Στατιστικά πληθυσμιακών μεταβολών στο νέο Δήμο

Μας κοινοποίησαν την παρακάτω ανάρτηση του κ. Ραφαήλ Παλαιοπάνη στο fb. Θεωρούμε ότι οι όροι “αύξηση και μείωση του ρυθμού μεταβολής του πληθυσμού” μάλλον εννοούν ποσοστιαία αύξηση και μείωση του πληθυσμού. Στο fb την ανάρτηση αυτή ακολουθούν αρκετά σχόλια.

Πρώτα στοιχεία για προβληματισμό: Την εικοσαετία (1991-2011) σε σύνολο 37 οικισμών μόνο 9 (24/%) παρουσίασαν αύξηση του ρυθμού μεταβολής του πληθυσμού (Ρ.Μ.Π) τους και από αυτούς μόνο οι 6 (16%) ξεπέρασαν τον εθνικό μέσο όρο (5,8%).
Από τους 27 που παρουσίασαν μείωση, οι 25 (93%) υπερέβησαν το μέσο όρο μείωσης του νησιού (-2,01%). Χαρακτηριστικά παραδείγματα: Σταυρός (-60,27%), Λαφιώνας (-41%), Βασιλικά (-37,45%).
Παρά τις επιμέρους διαφοροποιήσεις μέσα στις δύο δεκαετίες, είναι σαφής η δημιουργία τριών θυλάκων αύξησης του Ρ.Μ.Π. Αφορά τις τουριστικές περιοχές Σκουτάρου – Πέτρας – Μήθυμνας και Ερεσσού καθώς και την περιοχή του Λεκανοπεδίου Καλλονής. Όμως, ακόμα και αυτές οι περιοχές παρουσιάζουν μεγάλη ανομοιογένεια. Η περιοχή Σκουτάρου – Πέτρας Μήθυμνας στοιχειωδώς συγκρατεί τον πληθυσμό της (Μ. Ο. αύξησης 2,52%), η Ερεσσός αντίστοιχα (8,34%) ενώ στην περιοχή της Καλλονής καταγράφεται Μ.Ο αύξησης (30%) με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Αρίσβη (Ρ.Μ.Π +56,25%).
Συμπεράσματα:
1ον: Η περιοχή Σκουτάρου – Πέτρας – Μήθυμνας παρουσιάζει πρακτικά στασιμότητα, ένδειξη ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης έχει φτάσει στα όρια του.
2ον: Η περιοχή Ερεσσού παρουσιάζει σαφή βελτίωση κατά την τελευταία δεκαετία, με πολλά περιθώρια ανάπτυξης εφόσον αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα της περιοχής.
3ον: Η περιοχή της Καλλονής αποτελεί την πιο πολλά υποσχόμενη περιοχή του νεοσύστατου Δήμου, για την οποία όμως θα πρέπει να ληφθούν ειδικά μέτρα αντιστροφής αυτής της τάσης εάν ο στόχος είναι η ισόρροπη ανάπτυξη του Δήμου. Σε διαφορετική περίπτωση, με τη συσσώρευση δημόσιων υπηρεσιών (Έδρα Δήμου κλπ) και λοιπών εξυπηρετήσεων τις επόμενες δεκαετίες θα συζητάμε για μυτιληνοποίηση της Καλλονής.
4ον: Περιοχές που χρήζουν λήψης ιδιαίτερων μέτρων: α) Ευρύτερη περιοχή Πολιχνίτου αφού παρουσιάζει τη μεγαλύτερη μείωση του Ρ.Μ.Π (Μ.Ο. άνω του 30%), τάση που πιθανόν θα ενισχυθεί και λόγω του καταστροφικού σεισμού της 12ης Ιουνίου 2017. β) Άξονας αγροτικών – ημιορεινών περιοχών Χιδήρων – Ανεμότιας – Στύψης – Κλειούς.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.