Για τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά στα Βατερά

Από τον “Βατεριανό” καθηγητή του τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κώστα Καλαμποκίδη

Αγαπητοί συντοπίτες & επισκέπτες στα Βατερά,

Επειδή ουσιαστικά τώρα ξεκινάει η περίοδος των 2-3 εβδομάδων έντονης τουριστικής κίνησης, θα εφιστούσα για μια ακόμη φορά την προσοχή σας σε κάποια θέματα ευταξίας και υγιεινής των δημόσιων κάδων ανακύκλωσης και απορριμμάτων στην περιοχή μας (περισσότερο ως «τροφή για σκέψη»):

  1. Ανακύκλωση: μέχρι τώρα η κατάσταση ήταν καλή, με την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών 2 φορές την εβδομάδα (αν δεν κάνω λάθος), τουλάχιστον από τη δυτική πλευρά (αυτήν προς τον Άγιο Φωκά)… τα πράγματα τώρα αρχίζουν να γίνονται δύσκολα διότι οι όγκοι πολλαπλασιάζονται εκθετικά μαζί με τους κατοίκους και η αποκομιδή τους δυάκις εβδομαδιαίως δεν επαρκεί… όπως δεν επαρκούν και οι 5 συνολικά μπλε κάδοι που βρίσκονται από την κύρια διασταύρωση των Βατερών στη θάλασσα μέχρι το τέλος του οικισμού προς τον Αγ. Φωκά (συμπεριλαμβανομένων και των πολυπληθών κατοικιών/κατοίκων της περιοχής του Αγ. Φωκά)… σε αυτόν τον δυτικό τομέα των Βατερών υπάρχουν 2 μπλε κάδοι στο συγκρότημα «Βουδούρη» (σωστά), 1 μπλε κάδος στο πάρκινγκ του «Προκόπα» (σωστά), ένας μπλε ασκεπής κάδος στα περίπου 100 μέτρα αμέσως μετά από τη μεριά της θάλασσας και μετά το «Βεργίνα», ενώ για τον επόμενο μπλε κάδο κάποιος θα πρέπει να ανατρέξει μέχρι τον τελευταίο κάθετο δρόμο στην παραλία (στο λεγόμενο «Λαγκάδι») που είναι και ο τελευταίος μέχρι το μπαρ «Θάλασσα» στη διασταύρωση καλύπτοντας μια πυκνότατα κατοικημένη/ οικιστική περιοχή με παραλιακά συγκροτήματα, ξενοδοχεία και κατοικίες και του πίσω περιφερειακού δρόμου (συμπεριλαμβανομένων και των διερχόμενων αυτοκινήτων επισκεπτών και κατοίκων Αγ. Φωκά, αφού δεν έχουν οι άνθρωποι δικό τους κάδο, και αλλαχού στα Βατερά). ΠΡΟΤΑΣΗ: να προστεθούν τουλάχιστον 2 ακόμη μπλε κάδοι ανακύκλωσης σε εμφανή σημεία (π.χ. εκεί που είναι οι άλλοι κάδοι απορριμμάτων) για να καλυφτούν οι έντονες/ επιπλέον θερινές ανάγκες, ένας ανάμεσα στη διαδρομή «Θάλασσα»-«Λαγκάδι» για τους επισκέπτες των παραλιακών μπαρ που «ξεχειλίζουν» παρκάροντας δυτικά και των εκεί κατοικιών, και ακόμη ένας (ή δύο) στη διαδρομή «Λαγκάδι»-«Βεργίνα» σε βολική από άποψη παρκαρίσματος θέση και για τους μονίμους κατοίκους του Αγ. Φωκά… επιπλέον, σκεφτείτε ότι όταν είναι γεμάτοι οι κάδοι δεν θα πρέπει να υπερχειλίζουν με παραπάνω ανακυκλώσιμα ή να μην αφήνονται απλά εκτός γιατί όλα αυτά από τους ανοικτούς κάδους διαχέονται και μολύνουν τη θάλασσα και τους γύρω χώρους… καλύτερα κρατήστε τα ανακυκλώσιμα στο σπίτι σας, εφόσον μπορείτε, μέχρι να αδειάσουν οι κάδοι ή βρείτε τυχόν άλλους κάδους (ανεξαρτήτως χρώματος) που είναι λιγότερο γεμάτοι ώστε να μην επιβαρύνουμε διαρκώς και μονίμως τα ίδια σημεία!
  2. Απορρίμματα (σκουπίδια): κατάσταση επίσης αρκετά καλή με τη σχεδόν καθημερινή αποκομιδή τους και την τοποθέτηση επιπλέον μαύρων/πράσινων κάδων… απλά ισχύει ότι δεν αφήνουμε τα σκουπίδια εκτός των κάδων εάν είναι γεμάτοι (κάποιοι το κάνουν κακώς κι όταν είναι άδειοι), ψάχνουμε να βρούμε τυχόν άλλους κάδους που είναι λιγότερο γεμάτοι ώστε να μην επιβαρύνουμε συνεχώς το ίδιο σημείο (κοιτάξτε και από την άλλη μεριά του σπιτιού σας που βρίσκεται ένας κοντινός κάδος με μικρότερη χρήση, δίπλα ή παραδίπλα μας ή πιο κοντά στον οικισμό σας χωρίς να κουβαλάμε τόνους σκουπιδιών με το φορτηγάκι μας σε ένα σημείο που απλά μας «βολεύει»)… και όλα αυτά μην ξεχνάτε πρέπει να γίνονται για να διαφυλάξουμε τη δημόσια ανθρώπινη υγεία των οικογενειών μας και των άλλων, τον πολιτισμό και την ευπρέπεια που πρέπει να αποπνέει ο τόπος μας, καθώς και την καθαριότητα και μη ρύπανση της θάλασσας και του περιβάλλοντος μας!

Καλές διακοπές,

Κώστας Καλαμποκίδης

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Για τα απορρίμματα και τα ανακυκλώσιμα υλικά στα Βατερά

  1. Ο/Η Κώστας Καλαμποκίδης λέει:

    Και μια τελευταία σημερινή πληροφόρηση: το απορριμματοφόρο όχημα για την ανακύκλωση περνάει τελικά μία φορά την εβδομάδα κάθε Τρίτη από τα Βατερά! Όπως αντιλαμβάνεστε καθίστανται ακόμη πιο επιτακτικά αυτά που ανέφερα παραπάνω, και ειδικότερα για το σημείο (1), παρότι δεν υπήρξε κάποια αντίδραση/ ενέργεια από την τοπική αρχή που να υπέπεσε στην αντίληψη μου. Οφείλω να ομολογήσω ότι ο κόσμος συμπεριφέρθηκε σχετικά ικανοποιητικά και με αυτοσυγκράτηση στο θέμα ανακύκλωση/ απορρίμματα παρά την έντονη κίνηση και χρήση των τελευταίων ημερών. Ευχαριστώ και τέλος από εμένα για το θέμα.–ΚΚ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.