Με καλή διάθεση

Με πολύ προσοχή διάβασα το κείμενο που δημοσίευσαν οι φορείς του χωριού μας. Το πιο ευχάριστο σημείο ήταν το απόσπασμα: “Η ανάγκη ομόνοιας και συνεννόησης μεταξύ των φορέων, ώστε να υπάρχει σύμπνοια απόψεων, αλληλοβοήθεια και δυναμικότητα στις απαιτούμενε ενέργειες, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής μας.” Κι αυτό διότι κάποιες δημοσιεύσεις πριν λίγο καιρό προκάλεσαν σε άλλους πολλή θλίψη και σε άλλους πολύ γέλιο.

Είναι χρήσιμο το κείμενο των συλλόγων να αποτελέσει τη βάση για ανταλλαγή απόψεων δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την ζωντανή ανταλλαγή απόψεων.

  1. Σχετικά με το κτίριο της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας δυο επισημάνσεις. Πρώτον το κτίριο έχει χαρακτηρισθεί κίτρινο και επομένως δεν θα γίνει ανακατασκευή του αλλά επισκευή. Δεύτερον το κτίριο έχει παραχωρηθεί στο Πανεπιστήμιο όσον αφορά τη χρήση του και όχι την ιδιοκτησία του. Δηλαδή -κατ’ αντιστοιχία- ο Δήμος έχει την ψιλή κυριότητα και το Πανεπιστήμιο την επικαρπία. Επομένως ο Δήμος θα πρέπει να αναλάβει την όλη διαδικασία για την επισκευή του και είναι κρίμα που ακόμα δεν έγινε καμιά ενέργεια ενώ σε λίγους μήνες λήγει η περίοδος για τη χορήγηση στεγαστικής συνδρομής. Τα εκθέματα εκεί που φυλάσσονται μήπως -κάποια απ’ αυτά- κινδυνεύουν να αλλοιωθούν απ’ τις υψηλές θερμοκρασίες;
  2. Τα ελαιοτριβεία έχουν κατασχεθεί από το υπουργείο Οικονομικών ή από την (πρώην) Αγροτική Τράπεζα (όπως ξέραμε μέχρι τώρα); Αν τα έχει το υπουργείο Οικονομικών θεωρούμε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να αποδοθούν στο Δήμο και να αξιοποιηθούν κατάλληλα.
  3. Σχετικά με τα κτίρια της Αγροτολέσχης και της Λέσχης υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. (α) Η καθηγήτρια και οι φοιτητές έχουν κάνει μελέτες ή προμελέτες διότι σε δημοσίευση στη σελίδα μας από τον χωριανό μας αρχιτέκτονα Γιώργο Κουρμαδά στις 3 Φεβ 2019 αναφέρεται σχετικά: Τα δύο αυτά δύο κτήρια, έχουν πλέον περιέλθει στον ενιαίο Δήμο Λέσβου, μετά τις συγχωνεύσεις των δήμων, και το μέλλον της ανοικοδόμησής τους κρίνεται αβέβαιο, αφού αν και προβλέπεται επιδότησή τους, απαιτούνται μελέτες τις οποίες ο Δήμος δεν έχει δείξει την πρόθεση να εκπονήσει. Υπάρχει επομένως η σκέψη να χρησιμεύσουν αυτές οι εργασίες, οι οποίες θα παραχωρηθούν δωρεάν από το ΕΜΠ και τους μελετητές τους ως βάσεις προμελέτης προκειμένου να πάρουν και αυτά τα σημαντικά κτήρια το δρόμο της ανακατασκευής. (β) Οι μελέτες ή προμελέτες των φοιτητών έγιναν σε συσχέτιση των δυο κτιρίων ή εντελώς ξεχωριστά; Δηλαδή για τον καθορισμό της μελλοντικής χρήσης του κάθε κτιρίου λήφθηκε υπόψη η χρήση του άλλου; (γ) Δόθηκαν από κάποιον φορέα του χωριού μας (και κατά βάση το τοπικό συμβούλιο) οδηγίες σχετικά με τη χρήση των κτιρίων; Δηλαδή είπαμε ως τοπική κοινωνία δια των εκπροσώπων μας τί θέλουμε ακριβώς να κάνουμε αυτά τα δυο κτίρια ή αποφάσισε η ομάδα του ΕΜΠ για μας; (δ) η μελέτη για την Αγροτολέσχη (να αρκεστούμε σ’ αυτήν), την οποία μπορείτε να δείτε πατώντας το σύνδεσμο και στη σελίδα 24 του κειμένου, αναφέρει υπόγεια, ανελκυστήρες, τουαλέτες δημόσιες και εσωτερικές κ.λπ. Θα φτάσουν τα χρήματα της στεγαστικής συνδρομής για το έργο ή θα μείνουν “καρά-γιαπιά”;

Τα παραπάνω αποτελούν απορίες που αυθόρμητα δημιουργούνται και με βάση την πολύ περιορισμένη πληροφόρηση που υπάρχει. Με κανένα τρόπο δεν διεκδικούν το αλάθητο.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.