Καλά που ήρθαν τα τρίχρονα!

Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης έβγαλε μια ανακοίνωση (την παραθέτουμε στη συνέχεια) με την ευκαιρία της συμπλήρωσης τριών χρόνων από τον καταστροφικό σεισμό στην οποία αναφέρει πολλές αλήθειες για την εγκατάλειψη του χωριού.

Θα σχολιάσουμε όμως δυο σημεία:

  1. Γράφει: “Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έστω και αν δεν έχει νομική υποχρέωση, επιβάλλεται να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ενοχλεί συνεχώς τους υπεύθυνους για να τρέξουν οι διαδικασίες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.” Απορούμε: δεν έχει νομική υποχρέωση ο Δήμος να ενδιαφερθεί για τους δημότες του; Μπορεί να μην έχει αρμοδιότητα να εγκρίνει ή να χορηγήσει τα χρήματα για την ανακατασκευή ή για την επισκευή των κτιρίων ή για το επίδομα ενοικίου αλλά το συστατικό στοιχείο της ύπαρξης του Δήμου είναι οι δημότες του και έχει την υποχρέωση να προωθεί την επίλυση των προβλημάτων τους. Αλλά ακόμα πιο ξεκάθαρα: Ο Δήμος έχει νομική υποχρέωση για την ανακατασκευή ή την επισκευή των δημοτικών κτιρίων που θα ‘πρεπε να ήταν τα πρώτα που θα ξεκινούσαν για να δώσουν το σύνθημα της αναγέννησης. Ο Δήμος έχει νομική υποχρέωση να πάρει αποφάσεις και να κινήσει τη διαδικασία για την κατεδάφιση κατ’ αρχήν και την ανακατασκευή στη συνέχεια του δημοτικού σχολείου του χωριού.
  2. Γράφει: “Είναι αδιανόητο τρία χρόνια τώρα να μην έχει γίνει καμία εργασία για την ανοικοδόμηση του δημοτικού σχολείου της Βρίσας” Εδώ όμως πρέπει να ρωτήσουμε ποια πρωτοβουλία ανέλαβαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης που εκλέχτηκαν στην περιοχή μας και είχαν ατομικά ο καθένας ενημερωθεί για το πρόβλημα του σχολείου με επιστολή του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων λίγο πριν αναλάβουν τα καθήκοντά τους; Κατέθεσαν κάποια ερώτηση ή κάποια πρόταση σχετικά με το σχολείο της Βρίσας στο Δημοτικό συμβούλιο; Διότι πρέπει να γίνει κατανοητό ότι το θέμα του σχολείου νομικά πρέπει να ξεκινήσει με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι αυτονόητο ότι αναφερόμενοι στο Δήμο περιλαμβάνουμε (πρωτίστως) και τη δημοτική αρχή Γαληνού.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης:

«Λίγες μέρες πριν, συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από την ημέρα που ο μεγάλος σεισμός κατέστρεψε το χωριό της Βρίσας και προξένησε ζημιές σε σπίτια των υπόλοιπων χωριών της δημοτικής ενότητας Πολιχνίτου. Τρία χρόνια πέρασαν (2 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και 1 με κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας) και η κατάσταση παραμένει σχεδόν όπως τη μέρα του σεισμού.

Τις μέρες που ακολούθησαν, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και στελέχη της αντιπολίτευσης, που σήμερα έχουν αντιστραφεί οι ρόλοι τους, επισκέφτηκαν τη Βρίσα και μπροστά στις κάμερες των καναλιών έταζαν και υποσχόταν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση των ζημιών.

Επιβεβαίωναν ότι γρήγορα το χωριό και οι κάτοικοί του θα ξαναβρούν τους φυσιολογικούς ρυθμούς της ζωής. Η κατάσταση μέχρι σήμερα είναι απαράδεκτη, αποκαρδιωτική, απελπιστική και οι εργασίες στο χωριό κυλούν με ρυθμούς σχεδόν μηδενικούς.

Στη Βρίσα η ζωή σταμάτησε στις 12 Ιούνη του 2017. Στα πρόσωπα των κατοίκων βλέπεις την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει, χωρίς να διαφαίνεται λύση, καθώς τα μεγάλα λόγια έμειναν στις τηλεοράσεις. Στους ίδιους βραδείς ρυθμούς είναι και οι επισκευές των σπιτιών που έπαθαν ζημιά στα υπόλοιπα χωριά της δημοτικής ενότητας Πολιχνίτου.

Οι επαγγελματίες του χωριού της Βρίσας έκλεισαν τα καταστήματα τους και πολλοί από αυτούς έμειναν άνεργοι. Μέσα στο χωριό δεν υπάρχει καμία ουσιαστική οικονομική δραστηριότητα. Αν κανείς σε αυτά προσμετρήσει και τις απαράδεκτες τιμές των αγροτικών προϊόντων της περιοχής (γάλα, λάδι, κρέας) που πωλούν οι παραγωγοί, καταλαβαίνει πολύ καλά την κατάσταση των συνδημοτών μας, και πολύ περισσότερο των κατοίκων του χωριού της Βρίσας.

Απαιτούμε και είναι η ελάχιστη υποχρέωση του κράτους να ξεκινήσει η άμεση, γρήγορη και μαζική ανοικοδόμηση του χωριού της Βρίσας, καθώς και οι επισκευές των κτιρίων στα υπόλοιπα χωριά της δημοτικής ενότητας.

Είναι αδιανόητο τρία χρόνια τώρα να μην έχει γίνει καμία εργασία για την ανοικοδόμηση του δημοτικού σχολείου της Βρίσας και την επισκευή του δημοτικού σχολείου Πολιχνίτου, κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας.

Οι μαθητές είναι απαράδεκτο να στεγάζονται σε κοντέινερ, εν μέσω μάλιστα της πανδημίας του κορονοϊού με τις συνθήκες να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες και το κυριότερο η παραπάνω κατάσταση φαίνεται να διαιωνίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έστω και αν δεν έχει νομική υποχρέωση, επιβάλλεται να αναλάβει την πρωτοβουλία και να ενοχλεί συνεχώς τους υπεύθυνους για να τρέξουν οι διαδικασίες για την επίλυση των παραπάνω προβλημάτων.

Το θέμα επιβάλλεται να συζητηθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο, δια ζώσης και όχι δια περιφοράς, όπως επιλέγει, τελευταία κρυπτόμενη πίσω από τις πραγματικά ιδιαίτερης συνθήκες, η Δημοτική Αρχή».

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.