Από τον Πρόεδρο της ΟΛΣΑ

Και μόνο που ως εικόνα του προφίλ του στο fb ο Πρόεδρος της ΟΛΣΑ Νεκτάριος Βακάλης έχει τον “δικό” μας Παλιόπυργο αξίζει να αναδημοσιεύσουμε την μακροσκελή ανάρτηση του στο fb.

Ο Νεκτάριος Βακάλης είναι με τον Ταξιαρχης Βερρος.

Χθες στις 2:34 μ.μ. ·

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου
Συνάντηση ΟΛΣΑ και συλλόγων για τις εξελίξεις στο Μεταναστευτικό

Σήμερα Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020 στις 19.30 θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων όλων των Συλλόγων και της Ομοσπονδίας Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής (ΟΛΣΑ) στα φιλόξενα, ευρύχωρα και βολικά συγκοινωνιακά, γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας (3ης Σεπτεμβρίου 144, μεταξύ Πιπίνου και Ιθάκης, 3ος όροφος).

Είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα συνάντηση της ΟΛΣΑ και των συλλόγων της περιοχής πέριξ της τοποθεσίας Καράβα -Καβακλή, στο σύλλογο Μανταμαδιωτών. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί διευρυμένη συνάντηση και με εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Λέσβου, πολιτικών κομμάτων που δεν εκπροσωπούνται στο νησί (την προσεχή Τρίτη-Τετάρτη θα γίνει τελικά και η συνάντηση εκπροσώπων της ΟΛΣΑ με το ΚΙ.ΝΑΛ., ενώ ήδη έχουν γίνει συσκέψεις με τους βουλευτές Χ. Αθανασίου, Γ. Μπουρνού, Μ. Κομνηνάκα).

Επίσης ως κλιμάκωση των αντιδράσεων και ενεργειών, η ΟΛΣΑ, με τη συμμετοχή των συλλόγων πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και θα συνεχίσει αν χρειαστεί, πολυπληθής και δυναμική συγκέντρωση έξω από τη Βουλή με κυρίαρχο σύνθημα «Έξω τα ΜΑΤ από τα νησιά μας», όπου εκατοντάδες νησιώτες από τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο αλλά και συμπολίτες μας Αθηναίοι με καταγωγή από άλλες περιοχές, αυθόρμητα ή οργανωμένα σε σωματεία και φορείς, σε μια μαζικότερη και με μεγαλύτερο παλμό συγκέντρωση από την προηγούμενη φορά και πάλι στη Βουλή, βροντοφώναξαν την αντίθεσή τους στην επίταξη, στον αυταρχισμό, την επιβολή και την καταστολή, στηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο αγώνα και την αντίδραση των νησιωτών.

Σκοπός των συναντήσεων είναι να συντονιστεί η δράση για να να συνεχιστεί ο αγώνας για τον τελικό στόχο:

Κανένα νέο κέντρο, κλειστό ή ανοιχτό στο νησί, να κλείσουν, αυτά που υπάρχουν και να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και τα δικαιώματα των κατοίκων, όπως και τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων, οι οποίοι θα πρέπει να οδηγηθούν είτε στην ενδοχώρα με ποσόστωση, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου στηρίζοντας τους δημάρχους του Βορείου Αιγαίου, είτε στην “Ενωμένη Ευρώπη” των 27 κρατών μελών, είτε με επαναπατρισμό σε όλες τις ασφαλείς χώρες καταγωγής τους.

Θα συζητηθούν όλα τα περιστατικά και θα συζητηθούν όλες οι πτυχές των γεγονότων που ακολούθησαν από την ημέρα επίταξης περιοχών στο νησί, της μεταφοράς των ΜΑΤ και της προσπάθειας που υπήρξε για την επιβολή της δημιουργίας νέας δομής στην περιοχή Καράβα-Καβακλή, η καταστολή και τα γεγονότα που σημάδεψαν το νησί, οι κινητοποιήσεις των νησιωτών, σε Λέσβο και Αθήνα, η “υπαναχώρηση” της κυβέρνησης και τα δεδομένα που τέθηκαν στους αυτοδιοικητικούς των νησιών στη χθεσινή τρίωρη συνάντηση στο Μαξίμου, με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Μετανάστευσης & Ασύλου, Νότη Μηταράκη. Νωρίτερα έξω από το Μαξίμου, οι αντιπεριφερειάρχες και οι δήμαρχοι των νησιών, είχαν συνάντηση με εκπροσώπους της ΟΛΣΑ.

Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δήμαρχοι Δυτικής Λέσβου, Μυτιλήνης, Χίου και Ανατολικής και Δυτικής Σάμου τονίζονται τα εξής:

«Μετά από πολύωρη και αναλυτική συζήτηση με τον κ. Πρωθυπουργό σε πολύ καλό κλίμα, έγινε ένας γόνιμος διάλογος για το κρίσιμο θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, που απασχολεί και ταλαιπωρεί τα νησιά μας.

Μεταφέραμε τις αγωνίες μας για όλα τα κρίσιμα αυτά ζητήματα, καθώς και τα τελευταία γεγονότα.

Μεταφέραμε για μία ακόμη φορά, σταθερά τις αποφάσεις των δημοτικών μας συμβουλίων καθώς και του περιφερειακού, με κοινή συναντίληψη την εξεύρεση ρεαλιστικής λύσης.

Ο κ. Πρωθυπουργός, αφού άκουσε προσεκτικά όλα τα παραπάνω, μας ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τα νησιά μας για ανακοινώσεις, ξεκινώντας άμεσα από τη Σάμο».

Ακολουθεί προς ενημέρωση το δελτίο τύπου για το προσφυγικό/μεταναστευτικό στο ΔΣ της ΚΕΔΕ που προηγήθηκε, παρουσία του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη

“Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου μετέφερε στον Υπουργό την πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης ότι παραμένει αρωγός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος και τόνισε:
«Η Αυτοδιοίκηση από το 2015 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος και έμπρακτα έχει δείξει τον σημαντικό της ρόλο ως μέρος της λύσης και μάλιστα πολλοί Δήμαρχοι πλήρωσαν και το πολιτικό κόστος».

Ο κ. Παπαστεργίου εξέφρασε τον προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί αυτές τις μέρες σε Χίο και Μυτιλήνη και ζήτησε από τον Υπουργό το πλαίσιο που χαράσσεται ως εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δεν μπορούμε να βλέπουμε πολίτες και συναδέλφους μας Αυτοδιοικητικούς να έρχονται αντιμέτωποι με τα ΜΑΤ, είπε ο κ. Παπαστεργίου προς τον Υπουργό, Νότη Μηταράκη, και αναφέρθηκε στη σημαντική συμβολή του Πρώτου βαθμού Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης.
«Χάθηκε κάποιος χρόνος και πρέπει να δουλέψουμε με αλληλεγγύη στους Δήμους που δέχονται το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών / μεταναστευτικών ροών για να τον ξανακερδίσουμε. Ας βάλουμε μια κόκκινη γραμμή σε ό,τι έγινε ως σήμερα και ας δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ρεαλιστικά σήμερα το πρόβλημα», τόνισε ο κ. Παπαστεργίου.

Η διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί σοβαρό εθνικό σχέδιο, διάλογο με ειλικρίνεια και συνεννόηση μεταξύ του Κεντρικού Κράτους με τις τοπικές αρχές , καθώς και σεβασμό στις δικαιολογημένες ανησυχίες των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών που αποτελούν τόπους πρώτης υποδοχής .

Απαιτείται ρεαλισμός και υπευθυνότητα.

Το ΔΣ της ΚΕΔΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς κατοίκους και Αυτοδιοικητικούς των νησιών ενώ παράλληλα καταδίκασε κάθε μορφή βίας τόσο κατά των κατοίκων όσο και κατά των αστυνομικών.
Ο Πρόεδρος, Δημήτρης Παπαστεργίου, τόνισε ότι: Αντιλαμβανόμαστε την αγανάκτηση των κατοίκων, την κούραση και τη δυσπιστία τους και πρέπει έμπρακτα να τους βοηθήσουμε.

Ο Υπουργός, κ. Μηταράκης έκανε έκκληση για την επικράτηση ηρεμίας στα δύο νησιά και μίλησε για τις κατανοητές ειρηνικές αντιδράσεις των κατοίκων. Τόνισε ότι μεμονωμένα γεγονότα αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα.
Κάλεσε τον κόσμο να μην παρασύρεται από fake news τονίζοντας ότι οι θέσεις της Κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες.
Ο κ. Μηταράκης ζήτησε προτάσεις από τους Δήμους για τις θέσεις προσώπων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν στην περιοχή τους και μετά εμείς να διαλέξουμε τις μισές ώστε να προχωρήσει η αποσυμφόρηση.
«Καταλαβαίνω ότι έχετε τη διάθεση να βοηθήσετε και να δείξετε έμπρακτα την αλληλεγγύη σας» είπε ο κ. Μηταράκης απευθυνόμενος στα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ. Τέλος διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση περιμένει θέσεις και προτάσεις της ΚΕΔΕ για την αντιμετώπιση του Εθνικού προβλήματος.

Τέλος ο Δημήτρης Παπαστεργίου πρότεινε, αφού η Κυβέρνηση προσδιορίσει τα ποσοστά των προσφύγων/μεταναστών σε κάθε Περιφέρεια να γίνει σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους τοπικούς βουλευτές ώστε από κοινού και οργανωμένα να δεσμευτούν για τον αριθμό των προσφύγων/μεταναστών που κάθε περιοχή μπορεί να φιλοξενήσει.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.