Δημοσιεύουμε την παρακάτω επιστολή του Συλλόγου της Αθήνας προς τον Δήμαρχο κ. Βέρρο με πρώτιστο θέμα την προώθηση της πολύπλοκης υπόθεσης ανακατασκευής του σχολείου του χωριού μας και την ταυτόχρονη παράδοση σχετικών εγγράφων.
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
3ης Σεπτεμβριου 144, 3ος όροφος, 112 51, Αθήνα
email: info@vrissa.gr KSTAVRINOS@asprofos.gr Αθήνα, 9/12/2019
Αρ. Πρωτ. 47/9-12-2019
Προς: Τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κο Ταξιάρχη Βέρρο
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,
Μετα τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 28/11/2019 στις Κτηριακές Υποδομές με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κο Αθανάσιο Γιάνναρο με θέμα την ανακατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας ύστερα από τον καταστροφικό σεισμό της 12 Ιουνίου 2017 και την υπόσχεση για τη χρηματοδότησή του από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, σας επισυνάπτουμε τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν στις Κτηριακές Υποδομές, ώστε να ξεκινήσει η μελέτη ανακατασκευής του Σχολείου μας. Πήραμε αυτή την πρωτοβουλία με την ελπίδα να διευκολύνουμε τις διαδικασίες, σε περίπτωση που ο νεοσύστατος Δήμος Δυτικής Λέσβου δεν διαθέτει ακόμη αρχείο και η συλλογή στοιχείων και εγγράφων από το Δήμο Μυτιλήνης ίσως είναι δυσχερής.
Επίσης, θα θέλαμε να επισημάνουμε την ανάγκη αποκομιδής των μπάζων από τα δημοτικά κτήρια με καινούρια εργολαβία, καθώς η σύμβαση με το κο Ζούρο αναφέρεται μόνο σε μπάζα ιδιωτών. Αναγκαζόμαστε να επιμείνουμε στο θέμα αυτό, γιατί η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Λέσβου δεν προέβη στις δέουσες ενέργειες για τις κατεδαφίσεις εντός των προκαθορισμένων ημερομηνιών, με αποτέλεσμα να χαθούν και οι αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις και το πρόβλημα να διαιωνίζεται.
Είμαστε πρόθυμοι να συναντηθούμε με την ΔΑΕΦΚ, εάν κι εσείς συμφωνείτε, ώστε να επανεξεταστεί η επιχορήγηση για την κατεδάφιση των Δημοτικών Κτηρίων.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για ό,τι χρειαστείτε ώστε να ξαναδημιουργηθεί το χωριό μας η Βρίσα
Συνημμένα : Έγγραφο της ΚτΥπ
Με τιμή
Ο πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
Κωνσταντίνος Σταυρινός Αικατερίνη Σκιά
Η χρηματοδότηση για τις ανακατασκευές, τις επισκευές και τις κατεδαφίσεις (και κατ΄επέκταση για την απομάκρυνση των μπάζων) δεν ξεχωρίζει σεισμόπληκτα ιδιωτών και σεισμόπληκτα δημοτικά ή του δημοσίου.
Απλά αναγκαία προϋπόθεση είναι η τήρηση των κατά περίπτωση προθεσμιών.
Τούτο σημαίνει ότι ο ιδιώτης, ο δήμος ή οποιοδήποτε άλλος δημόσιος φορέας που έχει “κόκκινο” θα πρέπει να τηρήσει κυρίως το 15μερο από την παραλαβή του ΠΑΕΕΚ για την κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών ώστε να περιληφθεί και στον κατάλογο των ιδιοκτητών από τα ακίνητα των οποίων ο εργολάβος (στη περίπτωσή μας ο Ζούρος) θα πάει να μαζέψει τα μπάζα.
Προφανώς στα δημοτικά ακίνητα, αν ο δήμος ξέχασε σε κάποια συρτάρια τα ΠΑΕΕΚ των δημοτικών ακινήτων και βρέθηκε εκπρόθεσμος, ούτε αποζημίωση για την κατεδάφιση δικαιούται ούτε κατ΄επέκταση ο Ζούρος έχει την υποχρέωση και το δικαίωμα πληρωμής για το μάζεμα των μπάζων ενός τέτοιου “κόκκινου”.
Άρα δεν είναι θέμα ότι η σύμβαση του δήμου με τον Ζούρο δεν περιλάμβανε τα δημόσια και δημοτικά κτίρια αλλά ότι ο δήμος Λέσβου δεν φρόντισε να είναι εντός των προθεσμιών.
Διευκρινίζεται ότι από τα δημόσια κτίρια εξαιρούνται τα σχολεία, που είναι στην αρμοδιότητα της ΚΤΥΠ.