Από τη σελίδα του Συλλόγου της Αθήνας

Δυο χρόνια από τότε

13 Ιουνίου 2019AdminLeave a comment

Ο χρόνος στην Βρίσα σταμάτησε την Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017. Σε λίγα δευτερόλεπτα έργα ζωής και όνειρα γκρεμίστηκαν και τη θέση τους πήρε ο πόνος και η απόγνωση για το αύριο. Και τώρα; Τι θα απογίνουμε; Που θα πάμε; Ερωτηματικά που ξεκίνησαν να στοιχειώνουν όσους είδαν το χωριό τους να μετατρέπεται σε ερείπια.

Οι Βρισαγώτες στην Αθήνα, σεισμοπαθείς και οι ίδιοι οι περισσότεροι, και κάτοικοι του χωριού ενωθήκαμε, ανασυνταχθήκαμε και σαν μια ομάδα με κοινούς σκοπούς προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την κατάσταση. Έργο δύσκολο, ίσως και ακατόρθωτο, να συντονίσεις συλλογικά όργανα και να κινητοποιήσες  Αρχές και εθελοντές για βοήθεια, όταν σε βρίσκει το ανήκουστο και δεν υπάρχει εμπειρία σε τέτοιες καταστάσεις. Όπως το φαινόμενο του σεισμού ήταν μοναδικό στο είδος του, ίσως μοναδική στο πανελλήνιο ήταν η αλληλεγγύη και συλλογικότητα που η αναπτύχθηκε. Δεν κράτησε όμως όσο και όπως θα έπρεπε.

Οι άρχοντες του τόπου μας (Περιφερειάρχης, Δήμαρχος, Πολιτικοί, Μητροπολίτης, βουλευτές) έκαναν το καθήκον τους με μεγάλα λόγια ως άλλοι Μαυρογιαλούροι και, μόλις τα φώτα της δημοσιότητας στράφηκαν αλλού, φάνηκε η πραγματική έκταση του ενδιαφέροντος του καθενός. Με καθυστερήσεις και πιέσεις επιλύθηκαν άμεσα και επείγοντα προβλήματα, όπως ήταν η επιδότηση ενοικίου, αλλά και πολλά ζητήματα έχουν μείνει εκκρεμή ή άλυτα και άλλα φαντάζουν όνειρα θερινής νυκτός. Γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, ανεπαρκές σε αριθμό προσωπικό στις αρμόδιες για τα ζητήματά μας υπηρεσίες, μεγάλες καταστροφές σε άλλες περιοχές της Ελλάδας δημιούργησαν και δημιουργούν τεράστιες καθυστερήσεις. Επίσης, η αδιαφορία του Δήμου για τα δημόσια κτίρια, η αναβλητικότητα της Περιφέρειας και οι λανθασμένες αποφάσεις της καλλιέργησαν την απογοήτευση και αισθήματα παραίτησης. Ενδεικτικό στοιχείο της κατάστασης είναι ότι το χωριό ακόμα δεν έχει χαρακτηριστεί ως κατάλληλο για κατοίκηση. Η λίστα με τις ευθύνες όσων όφειλαν από τη θέση τους να σταθούν αρωγοί στους Βρισαγώτες αλλά δεν το έπραξαν μπορεί εύκολα να μεγαλώσει.

Μέσα σε αυτά τα δύο χρόνια προσπαθήσαμε ως Σύλλογος να βοηθήσουμε όπως μπορούσαμε σε κάθε πρόβλημα. Πολλά δεν έγιναν όπως θα θέλαμε, αλλά ποτέ δεν αδιαφορήσαμε. Επιδιώξαμε την συνεργασία με τον Σύλλογο Σεισμοπαθών και το Τοπικό Συμβούλιο. Είναι κοινή άλλωστε διαπίστωση πως, όποτε ενώσαμε τις δυνάμεις μας, υπήρξαν αποτελέσματα, ακόμα κι αν αυτά ήταν κατώτερα των προσδοκιών μας. Το έργο όλων μας είναι δύσκολο αλλά είμαστε αποφασισμένοι να μην το βάλουμε κάτω. Κυρίως, χρειάζεται να μην αφήνουμε την κακοπροαίρετη κριτική να γίνεται εμπόδιο για το κοινό καλό. Να επικροτούμε την ομόνοια και την συλλογικότητα, χωρίς να παραβλέπουμε το γεγονός ότι οι συνέπειες του σεισμού διαμόρφωσαν συνθήκες ιδιόμορφες και ανάγκες διαφορετικές για τον καθένα, που πρέπει πάντα να προσπαθούμε να κατανοήσουμε.

Αν θέλουμε να ξαναζήσει η Βρίσα, οφείλουμε όλοι μαζί, κάτοικοι και συλλογικοί φορείς, να συνεχίσουμε τις προσπάθειες με μεγαλύτερη ένταση. Δεν φτάνει να ξαναχτίσουμε τα σπίτια μας. Χρειάζεται πολλά να γίνουν. Όχι μόνο για να μη γίνουν οι Βρισαγώτες ξένοι στον ίδιο τους τον τόπο, αλλά και για να μπορεί να ονειρεύεται και να ελπίζει η νέα γενιά. Για να έχουν λόγο οι νέοι να μείνουν στο χωριό μας. Για να ανθίσει και πάλι ο Πλάτανος με νέα ζωή.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Από τη σελίδα του Συλλόγου της Αθήνας

  1. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Όλα αυτά είναι απολύτως σωστά. Όμως, τα προβλήματα είναι πολλά και δυστυχώς μάλλον δυσεπίλυτα. Είναι κρίμα και άδικο, το χωριό μας να έχει βγάλει διαπρεπείς επιστήμονες και τεχνικούς κάθε επιστήμης και τέχνης και όμως να παραμένει ένα μνημείο χαλασμάτων και φαντασμάτων. Πολλοί ξεκίνησαν στην αρχή με ενθουσιασμό και όνειρα για να ξαναχτιστεί το χωριό μας με καινούρια και ποιο μοντέρνα σχεδίαση. Όμως πολύ σύντομα τα παράτησαν. Λές και ήτανε φωτοβολίδες που έσβησαν με τη πάροδο του χρόνου. Γιατί άραγε; Λέμε να τρέξουμε και να ενδιαφερθούμε όλοι μας, ο καθένας με τον τρόπο του και όπως μπορεί, αφήνοντας πίσω και παραμερίζοντας προσωπικά θέματα, προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις. Αλλά μάλλον αυτό δεν γίνεται και δυστυχώς δεν θα γίνει ποτέ, χωρίς να ξέρω ή να θέλω να πώ το λόγο. Εάν ο καθένας δεν ενδιαφερθεί ζεστά για τα προβλήματα του χωριού, δεν τρέξει και δεν φωνάξει πρός τα εκεί που θα έχουν απήχηση οι φωνές του, δεν πρόκειται να μπεί πέτρα πάνω στη πέτρα στο χωριό. Μπορεί να εγκρίθηκαν κάποιες επιδοτήσεις για την ανοικοδόμηση των σπιτιών, αλλά πως μπορεί να έχει κανείς εμπιστοσύνη όταν η Διοίκηση κολλά σε απλά θέματα; Σαν παράδειγμα και μόνο αναφέρω τη περίπτωσή μου όπου απο τον περασμένο Νοέμβριο έχει κατεδαφιστεί το σπίτι μου και ακόμα τα μπάζα κάθονται εκεί. και η δεύτερη δόση της κατεδάφισης δεν έχει κατατεθεί ακόμα; Πως θα μπορούσα να εμπιστευθώ τέτοιους ανθρώπους και διαδικασίες για να μπώ στη διαδικασία ανέγερσης νέας κατοικίας. Όποιος νομίζει ότι έτσι θα ξαναχτιστεί το χωριό, είναι πιθανόν γελασμένος ή πολύ ρομαντικός. ΜΑΚΑΡΙ ΕΓΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ. ΜΑΚΑΡΙ. Αλλά δεν το βλέπω. Για κάθε θέμα, σίγουρα υπάρχει και κάποιος υπεύθυνος, αλλά άντε βρές τον να μιλήσεις και να πάρεις υπεύθυνη απάντηση. Αστεία πράγματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.