Καλοπροαίρετη απορία

Σε κάθε ενημέρωση του κ. Τεντόμα για εγκρίσεις και πληρωμές δαπανών σχετικών με το σεισμό βλέπουμε να υπάρχει ένα πλήθος εγκρίσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δικαιούχοι σεισμοπαθείς και οι ιδιώτες μηχανικοί τους έστειλαν σωστά όλα τα απαιτούμενα κατά περίπτωση δικαιολογητικά και οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ ολοκλήρωσαν τους ελέγχους και ενέκριναν τη δαπάνη.

Είναι λογικό ότι ύστερα από ένα εύλογο χρονικό διάστημα πρέπει να γίνονται και οι πληρωμές. Ας υποθέσουμε ότι η οικονομική υπηρεσία της ΔΑΕΦΚ χρειάζεται ένα μήνα, δυο μήνες για να κάνει τις πληρωμές. Θα πρέπει τότε (ένα μήνα, δυο μήνες μετά την έγκριση) το ποσό των πληρωμών να αντιστοιχεί περίπου με το ποσό που αντιστοιχεί στις εγκρίσεις.

Βλέπουμε όμως οι πληρωμές να γίνονται με το σταγονόμετρο. Τι συμβαίνει;

Μήπως θα ήταν χρήσιμο για την ενημέρωσή μας να μας πει κάποιος ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν μετά την έγκριση μιας δαπάνης και μέχρι να ανακοινωθεί η πληρωμή και ποιο είναι το εύλογο χρονικό διάστημα που χρειάζεται γι αυτές;

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

7 απαντήσεις στο Καλοπροαίρετη απορία

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Απόλυτα εύλογη η απορία.

  2. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Έχω προσπαθήσει πολλές φορές μέσω στατιστικών στοιχείων να βγάλω κάποιο συμερασμα για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την ΔΙΑΥΓΕΙΑ της έγκρισης μέχρι τη ΔΙΑΎΓΕΙΑ της πληρωμής.
    Το συμπέρασμα ήταν τελείως ασαφές. Εξαρτάται από την δουλειά της ΔΑΕΦΚ ώστε να στείλει την σχετική έγκριση στη Διεύθυνση Οικονομικής Διαχείρισης (ΔΟΔ). Και εξαρτάται από τον φόρτο εργασίας της ΔΟΔ ώστε να διεκπεραιώσει τη πληρωμή. Το σίγουρο είναι ότι δεν οφείλεται η όποια καθυστέρηση σε οικονομική δυστοκία, τα χρήματα υπάρχουν.
    Πέρα όμως από τις όποιες αδυναμίες του συστήματος και τις καθυστερήσεις, προσωπικά κατανοώ σαν πρόβλημα τη καθυστέρηση στη πληρωμή ενοικίων και Α’ δόσης κατεδάφισης.
    Γιατί η επιδότηση φιλοξενίας είναι ένα επίδωμα που δεν έχει σχέση με υποχρέωση προς τρίτους. Όπως και η Β’ δόση κατεδάφισης, στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν είναι χρήματα προς τον ενεργήσαντα τη κατεδάφιση αλλά αποταμίευση του ιδιοκτήτη για να αντεπεξέλθει σε τυχόν πρόσθετα έξοδα για την ανακατασκευή.

  3. Ο/Η Ανωνυμος λέει:

    Ολοι την ιδια απορια εχουμε. . .

  4. Ο/Η Ζωή Δημητρακέλλη λέει:

    Υπάρχει ένας κωδικοποιημένος λογαριασμός με αριθμό ΣΑΕ069…. Ο οποίος είναι αποκλειστικά για αποκατάσταση Σεισμοπαθών. Ο λογαριασμός αυτός ανά τακτά χρονικά διαστήματα (όποτε αδειάζει δηλαδή) παίρνει έγκριση με αίτηση στην Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος για να ξαναγεμίσει. Με προσεκτική παρατήρηση στην διαύγεια αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα πιστώνεται ο λογαριασμός με χρήματα σε σεισμοπαθείς παρελθόντων ετών και μάλιστα μεγάλα ποσά. Υπάρχουν εκκρεμότητες ακόμα και από το σεισμό της Αττικής του 1999.
    Ο κωδικός του δικού μας λογαριασμού πρέπει να είναι ο 2017Ε06900000 ο οποίος δεν πιστώνεται αρκετά τακτικά.
    Στις 19/12/2018 υπάρχει μια αίτηση στη διαύγεια από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών προς την Τράπεζα της Ελλάδος για πίστωση του λογαριασμού Σεισμοπαθών με 1.400.000 ευρώ.
    Φαντάζομαι ότι πρέπει να πληρωθούν οι προηγούμενες εκκρεμότητες για ευνόητους λόγους ή έστω να προηγηθούν κάποιες από αυτές και να συνεχίσουν με τις δικές μας. Δεν παρορώ όμως το γεγονός ότι μέχρι κάποιο σημείο οι χρηματοδοτήσεις ήταν πιο τακτικές.
    Η Διαύγεια μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες αν ξέρεις να την χρησιμοποιήσεις σωστά…

  5. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Αυτά που λες, Ζωή, δεν έχουν σχέση με το θέμα μας. Η όποια καθυστέρηση στην εισαγωγή χρημάτων στα βιβλιάρια είναι θέμα φόρτου εργασίας της ΔΑΕΦΚ για να στείλει τις καταστάσεις δικαιούχων στην ΔΟΔ και φόρτου εργασίας της ΔΟΔ να τις ελέγξει και να βάλει τα χρήματα.
    Και γνωρίζω πολύ καλά ότι οι υπάλληλοι κάνουν ό.τι μπορούν.
    Μόνο στην αρχή κάθε χρόνου, υπάρχουν κάποιες καθυστερήσεις λόγω μεταφοράς των χρημάτων στους λογαριασμούς των υπουργείων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

  6. Ο/Η Ζωή Δημητρακέλλη λέει:

    Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν θα έρθω σε αντιπαράθεση μαζί σας. Εκφράζω την άποψή μου και παραθέτω τα στοιχεία που έχω…

  7. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Καμία αντιπαράθεση.
    Για ποιό λόγο;
    Καλοπροαίρετη και κυρίως επώνυμη συζήτηση κάνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.