Ακόμα μια ενημέρωση από τον Μάκη

Το παρακάτω κείμενο σχετικά με τη δακοπροστασία έχει δημοσιευτεί στο facebook από τους διοργανωτές ενός σχετικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε και ο Μάκης Κατσιγίνης είχε την καλή διάθεση να μας το γνωστοποιήσει.

ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ : ακούσαμε, ρωτήσαμε, συζητησαμε, μάθαμε για τις μεθοδολογίες με τις οποίες αντιμετωπίζουν με επιτυχία τον Δάκο στην Ευρώπη …

Στο πολυαναμενόμενο σεμινάριο που έγινε προχθές Σάββατο, 13 Απριλίου στον φιλόξενο πολυχώρο HUB Events (54 συμμετέχοντες – 10 ώρες συνολικά !!), είχαμε την μοναδική ευκαιρία να ακούσουμε, τρεις εντυπωσιακούς ομιλητές, ερευνητές και διοικητικούς διεθυντές για την Δακοπροστασία στην Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, καλεσμένους από τα Oliveoilseminars.com. Επίσης παρακολουθήσαμε από τον Γεωπόνο M.Sc. Αριστείδη Νότη, αναλυτική παρουσίαση και εξειδικευμένες προτάσεις για το γλοιοσπόριο, κυκλοκόνιο και κερκόσπορα.

Η εντομολόγος Δρ. Κική Βαρίκου από το ΕΘΙΑΓΕ Χανίων, μας παρουσίασε ό,τι νεώτερο για την βιολογία του δάκου και κυρίως την αποτελεσματικότητα διαφορετικών τροφοελκυστικών και φαρμάκων, από τις μελέτες που κάνει με την ομάδα της στην Κρήτη. Εντυπωσιακή παρουσίαση, μας καθήλωσε επί 4 ώρες, συμετέχοντες και ξένους εισηγητές.

Ο Κος Goncal Barrios, Yπεύθυνος Φυτοπροστασίας στην Καταλωνία της Ισπανίας, μας παρουσίασε με 55 διαφάνειες όλη την φιλοσοφία διάρθρωσης της Δακοπροστασίας, ή οποία αποτελείται από δύο διαφορετικά, συνεργαζόμενα συστήματα: Ομάδες Παρακολούθησης της εξέλιξης του εντόμου κυρίως στους καρπούς και Ομάδες Αμύνης, οι οποίες σε συνεργασία με τις ΟΠ, κατευθύνουν τους αγρότες ώστε να εφαρμόσυν την αποτελεσματικότερη μέθοδο προστασίας των ελαιώνων τους, δηλαδή με ψεκασμούς δολωματικούς ή καλύψεως (επιτρέπονται χωρίς εξαιρέσεις, εκτός από τις περιοχές ΠΓΕ και ΠΟΠ). ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΓΑΛΛΙΑ, ΙΤΑΛΙΑ, ΔΕΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΨΕΚΑΣΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ ΨΕΚΑΣΜΟ. Απόρησαν μάλιστα πολύ, με το Ελληνικό αναλλοίωτο επί δεκαετίες ….”σύστημα”, το οποίο όπως μας τόνισαν, ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ… Αλλά το χρήμα και τα ψηφουλάκια, ακόμα διαφθείρουν την σκέψη μας, ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε κάποτε σωστές αποφάσεις και να ακολουθήσουμε την γενικευμένη πρακτική, η οποία είναι ότι: ΜΟΝΟ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ !!!).

Ο Κος Jean-Michel Duriez, υπέυθυνος Δακοπροστασίας της Γαλλικής Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου AFIDOL (οι συγκρίσεις με την δική μας ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Διεπαγγελματική μόνο κατάθλιψη και κυρίως θυμό προκαλούν), μας εξήγησε αναλυτικά την μέθοδο που έχουν δημιουργήσεις και λειτουργούν το δικό τους ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ, με το οποίο βγάζουν εβδομαδιαίες ανακοινώσεις με χάρτες (δες παρακάτω) για την εξέλιξη και μετακίνηση του δάκου. Και όλα αυτά με 5.000 τόνους ελαιολάδου και μέσο κλήρο τα 200 δέντρα (20 στρέματα), που εμείς φωνάζουμε συνέχεια για την μικρό μας κλήρο. Και πουλάνε όπως μας είπε από 15 – 25 ευρώ το λίτρο …

Στην πρώτη φωτογραφία, βλέπετε την ελεύθερη (για όλους !) πληροφόρηση που παίρνουν κάθε 5 μέρες οι Γάλλοι ελαιοπαραγωγοί, τις συλλήψεις σε κάθε παγίδα, σε όποιο υψόμετρο ή με όποιο δόλωμα επιλέξουν. Δουλειά της AFIDOL, της Διεπαγγελματικής Ελαιολάδου των Γάλλων παραγωγών. Οι δικές μας οργανώσεις, με τα ίδια πρόσωπα επί δεκαετίες στα πόστα τους, φωτογραφίζονται, διαγωνίζονται, αλληλοεπαινούνται, χρηματοδοτούνται με κάμποσα εκατομμύρια κάθε χρόνο, με ουσιαστικό έργο ΜΗΔΕΝ….

Για την Δακοκτονία…μήπως είδαμε πουθενά, ΕΝΑΝ έναν αξιόπιστο ελεγμένο απολογισμό – ισολογισμό, για το που πάνε τα λεφτά των παραγωγών για την δακοκτονία….

Με το σεμινάριο, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι … αφορισμοί που έχω διατυπώσει με κείμενα κατά καιρούς, ότι δηλαδή στην χώρα μας ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΟΛΩΜΑΤΙΚΟ ΨΕΚΑΣΜΟ. Χωρίς ομάδες παρακολούθησης του δάκου, με καθήκοντα πολύ συγκεκριμένα, με καθημερινές καταγραφές εξέλιξης του δάκου (νύγματα, ωοθεσίες, πούπες, έντομα) σε καρπούς, για την πρόβλεψη της κατάλληλης ημερομηνίας ψεκασμού, πάνω σε πρωτόκολλα και έντυπα με υπογραφές και ελέγχους.

ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΠΟΥΓΙΟ για να δικαιολογούμε την παρουσία μας και την δήθεν χρησιμότητα μας ροκανίζοντας τα χρήματα του Κράτους, με την ένοχη ανοχή του Κράτους.

Η οργάνωση της δακοκτονίας σε μιά χώρα όπως η Γαλλία, που παράγει μόνο 5.000 τόνους ελαιόλαδο, μας εντυπωσίασε. Και εμείς εδώ με 300.000 τόνους τρώμε τα 30.000.000 ευρώπουλα, με μόνο αποτέλεσμα ότι τα … τρώμε. Οι Γάλλοι καλλιεργητές, παραγωγοί και τυποποιητές, με την βοήθεια της Διεπαγγελματικής τους, προχώρησαν με επαγγελματίες, εξειδικευμένους στην πληροφορική managers , κατάλληλους να κατανοήσουν και να φτιάξουν δικά τους συστήματα πρόγνωσης και αντιμετώπισης του δάκου, χωρίς να υπερηφανεύονται για … drones κλπ και πανάκριβα “έξυπνα” εργαλεία, και ΚΥΡΙΩΣ, με ένα πολύ μικρό προϋπολογισμό….

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.