγήν εις την πεδιάδα Κλαδέρας και εδόθη τέιον και κονσέρβα. Την εσπέραν ανέβημεν εις χωρίον Κλαδέρα όπου και κατασκηνώσαμεν.

12  Όλην την ημέραν καθαριότητα και το απόγευμα συσσίτιον πατάτες με κρέας. Την ιδίαν ημέραν έλαβον επιστολήν από το χωρίον με ημερομηνία 29 Ιουνίου.

13  Όλην την ημέραν ανάπαυσις το απόγευμα εμβολιασμός

14  Όλην την ημέραν κατάκοιτος με πυρτόν 39 ένεκα του εμβολιασμού Την εσπέραν μας εδόθη μισθός του μηνός Μαΐου δραχ. 7,75

15  Από πρωίας μέχρι μεσημβρίας ανάπαυσιν το απόγευμα χαρτοπαιξία εντός του αντισκήνου .

16  Όλην την εμέραν 3ον νούμερο περίπολον εις τον κάμπον προς επίβλεψιν δια να μην καταστρέφουν οι στρατιώτες τα καλαμπόκια και τα φασόλια. Την ιδίαν ημέραν εφάνησαν εις τον καταυλισμόν και δυο νέοι κρομυδόπολοι ο Δ. Νικέλλης και Π. Παρ.

17  Όλην την ημέραν ανάπαυσις. Το απόγευμα ανεχώρησεν το 1ον τάγμα εις το μέτωπον

18 Την πρωίαν καθαριότητα την εσπέραν ξεκενήσαμεν το τάγμα όλον και το σύνταγμα και φτάσαμεν την νύκτα μετά 4ωρον πορείαν εις το χωρίον Βελουτσίνα ένθα κατεβλήθημεν και εκοιμήθημεν.

19  Την εσπέραν εξεκενήσαμεν όλον το τάγμα με Γάλλον αξιωματικόν επικεφαλής και εφθάσαμεν εις το χωρίον Χριστοφορ και αφού ανέβημεν μικρόν ανήφορον εφθάσαμεν εις το χωρίον Πούτκοβον. Εις το δρόμον συναντήσαμεν μικρόν μοναστήριον το  οποίον ήτο κατεστραμμένον από πυροβολικόν. Εις το χωρίον έμενον 2 γαλλικαί μεραρχίαι αι οποίαι είχον έλθει την ιδίαν βραδιάν και επομένως δεν υπήρχεν δια ημάς μέρος και αναγκάσθημεν να ξεκινήσομεν και μετά 2 ώρον ανήφορον εφθάσαμεν την αυγήν εντός μεγάλου δάσους ένθα είχεν και άφθονον ύδωρ και εκεί κατεβλήθημεν.

20 Ημέραν Προφήτου Ηλιού (Σ.Σ. το πανηγύρι του χωριού δεν ξεχνιέται). Εντός του δάσους το πρωί μας εχορηγήθη τέιον την δε μεσημβρίαν φακές σούπα. Την νύκτα ετοιμάσθημεν προς αναχώρησιν αλλά νεοτέρα διαταγή μας διέταξεν να παραμείνωμεν και καταβλήθημεν και εκοιμήθημεν με διαταγήν να μην στήσει κανείς αντίσκηνον ένεκα του φόβου των γερμανικών αεροπλάνων

21  Όλην την ημεράν ανάπαυσις και καθαριότητα εντός του δάσους. Την εσπέραν μικρά μετακίνησις 100 μέτρων και εστήσαμεν αντίσκηνα διότι το μέρος αυτό οι κορυφές των δένδρων ήτο πολύ πυκνές ώστε δεν φαινόμεθα υπό των αεροπλάνων

22  Ημέρα Σάββατον Ανάπαυσις και καθαριότης εντός του δάσους. Την νύκτα χαρτοπαιξία μέχρι τας 12.

23  Όλην την ημέραν ανάπαυσιν εντός του δάσους. Ολίγοι άνδρες ασχολήθηκαν προς επιδιόρθωσιν του ύδατος το οποίον έτρεχεν εις το μέρος των μαγειρείων και το οποίον ήτο τόσον κρύο ώστε άνω των 25 να μετρήσεις δεν ηδύνατο να κρατάς εντός νερού.

24 Καθόλην την ημέραν   ανάπαυσις. Την νύκτα σφοδρός βομβαρδισμός των Γάλλων εις τα βουλγαρικά χαρακώματα.

25 Την πρωίαν θεωρία μετά σουηδικής. Εμφάνισις γερμανικών αεροπλάνων ένθα εκδιώχθησαν παρά των Γάλλων καθώς και γαλλικά τα οποία εκδιώχθησαν παρά των Γερμανών.

26  Θεωρίαν και ανάπαυσιν την πρωίαν τη δε υπόλοιπον ανάπαυσις

27  Την πρωίαν αγγαρεία εις το μαγειρίον καθαρ. πατάτες. Αργότερον βοηθήσαμεν την ημιδιμοιρίαν και κατεβάσαμεν το ύδωρ.

28  Την πρωίαν εργασία προς κατασκευήν δρόμου. Επίσης και το απόγευμα με όλον το τάγμα. Την νύκτα  εις τας 9 σφοδρός βομβαρδισμός των Γάλλων διαρκείας 3 ωρών

29 Την πρωίν πουγάδα το δε απόγευμα καθαριότης όπλου και φυσιγγίων με επιθεώρησιν

30  Ημέρα Κυριακή ανάπαυσις. Την νύκτα το πλησίον μας πυροβόλον έβαλεν άνω των 30 οβίδων εις τα βουλγαρικά χαρακώματα

31  Την ημέραν υπηρεσία η διμοιρία μας. Εφύλαξα σκοπός 1ον νούμερο εις την βορειοδυτικήν πλευράν του δάσους οι δε λοιποί άνδρες εργάσθησαν εις τον δρόμον την πρωίαν και το βράδυ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.