Μετά από τις συνεχείς βροχές και τις μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν η κατάσταση στα τραυματισμένα κτίρια του χωριού γίνεται ακόμα πιο δύσκολη και η επικινδυνότητά τους αυξάνει.
Μηχανικός που δουλεύει στο χωριό έλεγε ότι δυο κίτρινα σπίτια για τα οποία είχαν υποβληθεί ήδη οι μελέτες για την επισκευή τους υπέστησαν τέτοιες ζημιές με τις βροχές που είναι αδύνατο πια να επισκευαστουν.
Με τις τελευταίες βροχές έπεσαν μικρά ή μεγαλύτερα τμήματα κόκκινων και κίτρινων σπιτιών που δεν το περίμενε κανείς.
Ένα είναι σίγουρο: όταν βρέχει και λίγο μετά τη βροχή η κίνηση στους δρόμους του χωριού χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή απ’ ότι (έτσι κι αλλιώς ) χρειάζεται κάθε μέρα.
1. Νομίζω πως είναι καλό που ο καιρός ανέδειξε τη πραγματική κατάσταση των “κίτρινων” κτιρίων, που προκύπτει τελικά ότι ήταν σε οριακή κατάσταση μεταξύ “κίτρινου’ και “κόκκινου”. Τώρα η ΔΑΕΦΚ, αναγκαστικά θα πρέπει να αλλάξει τον χαρακτηρισμό τέτοιων κτιρίων μετά από αίτημα του ιδιοκτήτη.
2. Για την επικινδυνότητα κυκλοφορίας μέσα στο χωριό καλά θα είναι να μην γίνεται αναφορά με δημόσιο τρόπο γιατί, όπως όλοι γνωρίζουμε, η Βρίσα κανονικά θεωρείται επικίνδυνη και μη κατοικίσιμη με ό,τι αυτό σημαίνει…
Πολύ καλά το είπατε, ο καιρός… Και έχει περάσει πάρα πολύς καιρός που δεν γίνετε τίποτα κ στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον κανένα κίτρινο σπίτι να φτιαχτεί θα έχουν πέσει όλα… Ας μην μιλήσουμε για τα δημόσια κτήρια σχολείο εκκλησία που ακόμα δεν έχουν μαζευτεί τα μπάζα τους, τουλάχιστον ας σεβαστουν την ιστορία τους κ τον κόσμο που έχει’ βγει ‘από μέσα. Κρίμα
Η εύκολη λύση, ο μηδενισμός. Και να ανακατεύουμε διάφορα πράγματα άσχετα μεταξύ τους.Και όπως συνήθως από ΑΝΩΝΥΜΟΥΣ…
Έχετε μάθει για περιπτώσεις ιδιοκτητών “κίτρινων” που λένε “ας καθυστερήσουμε την επισκευή για να παίρνουμε επιδότηση συγκατοίκησης”;
Γνωρίζετε περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ‘κίτρινων” δεν έχουν ακόμη καλέσει μηχανικό να βγάλει την άδεια επισκευής;
Γνωρίζετε ότι μέχρι τώρα έχουν βγει 54 άδειες επισκευής σε όλο το νησί, εκ των οποίων μόνο επτά (7) στη Βρίσα;
Και βέβαια μακριά από μένα η ωραιοποίηση. Πράγματι υπάρχουν καθυστερήσεις από την ΔΑΕΦΚ. Όμως, ειδικά για τις επισκευές και τις ανακατασκευές, υπάρχουν και οι καθυστερήσεις που οφείλονται στο Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο, στο οποίο δεν μπορεί εκ του νόμου να επέμβει ούτε ο Αβραάμ Πάπας.
Καθυστερησεις απο ΔΑΕΦΚ καθυστερησεις απο αρχιτεκτονικη τοτε τι περιμενουμε? Γνωριζεται κυριε Τεντομα οτι υπαρχουν και αυτοι που ειναι ενταξει σε ολα και περιμενουν απαντησεις απο δαεφκ 4 μηνες ?Ας τρεξουν αυτα λοιπον να ξεκινησει το χωριο και ας αφησουμε τις δικαιολογιες συνεχεια .Δεν θα μπουμε ολοι σε ενα τσουβαλι. Δυστυχως με τους ρυθμους του κρατους ουτε σε 15 χρονια δεν θα δουμε χωριο.
Εγώ δεν έχω ακούσει κανένα ιδιοκτήτη κίτρινου σπιτιού να λεέι “ας καθυστερήσουμε την επισκευή για να παίρνουμε επιδότηση συγκατοίκησης” Αντίθετα έχω ακούσει αρκετούς να λένε: “δεν θα μπορέσω να το επισκευάσω γιατί δεν έχω να βάλω τη δική μου συμμετοχή αφού οι Τράπεζες δεν δίνουν δάνεια” Και αν κάποιοι δεν έχουν καλέσει μηχανικό να βγάλει την άδεια επισκευής μάλλον οφείλεται στην παραπάνω αιτία και όχι σε αδιαφορία.
Επίσης κάποιοι δεν έχουν καλέσει μηχανικό γιατί περιμένουν ακόμα να βγει το πόρισμα αν το σπίτι τους θα επισκευαστεί ή θα κοκκινίσει. Όσοι είχαν την ατυχία να έχουν διατηρητέα ή μνημεία αν και έχουν υποβάλει τη μελέτη επισκευής εδώ και ένα χρόνο δεν μπορούν να ξεμπερδέψουν από την αρχαιολογία.
Το επιχείρημα ότι δεν επισκευάζουν το σπίτι για να παίρνουν επιδότηση συγκατοίκησης είναι λίγο αστείο αφού η επιδότηση αυτή -έστω και αν δοθεί κάποια παράταση- έχει ημερομηνία λήξης. Δεν είναι οι σεισμοπαθείς τόσο ανόητοι ή αφελείς όσο θεωρούν κάποιοι.
Αλλά και αν δεχτούμε ότι για ελάχιστους ισχύουν οι διαπιστώσεις -κατηγορίες του παραπάνω σχολίου με την προβολή τους (επανειλλημένα) συκοφαντείται μια ολόκληρη τοπική κοινωνία η οποία έχει τα βάσανά της, τις αγωνίες της, τη μιζέρια της διαμονής σε ένα δωμάτιο και από πάνω τη λένε …”βόχα”.
Αν δεν είναι δυνατό να βελτιωθεί η κατάσταση από την πλευρά των υπηρεσιών (λίγο μας ενδιαφέρει αν είναι κρατικές ή αυτοκέφαλες) ας πάψουμε να προβάλουμε ανύπαρκτες ή έστω υπαρκτές σε απειροελάχιστη έκταση συμπεριφορές των σεισμοπαθών για αντιπερισπασμό.
Μα ποιος σας είπε ότι σε 15 χρόνια θα δούμε χωριό;
Από σεισμούς του 2003- 05 ακόμα τωρα πληρώνονται.
Υπαρχουν κιτρινα σπιτια που ειναι ετοιμοροπα οπως κ το δικο μου,υπαρχει πιθανοτητα να κανω κατι για να βγει κοκκινο?
Για κάθε “κίτρινο” κτίριο υποβάλλεται μελέτης επισκευής.
Αυτή χρεώνεται σε μηχανικό της ΔΑΕΦΚ.
Ο μηχανικός της ΔΑΕΦΚ έρχεται και με την παρουσία του μηχανικού-μελετητή κάνει αυτοψία και παραλαβή βλαβών.
Στη φάση αυτή το “κίτρινο” μπορεί να χαρακτηριστεί από τον μηχανικό της ΔΑΕΦΚ μη επισκευάσιμο, παραπέμπεται σε τριμελή επιτροπή μηχανικών της ΔΑΕΦΚ και εφόσον η επιτροπή αυτή το κρίνει “κόκκινο” βγαίνει ΠΑΕΕΚ και χορηγείται επιδότηση κατεδάφισης και Κρατική Αρωγή για ανακατασκευή.
Βέβαια, εάν οι βλάβες έχουν γίνει με το πέρασμα του χρόνου και τα νερά της βροχής πολύ μεγάλες και είναι πασιφανές πως δεν επισκευάζονται, μπορεί να παρακαμφεί η κατάθεση φακέλου επισκευής και να υποβληθεί αίτημα για αλλαγή χαρακτηρισμού.
Όλα θα γίνουν! Μόνο τα γένια του σπσνου δεν φυτρωνουν!