Μαθαίνουμε την προέλευση

Όταν παντρευτείς σύζυγο από άλλο μέρος του νησιού γίνεσαι κοινωνός της παράδοσης ευρύτερου τμήματος του νησιού μας. Έτσι και ο Μάκης έβαλε “πόδι” στην Κλειού και μας ενημερώνει για την προέλευση του τραγουδιού “του μλαρ, του μλαρ”.

Έτσι για να ξέρουμε τί λέμε!

Μαθαίνουμε λοιπόν ότι: Η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου πήρε στοιχεία και το έγραψε από το Χωριό Κλειού. Η ιστορία έχει ως εξής . Ήταν ένα ζευγάρι και η γυναίκα σκεφτόταν τρόπους να μείνει μόνη της στο σπίτι για να πάει ο γκόμενος , τι να κάνει, τι να κάνει. Σκέφτηκε λοιπόν να λύσει το Μουλάρι απ το ντάμι να φύγει ο άντρας να το ψάχνει για να πάει ο γκόμενος.. έτσι κι έγινε και επειδή του είπε η γυναίκα ότι του μλαρ πήγε στου Πλωμάρι για να τον έστελνε όσο μακρύτερα μπορούσε και έλεγε ο δόλιος ο άντρας του μλαρ του μλαρ δεν παγου στου πλωμάρ Γίνετε και κάποια αναφορά για κάποιον ανεμόμυλο , αυτός ο ανεμόμυλος είναι μια περιοχή στην Κάπη δίπλα στο χωριό Κλειού .

Ερμηνευτής ο Σόλων Λεκκας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.