Από την Κατερίνα Γεωργή
Με την υπόδειξη της κ. Ζωής Δημητρακέλλη, την δική μου επιμονή και την βοήθεια του κ. Τεντόμα νομίζω ότι θα βγάλουμε άκρη εμείς που περιμένουμε το ΠΑΕΕΚ για την κατεδάφιση των σπιτιών μας που αποχαρακτηρίστηκαν από μνημεία.
Οι ομοιοπαθείς πρέπει να ακολουθήσουν τα κάτωθι βήματα:
Κατ’ αρχήν να επικοινωνήσουν με την κ. Αφροδίτη στο υπουργείο πολιτισμού στο τηλ. 2251040511 για να μάθουν αν έχει πάει κοινοποίηση εκεί για τον αποχαρακτηρισμό του σπιτιού τους.
Αν όχι να σκανάρουν την απόφαση, εγώ το έκανα στου κ. Πετρέλλη και τον ευχαριστώ πολύ γι αυτό, και να την στείλουν με μέιλ στο gdaefk@ggde.gr (φαξ2106451994) υπ’ όψιν της κ. Σκανδάλη για να πάρει η υπόθεσή τους τον δρόμο της.
Η τελευταία παράγραφος της κας Γεωργή είναι η καθοριστική.
Εργασίες & επεμβάσεις στην σεισμόπληκτη Βρίσα
Με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς προχωρά η διαδικασία των κατεδαφίσεων στη σεισμόπληκτη Βρίσα, όπου μέχρι στιγμής από το σύνολο των 270 σπιτιών που έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινα» και είναι προς κατεδάφιση, έχουν ισοπεδωθεί περίπου τα 150. Οι πρώτες κατεδαφίσεις στον οικισμό, ξεκίνησαν λίγο πριν τα Χριστούγεννα του 2017, συμπληρώνοντας σε λίγο ένα χρόνο.
Η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στο φόρτο εργασίας, που επιβραδύνει τις διαδικασίες της ΔΑΕΦΚ.
ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας Στρ. Παράκοιλας, στις 30 Οκτωβρίου, εκπρόσωποι της περιοχής είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, ο οποίος δεσμεύτηκε για ορισμένα ζητήματα που αφορούν κυρίως την επιτάχυνση των εργασιών και την καλύτερη εξυπηρέτηση των σεισμόπληκτων από τη ΔΑΕΦΚ και τις υπηρεσίες του Υπουργείου.
«Ουσιαστικά, ο Υπουργός δεσμεύτηκε για την πρόσληψη τριών μηχανικών με οκτάμηνες συμβάσεις, οι οποίοι θα μένουν στο νησί και θ’ απασχολούνται αποκλειστικά με το ζήτημα της Βρίσας. Επιπλέον, υποσχέθηκε τρία στελέχη της ΔΑΕΦΚ να απασχολούνται επίσης, αποκλειστικά με τα θέματα της Βρίσας και να είναι στη διάθεσή μας οποιαδήποτε στιγμή, για να συζητήσουμε προβλήματα που προκύπτουν και τον τρόπο επίλυσής τους.
Πριν μερικές ημέρες επικοινώνησα με το Γενικό Γραμματέα Υποδομών Γ. Δέδε και του υπενθύμισα τις δεσμεύσεις του Υπουργού προ 1,5 μήνα. Υποσχέθηκε δε, ότι πριν το τέλος του χρόνου θα δημοσιοποιηθεί ο διαγωνισμός για την πρόσληψη των 3 μηχανικών, ενώ άμεσα θα ενημερωθούμε και το ποια θα είναι τα στελέχη της ΔΑΕΦΚ που θα αναλάβουν κατ’ αποκλειστικότητα την περίπτωση της Βρίσας».
ΤΑ ΜΠΑΖΑ
Ένα άλλο αρκετά σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στους κατοίκους, σχετίζεται με την περισυλλογή των μπάζων από σπίτια που βρίσκονται σε στενούς δρόμους. Υπενθυμίζουμε ότι με την διαδικασία του κατεπείγοντος, στις αρχές Ιανουαρίου, εργολάβος ανέλαβε την περισυλλογή και μεταφορά των μπάζων από τα σπίτια που θα γκρεμίζονται στη Βρίσα και στους γύρω οικισμούς. Δεν προβλέφθηκαν, όμως, οι περιπτώσεις σπιτιών, που βρίσκονται στα σοκάκια του χωριού και δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης με αυτοκίνητο.
«Στην περίπτωση αυτή, κατά τον αντιδήμαρχο Κ. Κατσαρό, θα πρέπει να γίνει συμπληρωματική εργολαβία με ιδιώτη, ο οποίος θ’ αναλάβει το έργο είτε με μικρότερα οχήματα, είτε με τα χέρια. Σ’ αυτήν την κατηγορία, ανήκουν πέντε σπίτια: τρία στο Λισβόρι και δύο στη Βρίσα».
Αναφερόμενος στο πρόβλημα, ο πρόεδρος του χωριού ζητά άμεσα να προχωρήσει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αν είναι δυνατόν, η ανάθεση αυτής της εργολαβίας:
«Το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί πολύ σύντομα, γιατί κάποιοι συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν ήδη κατεδαφίσει τα σπίτια τους, δεν μπορούν να πληρωθούν, επειδή τα κλιμάκια της ΔΑΕΦΚ που διενεργούν τους ελέγχους, τους απορρίπτουν λόγω του ότι δεν έχουν συλλεχθεί και απομακρυνθεί τα μπάζα. Ορισμένοι έχουν απορριφθεί ήδη τρεις φορές.
Εμείς ζητάμε από την δημοτική αρχή, να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε το συντομότερο δυνατόν να έχουμε εργολάβο και για αυτές τις περιπτώσεις. Σήμερα μπορεί να είναι δύο τρία σπίτια, σύντομα, όμως, θα πολλαπλασιαστούν».
ΑΙΤΗΜΑΤΑ
Ένα ακόμη θέμα που θέτει επιτακτικά ο πρόεδρος Στρ. Παράκοιλας, είναι η διάθεση του μεγαλύτερου μέρους των χρημάτων που θα δοθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως ενίσχυση στη Λέσβο, για τις καταστροφές που υπέστη από το σεισμό στην περιοχή της Βρίσας.
«Σε καμία περίπτωση δεν απαιτούμε να διατεθεί ολόκληρο το ποσό των 1,3 εκατομμυρίων ευρώ για την κοινότητά μας. Θεωρώ ότι το χωριό μας έχει υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές και όσοι είναι υπεύθυνοι για την διαχείριση των χρημάτων, οφείλουν να διαθέσουν ένα μεγάλο μέρος του κονδυλίου, για αποκατάσταση. Μ.Χ.
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΕΝΤΥΠΟ «Δ»
0