Για τον άγιο Κωνσταντίνο

Από τον Ανδροκλή λάβαμε το παρακάτω δημοσίευμα του lesvosnews.net

Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου συναντήθηκε σήμερα με τη Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μαρία Βλαζάκη στο Υπουργείο Πολιτισμού στην Αθήνα. 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της ανάγκης κήρυξης του Ιερού Ναού Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης στη Βρίσα της Λέσβου ως διατηρητέο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ο ναός που αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά μνημεία- σύμβολα του οικισμού της Βρίσας, χαρακτηρίστηκε κατεδαφιστέος από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Υποδομών μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Η κα. Καλογήρου έθεσε υπόψη της κας Βλαζάκη στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Ομάδα Πρωτοβουλίας που έχει συγκροτηθεί για τη διάσωση του Ιερού Ναού, τα οποία τεκμηριώνουν ότι το εν λόγω μνημείο δύναται να επισκευαστεί.

«Η διάσωση και η κήρυξη του Ναού ως μνημείο, θα διασώσει την περίτεχνη, αναντικατάστατη και εμβληματική μορφή του, και θα προσθέσει ένα ακόμη κόσμημα στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολιτιστική κληρονομιά της Λέσβου, αποκαθιστώντας το “τοπόσημο” του χωριού. Παράλληλα, θα τονώσει το ηθικό και το συναίσθημα των κατοίκων και θα τους δώσει τη δύναμη να συνεχίσουν την προσπάθειά τους για την αναβίωση του οικισμού και τη συνέχιση της ιστορίας του» είπε χαρακτηριστικά η Περιφερειάρχης.

Η Γενική Γραμματέας αντιλαμβανόμενη τη σημασία του αιτήματος συνομίλησε με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Πολιτισμού και ζήτησε να εισηγηθούν το θέμα της κήρυξης του Ναού ως διατηρητέου μνημείου στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων που είναι το αρμόδιο όργανο για τον χαρακτηρισμό.

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Για τον άγιο Κωνσταντίνο

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Σωστά λοιπόν.
    Οι κύριοι του ναού δεν έκαναν καμία ενέργεια εναντίον του πρωτοκόλλου κατεδάφισης και άφησαν τον χρόνο που υπήρχε για ένσταση να περάσει άπραγος.
    Το ίδιο έκανε και η Περιφέρεια που τώρα απλώς στέλνει χαρτιά και κάνει συναντήσεις .
    Και δικός μας
    πόθος είναι να διατηρηθεί αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι αν σήμερα είχαμε τα χρήματα που διατέθηκαν για τον σεισμό στην Μητρόπολη , θα είχαμε αλλα μάτια στο θέμα της αποκατάστασης του πολιούχου μας
    Τα υπόλοιπα είναι σειργια….

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Πραγματικα ένα μεγάλο μπράβο σε όποιον κατάφερε να το κάνει αυτό…. Εδώ δεν γίνεται ο άλλος ναός και τρέχουμε εμείς με τον Άγιο Κωνσταντίνο… Μάλλον δεν έχουν τι να κάνουν… Μάλλον δεν θέλουν την ανοικοδόμηση του

  3. Ο/Η Βασιλης Τεντόμας λέει:

    Για να αποκαταστήσουμε τα πράγματα:
    1. Ένσταση κατά ΠΑΕΕΚ μπορεί να υποβληθεί μόνο ως προς το εμβαδόν του κτίσματος (αν το δείχνει μικρότερο ενώ είναι μεγαλύτερο ή έχει κάποια προσθήκη που δεν φαίνεται στο ΠΑΕΕΚ) ή ως προς τη χρήση του (αν πχ, το δείχνει αποθήκη και στη πραγματικότητα είναι κατοικία). Άρα είτε εμπρόθεσμη είτε εκπρόθεσμη η ένσταση θα ήταν εκτός θέματος.
    2. Για τη περίπτωση όπως αυτήν του Αγ. Κωνσταντίνου, όπου από τρεις μηχανικούς της ΔΑΕΦΚ έχει κριθεί το κτίσμα σαν επικινδύνως ετοιμόρροπο δηλ. “κόκκινο’, δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του χαρακτηρισμού σε “κίτρινο”.
    3. Η μόνη περίπτωση που ένα χαρακτηρισμένο από την ΔΑΕΦΚ σαν “κόκκινο” να μετατραπεί πρακτικά σε “κίτρινο” είναι να κηρυχτεί σαν “μνημείο” από το υπουργείο Πολιτισμού, όπως αυτό έγινε με τα 13 “κόκκινα” της Βρίσας. (*)
    (*) Με τη διαφορά πως στη περίπτωση των 13 “κόκκινων” της Βρίσας ο χαρακτηρισμός έγινε από το ΥΠΠΟ σε αντίθεση με την άποψη των ιδιοκτητών, ενώ για τον Άγιο Κωνσταντίνο συμβαίνει το αντίστροφο, το ΥΠΠΟ δεν το χαρακτήρισε “μνημείο” (για την ακρίβεια δεν παραπέμφθηκε από την Τοπική Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων στο Κεντρικό Συμβούλιο με το ερώτημα του “μνημείου”, λόγω του ότι είναι κτισμένο σε λιγότερα από 100 χρόνια) ενώ ο “ιδιοκτήτης” (εκκλησιαστικό συμβούλιο – τοπική κοινωνία) το θέλει να χαρακτηριστεί σαν “μνημείο”. Αυτή η η διαδικασία θα ακολουθηθεί τώρα και τον τελικό λόγο θα τον έχει το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.