Από το Σύλλογο της Αθήνας(διορθωμένο)

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
3ης Σεπτεμβρίου 144, 3ος όροφος, 11251, Αθήνα Αθήνα, 22/04/2019
τηλ. 6974308135 (Σταυρινός Κωνσταντίνος, Πρόεδρος) Αρ.Πρωτ. 36/17-04-2019
ηλεκτρ.διεύθυνση:KSTAVRINOS@asprofos.gr katerina_skia@yahoo.gr
Προς
Τον Δήμο Μυτιλήνης
Το Υπουργείο Εσωτερικών
Θέμα: Απαιτούμενες ενέργειες για τη Βρίσα πριν την ένταξή της στον Δήμο Δυτικής Λέσβου

Η επικείμενη διάσπαση του Δήμου Μυτιλήνης και η ένταξη της Βρίσας στον Δήμο Δυτικής Λέσβου δημιουργεί μεγάλη ανησυχία στους σεισμοπαθείς της Βρίσας αλλά και σε όλους όσους βιώνουν τις συνέπειες της ερήμωσης του χωριού μας, καθώς υπάρχει ο φόβος πρόσθετων καθυστερήσεων στα ήδη εκκρεμή ζητήματα και η δημιουργία νέων προβλημάτων λόγω της αναδιάταξης των υπηρεσιών των Δήμων που θα δημιουργηθούν. Για τον λόγο αυτό, θέλουμε να επισημάνουμε την ανάγκη να ληφθεί μέριμνα κατά προτεραιότητα όσον αφορά τη Βρίσα, αφού είναι η περιοχή που έχει υποστεί και τη μεγαλύτερη καταστροφή από τον σεισμό του 2017. Ειδικότερα:

  1. Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης Β’ δόσης επιδότησης κατεδάφισης επικίνδυνων ετοιμόρροπων κτηρίων, εκδόθηκε σχετική Υπουργική Απόφαση, βάσει της οποίας η βεβαίωση κατεδάφισης σεισμοπλήκτου κτιρίου δύναται να αντικατασταθεί από σχετική βεβαίωση της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου. Επίσης στην εν λόγω Υπουργική Απόφαση προβλέπεται ότι η βεβαίωση κατεδάφισης της αρμόδιας Υπηρεσίας του Δήμου Λέσβου, δύναται να ληφθεί υπόψη και για την έκδοση της Έγκρισης Στεγαστικής Συνδρομής Ανακατασκευής, Αυτοστέγασης ή Αποπεράτωσης.
  2. Με την με αρ. πρωτ. Δ26/οικ 2204/Β-Δ.20.11/30.11.17 υπουργική απόφαση έγινε δέσμευση πίστωσης ποσού 2.500.000€ και διάθεσή της στο Δήμο Λέσβου, για τη φύλαξη και για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων κατεδάφισης επικίνδυνα ετοιμόρροπων κτηρίων πληγέντων από το σεισμό. Αρμόδιος για την εναλλακτική διαχείριση του συνόλου των κατεδαφίσεων θεωρείται ο Δήμος, σύμφωνα με τη 36259/1757/Ε103/2010 (Β΄1312) Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  3. Η αποζημίωση των οικοσκευών είναι αρμοδιότητα των Δήμων.
    Για τα παραπάνω (1, 2, 3) είναι απαραίτητη η έγκαιρη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών στο Δήμο Δυτικής Λέσβου .
  4. O Δήμος Μυτιλήνης έχει συνάψει ήδη σύμβαση με τον κο. Ζούρο για την αποκομιδή των μπάζων, αλλά ήδη σε ορισμένα δυσπρόσιτα σημεία του χωριού η αποκομιδή έχει σταματήσει. Δεν πρέπει όμως να υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις. 5. Παρά τις επιστολές που έχουμε στείλει στον Δήμο Μυτιλήνης με θέμα την πορεία κατάθεσης φακέλου προς την ΔΑΕΦΚ για την ανακατασκευή των δημοτικών κτηρίων της Βρίσας (Λέσχη , Κοινοτικό Κατάστημα , Αγροτολέσχη ) δεν έχουμε πάρει καμία απάντηση και η ανησυχία μας είναι πολύ μεγάλη, επειδή αυτά τα οικοδομήματα είναι καθοριστικά για τη συγκρότηση ενός νέου πυρήνα οικιστικού ιστού στο χωριό. Επίσης, το κτήριο στο οποίο στεγαζόταν η Συλλογή Φυσικής Ιστορίας Βρίσας, το παλιό Παρθεναγωγείο, είναι δημοτικό και η χρήση του έχει παραχωρηθεί από τον Δήμο στο Πανεπιστήμιο. Όμως, δεν έχει υποβληθεί η σχετική μελέτη στη ΔΑΕΦΚ για έγκριση. Θα πρέπει να γίνει αυτό το γρηγορότερο δυνατόν.
  5. Τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που προορίζονται για δημόσια κτήρια και
    υποδομές θα πρέπει να διατεθούν αναλογικά με τις καταστροφές που έχουν γίνει σε κάθε
    περιοχή. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να διατεθούν στον Δήμο Δυτικής Λέσβου τα ποσά που
    αναλογούν στη Βρίσα, η οποία σχεδόν ισοπεδώθηκε.
    Ευελπιστούμε ότι η αναδιάρθρωση των νέων Δήμων θα γίνει ομαλά. Σε ό,τι μας αφορά,
    επιθυμούμε να συμβάλουμε όπως μπορούμε για την εύρυθμη λειτουργία τους.
    Παράλληλα, όμως, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επανέλθει η ζωή στο χωριό
    μας, γιατί κάθε παράλειψη ή καθυστέρηση έχει μεγάλο κόστος τόσο για το παρόν όσο και
    για το μέλλον του τόπου μας.
    Με τιμή
    Για το Δ.Σ.
    Ο Πρόεδρος Η Γενική Γραμματέας
    Κωνσταντίνος Σταυρινός Αικατερίνη Σκιά
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

4 απαντήσεις στο Από το Σύλλογο της Αθήνας(διορθωμένο)

  1. Ο/Η Ανώνυμος. λέει:

    Κατεπείγουσα επιστολή στον Ευκ. Τσακαλώτο
    Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/4/2019
    Τις αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις για τον σεισμό ζητά η Χ. Καλογήρου
    «Όχι άλλη καθυστέρηση στην αποζημίωση επιχειρήσεων που επλήγησαν από το σεισμό του Ιουνίου του 2017 στη Λέσβο» λέει στην κατεπείγουσα επιστολή της η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο. Ειδικότερα ζητάει την επίσπευση της διαδικασίας έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ), προκειμένου, μετά τη νομοθετική ρύθμιση της 1ης Απριλίου 2019, να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις- επαγγελματικά και αγροτικά αυτοκίνητα, που μερικώς ή ολικώς επλήγησαν από τον σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 στη Λέσβο.

    Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου στις 23 Οκτωβρίου 2017 απέστειλε προς το αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τον πλήρη φάκελο καταγραφής και εκτίμησης των ζημιών επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων που επλήγησαν από τον σεισμό, υπογεγραμμένο από την αρμόδια επιτροπή που συστήθηκε με απόφαση της Περιφερειάρχη.

    Επ’ αυτού έλαβε απάντηση στις 18 Δεκεμβρίου 2017 ότι δεν μπορεί να εκδοθεί απόφαση αποζημίωσης από το Υπουργείο Οικονομικών για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον σεισμό.

    Η Περιφερειάρχης άμεσα απέστειλε εγγράφως αιτήματα στις 19 Δεκεμβρίου 2017 προς τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και ακολούθως στις 15 Ιανουαρίου 2018 προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξη Χαρίτση, με τα οποία ζητούσε την ανάληψη σχετικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την τροποποίηση του νόμου, ως μόνης εφικτής λύσης για την αποζημίωση των πληγέντων επιχειρήσεων και επαγγελματικών αυτοκινήτων.

    Την 1η Απριλίου 2019 με τον Νόμο 4605/2019 έγινε η νομοθετική ρύθμιση, όπως αυτή είχε ζητηθεί από τον Δεκέμβριου του 2017 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τροποποιήθηκε με σχετικό άρθρο που έχει αναδρομική ισχύ από 1η Απριλίου 2017 και καθιστά πλέον δυνατή την αποζημίωση των επιχειρήσεων και των επαγγελματικών αυτοκινήτων που μερικώς ή ολικώς επλήγησαν από τον σεισμό στη Λέσβο.

    Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου με το σημερινό γραπτό αίτημά της ζητά την προσωπική παρέμβαση του Υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, ώστε να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις στην αποζημίωση των επιχειρήσεων (παντοπωλεία, κρεοπωλεία, καφενεία, φαρμακείο, εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, κεραμοποιείο, τυποποίησης ελαιολάδου, ξενοδοχείο), καθώς και οι επαγγελματίες και αγρότες που τα αυτοκίνητά τους έπαθαν ζημιά από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

  2. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Με βάση τον Ν. 2459/1997, άρθρο 36, δεν προβλέπονταν αποζημίωση επιχειρήσεων που πλήγονται από σεισμό.
    Από τότε καμία κυβέρνηση είτε του ΠΑΣΟΚ είτε της ΝΔ είτε και ΝΔ+ΠΑΣΟΚ δεν τροποποίησαν τη παραπάνω διάταξη, που δεν είχε καμία λογική βάση.
    Με συντονισμένες ενέργειες των βουλευτών Γιώργου Πάλλη (ΛΕΣΒΟΣ) και Ηλία Καματερού (ΚΩΣ) στον πρόσφατο Ν. 4605/1-4-2019 και με τα άρθρα 19 και 67 αντίστοιχα:
    1. Τροποποιήθηκε το άρθρο 36 του Ν. 2459/1997 και αφαιρέθηκε η διατύπωση “εκτός σεισμών” και
    2. Η παραπάνω τροποποίηση απόκτησε αναδρομικό χαρακτήρα ώστε να περιλαμβάνει και τις αποζημιώσεις των σεισμών του 2017 σε Λέσβο και Κώ.
    Το επόμενο βήμα είναι η υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ που θα καθορίζει τη διαδικασία και το ύψος των αποζημιώσεων.
    Υπενθυμίζεται ότι, όπως συνέβη και σε άλλες φυσικές καταστροφές, η παραπάνω αποζημίωση έχει τον χαρακτήρα ενίσχυσης των πληγεισών επιχειρήσεων, ώστε να καταστεί δυνατή η συνέχιση της δραστηριότητας τους και αφενός μεν καλύπτουν ένα ποσοστό των απωλειών σε εμπορεύματα και εξοπλισμό (γύρω στο 30%) και αφετέρου δίδονται σε επιχειρήσεις που βρίσκονται σε λειτουργία κατά τον χρόνο αποζημίωσης και όχι σε αυτές που για οποιονδήποτε λόγω διέκοψαν τη δραστηριότητας τους.
    Μετά από όλα τα παραπάνω θεωρούμε υποκριτική την επίκληση της κας Καλογήρου προς τον κ. Τσακαλώτο να συντομεύσει την υπογραφή της σχετικής ΚΥΑ., που έχει «αργήσει” μερικές ημέρες, όταν δεν διαμαρτυρήθηκε ποτέ για τη καθυστέρηση δεκαετιών προκειμένου να αλλάξει η σχετική νομοθεσία που δεν προέβλεπε την αποζημίωση των σεισμόπληκτων επιχειρήσεων.

  3. Ο/Η Αθανασίου Γιώργος λέει:

    Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω την σύνδεση των δύο σχολίων με την επιστολή του Συλλόγου σε Υπουργείο Εσωτερικών και Δήμο.
    Ίσως οφείλεται στην έπαρση των ημερών.
    Είναι θετικό παρ’ όλα αυτά ότι άνοιξε τελικά ο δρόμος για την αποζημίωση των επιχειρήσεων.
    Ενδιαφέρον θα είχε να σχολιάσουν και οι επιχειρηματίες της περιοχής μας για να μας ενημερώσουν τι ειπώθηκε στην συνάντηση που είχαν με τον βουλευτή κ. Πάλλη…κάτι που συζητήθηκε και μεταξύ Συλλόγων-Κοινότητας καθώς και στην ενημερωτική ημερίδα στην Αθήνα. Επίσης μεγάλο ενδιαφέρον θα είχε να δημοσιευτούν οι συντονισμένες ενέργειες από τα πρόσωπα που ασχολήθηκαν με το θέμα..ίσως κάποια έγγραφα ή ερωτήσεις στην Βουλή.
    Η ξεχασμένη-ερειπωμένη Βρίσα έχει να κάνει τον δικό της αγώνα..που σίγουρα δεν κρατάει όσο ένας προεκλογικός αγώνας ανεξαρτήτου χρώματος!

  4. Ο/Η Στρ λέει:

    Υπαρχει διαθεση να αναζητηθει λυση εκτος επιστολων τηλεφωνων και αλλων παραγοντισμων που μαλλον καταληγουν στο τιποτα? Δλδ μονο εγω βλεπω πως αν δε γινει κατι δυναμικο δε θα γινει τιποτα? Ειδικα τωρα που εχουμε εκλογες μια διαμαρτυρια πιστευω οτι θα εβαζε το θεμα στην ατζεντα των κομματοσκυλων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.