Απουσίες με επιπτώσεις στο μέλλον;

Έκοψαν σήμερα την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους οι χωριανοί μας στην Αθήνα και μεις από το χωριό γίναμε άμεσα κοινωνοί της εκδήλωσης μέσα από τα βιντεάκια που ανέβαζαν παρευρισκόμενοι, απ’ τα οποία αναρτούμε (για όσους έχουν σύνδεση στο fb) παρακάτω ένα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους χωριανούς της Αθήνας, αλλά και όπου γης, για τους οποίους ο Σύλλογος αποτελεί συνδετικό κρίκο, με τον “Αντίλαλο” να συμβάλει καθοριστικά στο δέσιμο αυτό.

Χρόνια πολλά και στα μέλη του ΔΣ του Συλλόγου, που διαθέτουν χρόνο και κόπο για την επίτευξη του παραπάνω στόχου αλλά και για τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση προβλημάτων του χωριού μας.

Στην εκδήλωση αυτή, απ’ ότι είδαμε βραβεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Κώστας για το εξαιρετικό άρθρο του στον “Αντίλαλο” σχετικά με την ιστορική αξία της περιοχής του Αγίου Φωκά και την αντίκρουση αντίθετων απόψεων που έχουν επικρατήσει. Ο Κωνσταντίνος, ακούραστος ερευνητής της ιστορίας του χωριού μας, εκτός από αυτό καθεαυτό το άρθρο δικαιούταν και την επίσημη αναγνώριση των προσπαθειών του.

Παρατηρώντας από το βίντεο τις παρέες των χωριανών μας που παρευρίσκονταν προβληματιστήκαμε για την ηχηρή απουσία νέων κάτω των 50 ετών. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις οικογενειακές ανάγκες και υποχρεώσεις των νέων ανθρώπων προβληματιστήκαμε μήπως αυτές οι απουσίες δείχνουν μια χαλάρωση της σχέσης τους με το χωριό μας; Μήπως σε λίγα χρόνια αυτό γίνει εκκωφαντικά φανερό;

Και τίθεται το ερώτημα μήπως δικές μας συμπεριφορές (των μεγαλύτερων σε ηλικία δηλαδή) αντί να ενισχύουν τους δεσμούς αυτούς, τους αμβλύνουν και τους υποσκάπτουν;

Βίντεο από την εκδήλωση: https://www.facebook.com/100008187287238/videos/2514662552149963

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Απουσίες με επιπτώσεις στο μέλλον;

  1. Ο/Η Stratis λέει:

    Στην ανάρτηση αυτή έχει κατατεθεί ένα σχόλιο από τον “Γεώργιος Μπουλουμπασης καθηγητής ΑΠΘ φίλος της Βρίσας” το οποίο περιέχει σαφείς αιχμές σε ανώνυμο μεν αλλά δακτυλοδεικτούμενο μέλος του ΔΣ του Συλλόγου. Επειδή δεν γνωρίζουμε αν το πρόσωπο αυτό είναι υπαρκτό ή πρόκειται για παραπλανητικό ψευδώνυμο ζητούμε:
    * να μας σταλεί η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον σχολιαστή και να επιβεβαιώσει την ύπαρξη του προσώπου αυτού όποιος χωριανός μας τον γνωρίζει.
    * συγνώμη από τον σχολιαστή μας αν αποδειχτεί ότι πρόκειται περί υπαρκτού προσώπου.

  2. Ο/Η Γεωργή Κατερίνα λέει:

    Είπα να μην γράψω τίποτα για να μην θυμίσω αλλά και για να μην θυμηθώ παλιά πράγματα που με θυμώνουν και με πληγώνουν, αλλά τελικά γράφω παίρνοντας έναυσμα από το παραπάνω άρθρο του Στρατή και την επισήμανσή του για έλλειψη νέων στον σύλλογο, ξέροντας ότι πολλοί θα αδιαφορήσουν. Τα γράφω όμως για εμάς τους λίγους που ανιδιοτελώς νοιάζονται και πονούν ακόμα τον τόπο τους.Όταν αρκετοί νέοι «αιθεροβάμονες» όπως θα τους χαρακτήριζαν μερικοί που γνώριζαν πράγματα και νοοτροπίες, θέλησαν να προσφέρουν στο χωριό μετά την φοβερή καταστροφή του που τους συγκλόνισε, όχι για να το χτίσουν προφανώς ή για ίδια ωφέλη αλλά για να δώσουν γνώση, συμβουλές και κατευθύνσεις, λοιδορήθηκαν και αποπέμφθηκαν από τους χωριανούς αλλά και οι σύλλογοι αντί να τους αγκαλιάσουν, ηχηρά σιώπησαν και δεν τους συμπαραστάθηκαν. Επίσης πολλοί επαγγελματίες ενοχλήθηκαν φοβούμενοι κακώς ότι θα χάσουν την «πίτα» που την ήθελαν ολόκληρη, χωρίς κανένα έλεγχο, στο πιάτο τους. Αλλά και πολλοί άλλοι «επί τούτου» τους πολέμησαν διαβάλλοντας και διαστρεβλώνοντας τις προθέσεις τους, ο καθένας για δικούς του προσωπικούς λόγους. Υπήρχε αγάπη και ενθουσιασμός ο οποίος καταπνίγηκε «εν τη γεννέσει του» από αυτή την αντιμετώπιση, και φυσικά εν συνεχεία μετατράπηκε σε απογοήτευση και αδιαφορία. Πέρασαν 42 χρόνια από την επανίδρυση του συλλόγου Αθήνας. Πλησιάζουν τα τρία χρόνια από την καταστροφή του χωριού. Οι νέοι θέλουν όραμα και ουσιαστικά πράγματα για να ασχοληθούν σοβαρά με κάτι. Και δεν μιλάω για την μη συμμετοχή τους στην κοπή της πίτας. Μιλάω για την μη συμμετοχή τους στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε με την ανοικοδόμηση του χωριού, και για τους πόρους που έχουν χαθεί από δραστηριότητες που θα αναλάμβαναν έχοντας σχέδια και πολύ μεράκι. Έχουμε πολλούς καταξιωμένους και ικανούς νέους με υψηλές γνωριμίες, πείρα και γνώσεις που τους έδιωξε το «κατεστημένο». Τα λάθη έγιναν και δεν διορθώνονται. Αρκεί να μην επαναλαμβάνονται. Εμείς οι παλιοί θα φύγουμε και νέο αίμα πρέπει να μπαίνει στους συλλόγους για να ασχοληθεί με θέματα που μας καίνε. Εύχομαι στο μέλλον να υπάρξει να βοηθήσει και να μην απογοητευτεί..

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.