Η γιορτή των Βατερών

Τιμάται σήμερα η μνήμη του αγίου Ευσταθίου και των μελών της οικογένειάς του και κατά συνέπεια γιορτάζει το εκκλησάκι των Βατερών, ο εξ ανάγκης ενοριακός ναός μας.

Πριν λίγες δεκαετίες η γιορτή αυτή σηματοδοτούσε τη λήξη της παραθεριστικής περιόδου στα Βατερά δεδομένου ότι την επομένη, στις 21 Σεπτεμβρίου, άνοιγαν τα σχολεία και επειδή τότε δεν υπήρχαν σχολικά λεωφορεία για να μετακινούνται τα παιδιά έπρεπε να συμμαζευτούν οι οικογένειες στο χωριό. Συνήθως συνέχιζαν την παραμονή τους στα Βατερά για μια-δυο βδομάδες ακόμα όσοι είχαν σταφύλια και σύκα μέχρι να ολοκληρωθεί το μάζεμά τους.

Ήταν ένα μικρό πανηγύρι στα Βατερά που κάποιες χρονιές πλαισιώνονταν και με ζωντανή ορχήστρα. Καμία σχέση βέβαια με το κλασσικό πανηγύρι του Προφήτη Ηλία.

Φέτος η γιορτή έπεσε Κυριακή και έτσι η παραμονή, χτες Σάββατο, συγκέντρωσε αρκετό κόσμο, όχι βέβαια στον Εσπερινό αλλά αργότερα στις ταβέρνες.

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ στην ΕΥΣΤΑΘΙΑ και στον ΣΤΑΘΗ.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.