Είμαστε μόνο για τα πανηγύρια και τις …μπαλωθιές;

Συναντηθήκαμε για να γλεντήσουμε όλοι μαζί και το καταφέραμε μια χαρά!!! Κάναμε και τη διαμαρτυρία μας ( στη διασταύρωση) και μας πρόβαλαν τα κανάλια. (για να μιλάμε με το χέρι στην καρδιά και με ειλικρίνεια προσωπικά ήμουν αντίθετος με τη συγκεκριμένη διαμαρτυρία αλλά δεν είναι του παρόντος το γιατί. Απλά η λέξη “μπαλωθιές” παραπέμπει σε αυτήν την αντίθεση).

Για το γλέντι συναντηθήκαμε όλοι. Για τα προβλήματα; Σε λίγες μέρες θα φύγουν οι χωριανοί μας που ζουν αλλού και θα έχει αναλωθεί ο χρόνος που είμαστε εδώ μαζεμένοι πολλοί χωρίς ουσιαστική παρέμβαση για το μέλλον του χωριού μας.

Στις 12 Ιουλίου είχαμε στη σελίδα αυτή δημοσιεύσει ένα κείμενο με τον τίτλο “ας κινηθούμε” Πέρασαν 40 μέρες και δεν κινήθηκε τίποτα! Και τα προβλήματα παραμένουν και πληθαίνουν. Και μεις πορευόμαστε ως να μην υπάρχουν. Και κάποτε θα ξυπνήσουμε αλλά ίσως να είναι αργά.

  • τα δυο δημοτικά κτίρια (Λέσχη και Αγροτολέσχη) για ποια ή ποιες χρήσεις τα προορίζουμε;
  • Ποιες ενέργειες πρέπει και μπορούν να γίνουν και από ποιους για να προωθηθεί η ανακατασκευή τους;
  • Τι θα γίνει με το σχολείο μας; Ποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε για να προωθήσουμε το θέμα;
  • Πως μπορούμε να δράσουμε για να επισπευσθεί η επισκευή του κτιρίου που στεγάζει τη Συλλογή της Φυσικής Ιστορίας. Υπάρχει κίνδυνος για τα εκθέματα;
  • Τι θα γίνει με το γεφύρι της εισόδου του χωριού; τι προβλέπει η μελέτη; Πόσο χρόνο ακόμα θα ταλαιπωρείται ο κόσμος;

Φυσικά υπάρχουν και πολλά άλλα προβλήματα του χωριού και των Βατερών άσχετα με το σεισμό. Το ότι δεν τα αναφέρουμε εδώ δεν σημαίνει ότι είναι επουσιώδη.Κάθε άλλο μάλιστα!

Αν δεν αποφασίσουμε από κοινού, αν δεν δράσουμε μεθοδικά, με μπαλωθιές μόνο δεν πρόκειται να γίνει τίποτα. Οι μπαλωθιές πιάνουν τόπο μόνο αν υπάρχουν στόχοι και στοχεύσουμε σωστά και στην κατάλληλη στιγμή.

Σημείωση: Υπάρχουν πολλοί που σε κατ ιδίαν συνομιλία εκφράζουν έντονους προβληματισμούς για τα τεκταινόμενα (ή μη) στο χωριό μας. Δεν τολμούν(;) όμως να δημοσιοποιήσουν τους προβληματισμούς τους. Και δεν είναι απαραίτητο να εκφραστούν μέσα απ’ τη σελίδα μας σώνει και καλά. Υπάρχουν οι σχετικές με το χωριό μας σελίδες του fb, υπάρχουν προσωπικοί λογαριασμοί στο twiter. Ας αρχίσουν να μιλάνε όσοι έχουν γνώμη και άποψη. Πριν λίγο καιρό έλεγαν κάποιοι ότι δεν τολμούν να δημοσιοποιήσουν τη γνώμη τους στη σελίδα μας επειδή υπήρχαν τα ανώνυμα σχόλια. Τώρα που δεν υπάρχουν; Εκφράστηκε και μια άλλη δικαιολογία: αν τα γράψω επώνυμα θα νομίσουν ότι πάω κόντρα και θα γίνουν παρεξηγήσεις. Οι στιγμές για το χωριό μας είναι πολύ δύσκολες για τέτοιους δισταγμούς. Αν αυτοί που έχουν αρμοδιότητα αξιολογήσουν σωστά τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις και δραστηριοποιηθούν κερδισμένο θα βγεί το χωριό αλλά και οι ίδιοι. Αν θεωρήσουν ότι κάποιοι απλά “τους πάνε κόντρα” θα τα βρουν μπροστά τους.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Είμαστε μόνο για τα πανηγύρια και τις …μπαλωθιές;

  1. Ο/Η Κώστας Καλαμποκίδης λέει:

    Αγαπητέ Στρατή,

    Ως κάτοικος των Βατερών, σε ευχαριστώ για όλα αυτά που γράφεις και προσφέρεις με το αυθεντικό ενδιαφέρον για τον τόπο σου.

    Καίριοι και εύστοχοι οι προβληματισμοί σου για την αναζωογόνηση της Βρίσας, και αν μου επιτρέπεται να αναφέρω επιγραμματικά στα συναφή προβλήματα της ευρύτερης οικιστικής περιοχής μας την παντελή έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης (π.χ. αγροτοκτηνοτροφία, τουρισμός, πολιτισμός) και χωροθέτησης δραστηριοτήτων (π.χ. οικονομία, κοινωνία, περιβάλλον).

    Θα πρέπει όλοι να σκεφτούμε το μέλλον, με έναν γενικό «οδικό χάρτη» μέσα στον οποίο θα κινηθούν οι επόμενες ενέργειες μας γιατί οτιδήποτε είτε παραμένει ως έχει είτε προστίθεται πρόχειρα και ευκαιριακά υποθηκεύει το μέλλον, και υποθηκεύει το μέλλον όχι απλά αλλά σε βάθος 30ετίας για τις επόμενες γενιές (κτίρια, δρόμοι και χρήσεις γης δεν αλλάζουν εύκολα από τη μία μέρα στην άλλη). Και οι τυχόν επεμβάσεις θα πρέπει να αποφέρουν αποτελέσματα με συνέχεια, και όχι πρόσκαιρα αποτελέσματα παρεμβάσεων χωρίς συνέχεια που κατάντησε κανόνας στην Ελλάδα.

    Υπάρχουν παραδείγματα οικισμών γραμμικής ανάπτυξης με παραλιακό μέτωπο πολλά ανά τον κόσμο σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Παραδείγματος χάριν σε μικρο-περιοχές της δυτικής Γαλλίας του Ατλαντικού (με “αντίξοες” τοπικές συνθήκες), οι κάτοικοι και επισκέπτες εκεί απολαμβάνουν λειτουργική και αισθητική «αστική επίπλωση» (δηλ. ομαλές πλακοστρώσεις και πεζοδρόμια, άρτια συντηρημένα παγκάκια, καλαίσθητο φωτισμό δρόμων, δίκτυο ποδηλατοδρόμων, ορθολογικές πεζοδρομήσεις, οδικές διευθετήσεις, προστατευμένες υποδομές αποκομιδής απορριμμάτων, ομοιομορφία και είδος σήμανσης), τα οποία μπορούμε να παρακολουθήσουμε και να συμβουλευτούμε.

    Τέλος, προς αυτή τη γενική κατεύθυνση, μία πρόταση συνεργασίας και συλλογικότητας με σκοπό την αξιοποίηση και ανάδειξη της περιοχής μας: Ομάδα πρωτοβουλίας και προβληματισμού συγκροτούμενη από γυναίκες και άνδρες που ενδιαφέρονται για την περιοχή και μπορούν να συνεισφέρουν, καθώς και εκείνων που έχουν γνώση και θέσεις στα θέματα αυτά (υπάρχουν γνωστοί όλων μας άνθρωποι εντός και εκτός συνόρων, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Πανεπιστημίου Αιγαίου, που θα μπορούσαν να προσφέρουν σε εθελοντική βάση).

    Με πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς,

    Κώστας Καλαμποκίδης

    Βατερά, Καλοκαίρι 2019

    ΥΓ. Και να θυμόμαστε τη σοφή ρήση του αρχαίου Αθηναίου Ισοκράτη (436-338 π.Χ.): «Το της πόλεως όλης ήθος, ομοιούται τοις άρχουσιν» (Το ήθος όλης της πολιτείας είναι το ίδιο με αυτό εκείνων που την κυβερνούν), καθώς και τον εμπνευσμένο λόγο του Αμερικανού Προέδρου Τζον Φ. Κέννεντυ (1917-1963): «Μην ρωτάς τι μπορεί να κάνει η πατρίδα σου για σένα, αναρωτήσου τι μπορείς να κάνεις εσύ για την πατρίδα σου» 🙂

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.