Ο Γιώργος Κατσικάτσος, γεωλόγος και πανεπιστημιακός καθηγητής, εδώ και δεκαετίες έδειχνε έμπρακτα την αγάπη του προς τον τόπο του με τις πολλές μελέτες του σχετικά με τα προβλήματα ύδρευσης και άρδευσης του Πολιχνίτου και όχι μόνο.
Αφορμή για την ανάρτηση μας αυτή είναι η πρόσφατη δημοσίευση στον “Πολιχνιάτικο Λόγο”, που εκδίδουν οι Πολιχνιάτες της Αθήνας, μιας μελέτης του (2017) σχετικά με την κατασκευή φραγμάτων που θα εξασφαλίσουν αρκετό νερό για την ύδρευση όλων των χωριών της περιοχής μας και για την άρδευση του Ξηρόκαμπου.
Θα ξεκινήσουμε όμως μια προγενέστερη μελέτη του, το 2006, που είχε δημοσιευτεί στην ίδια εφημερίδα την οποία και παραθέτουμε.
μελέτη-φραγ-ΚατσικατσουΌπως βλέπουμε πρότεινε τη δημιουργία δυο φραγμάτων μέσα στην ποταμοκοιλάδα της Λαγκάδας, ένα 2 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Βρίσας και ένα μέσα στο βάθος, στη “μαύρη Λαγκάδα”, όπως τη λέμε. Με το πρώτο θα καλύπτονταν οι ανάγκες της Βρίσας και με το δεύτερο οι ανάγκες του Πολιχνίτου και των περιοχών του. Εξηγεί ότι το νερό που μαζεύεται στην κοιλάδα αυτή είναι πολύ ώστε να επαρκεί για να γεμίζουν και τα δυο φράγματα.
Επίσης μαθαίνουμε ότι υπάρχει σχετική προμελέτη το 1996 από το υπουργείο Γεωργίας η οποία αναφέρει την ανάγκη να γίνει το φράγμα της Βρίσας στη θέση που αναφέρει ο κ. Κατσικάτσος.
Στην μελέτη του που δημοσιεύεται τώρα και την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ προτείνει να γίνει ένα φράγμα στο βάθος της Λαγκάδας το οποίο θα μαζεύει τα νερά από τις λεκάνες του Στενοκλειδιού και της Μικρής Λίμνης, τα οποία στη συνέχεια με άντληση και προώθηση θα μεταφέρονται σε ένα δεύτερο φράγμα που θα γίνει νοτιοδυτικά της Μονής Δαμανδρίου.
Αυτό που θα επιτευχθεί με την υλοποίηση της παραπάνω πρότασης είναι:
Από τις μελέτες του κ. Κατσικάτσου αναδεικνύεται το πόσο απαραίτητο είναι για την ανάπτυξη συνολικά της περιοχής μας η εκμετάλλευση του νερού της βροχής με τη δημιουργία φραγμάτων.
Θα είναι ότι χειρότερο για την περιοχή μας να υπάρξουν αντεγκλήσεις και τοπικισμοί για το που πρέπει να γίνουν τα φράγματα. Αυτά θα προκύψουν από τις μελέτες των κρατικών υπηρεσιών αν …καταφέρουμε να τις ενεργοποιήσουμε, που εκτός όλων των άλλων θα λάβουν υπόψη τους και το απαιτούμενο κόστος. Ότι και να γίνει θα είναι όφελος για ολόκληρη την περιοχή μας.
Το ερώτημα που προκύπτει για το χωριό μας, με δεδομένο ότι υπάρχει προμελέτη του αρμόδιου υπουργείου που υποδεικνύει ότι πρέπει να γίνει φράγμα κοντά στο χωριό , ποιες ενέργειες έχουν γίνει για την προώθηση του θέματος; Από το 1996 που έγινε η προμελέτη έχουν περάσει τοπικά συμβούλια, εκλεγμένοι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι και περιφερειάρχες. Υπάρχει ένα έγγραφο που να δείχνει ότι έγινε μια προσπάθεια να προωθηθεί το θέμα;
Σημείωση: Παραθέτουμε τις σελίδες από τη δεύτερη μελέτη του Κ. Κατσικάτσου που αναφέρονται στα φράγματα.