Από τον Γιάννη Παππά
Από την προηγούμενη δακοκτονία του 2019 – για πρώτη φορά στη Λέσβο – στον Τομέα του Πολιχνίτου στα μηχανοκίνητα Συνεργεία που έχουν τρακτέρ και φέρουν ψεκαστικό, τοποθετήθηκαν κινητά GPS με σύνδεση στο διαδίκτυο. Λόγω της δυνατότητας σύνδεσης των κινητών στο διαδίκτυο η μεταφορά όλων των πληροφοριών που καταγράφονται είναι άμεση (σε πραγματικό χρόνο). Δηλαδή μέσα από ειδική εφαρμογή μπορεί τόσο ο Γεωπόνος Τομεάρχης από το κινητό του όσο και στα γραφεία Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας να παρακολουθούν την κίνηση των Συνεργείων σε πραγματικό χρόνο.
Ακόμη και στις περιπτώσεις που το Συνεργείο βρίσκεται σε περιοχές που δεν είχε σήμα το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, τα δεδομένα δεν χάνονταν αλλά αυτόματα γίνεται η αποστολή τους μόλις το Συνεργείο φθάσει σε σημείο που υπάρχει κάλυψη δικτύου. Από φέτος η εφαρμογή των GPS επεκτάθηκε σε περισσότερα συνεργεία και μάλιστα έχουμε φέτος και πεζοπόρα συνεργεία που έχουν GPS.
Η εικόνα από την εφαρμογή πέρυσι αλλά και από την φετινή χρόνια είναι άκρως εντυπωσιακή. Βλέπουμε τις περιοχές που καλύπτουν τα ψεκαστικά και όπως μας έχουν αναφέρει υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον να μπορούμε να καταγράφουμε ακόμη και την ποσότητα από το παρασκεύασμα που χρησιμοποιεί το συνεργείο για να ψεκάσει τα ελαιόδεντρα της περιοχής του.
Μετά από την ολοκλήρωση της κάθε ημέρας ψεκασμού υπάρχει η αποτύπωση της πορείας του Συνεργείου και βλέπουμε τα ελαιοκτήματα που ψεκάστηκαν. Το σημαντικό όμως ότι έχοντας τα στοιχεία από όλα τα Συνεργεία επάνω στο χάρτη για όλες τις ημέρες του ψεκασμού βλέπουμε τι πραγματικά συμβαίνει. Αξίζει όμως να τονιστεί ότι η χρήση των GPS δεν εξηγεί το γιατί κάποιες περιοχές μένουν ακάλυπτες. Εκεί πρέπει να γίνει αυτοψία για να διαπιστωθεί γιατί κάποια κτήματα δεν ψεκάστηκαν. Είναι Βιολογικά; Είναι ακαλλιέργητα; Είναι κλειδωμένα και δεν υπάρχει πρόσβαση;
Όλα αυτά τα δεδομένα αναλύονται και βοηθούν στη βελτίωση της δακοκτονίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι με δεδομένα που είχαν ληφθεί πέρυσι φέτος στον Τομέα του Πολιχνίτου έγινε ανασχεδιασμός των περιοχών των συνεργείων μετά από πολλά χρόνια.
Βέβαια όλα αυτά θα είναι περισσότερο αποτελεσματικά αν υπάρχει και τον ενδιαφέρον των ελαιοπαραγωγών.
Γράφει ο Γιάννης: στα έστειλα για να ενημερωθούν όλοι στο χωριό ότι γίνετε δακοκτονια κ γίνεται σωστά και παρακολουθείται καθημερινά κ με GPS κ με επιτόπιους ελεγχους από την ανάδοχο εταιρία. τον τομεάρχη κ τον επόπτη από τη διεύθυνση γεωργίας