Από την αρχιτέκτονα Ευαγγελία Πελέκου λάβαμε την παρακάτω ανακοίνωση:
ΣΩΣΤΕ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΕΛΕΝΗΣ
ΣΤΗ ΒΡΙΣΑ ΛΕΣΒΟΥ.
Ο Ιερός Ναός, τοπόσημο του χωριού μας, που σ’ αυτόν βαφτίστηκαν και μεγάλωσαν γενιές και γενιές, που για την ανέγερσή του αγωνίστηκαν άνθρωποι γεννημένοι από τον 19ο αιώνα, με κόπους, θυσίες και εράνους, που σ’ αυτόν, μέχρι τη μοιραία μέρα του σεισμού, βρίσκαμε παρηγοριά σε κάθε δύσκολη στιγμή μας, πρόκειται άμεσα να κατεδαφιστεί.
Κτίσμα του Μεσοπολέμου με μεικτό σύστημα ανέγερσης με ανέγγιχτα από την σεισμική δόνηση τα υποστυλώματα, την επικάλυψη και τον τρούλο από οπλισμένο σκυρόδεμα και με αρκετές βλάβες στη φέρουσα τοιχοποιϊα, δύναται να σωθεί και να αποφευχθεί η κατεδάφισή του, μετά από σύνταξη κατάλληλης στατικής μελέτης και επισκευής του.
Το Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνου Ετοιμόρροπου Κτιρίου (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) έχει παραδοθεί!!!
Η δυνατότητα ένστασης μας είναι μέχρι την 5η Σεπτεμβρίου 2018.
Ας κινητοποιηθούμε να σώσουμε το Ναό.
Η Ομάδα Πρωτοβουλίας
Για την διάσωση του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Αγ.Ελένης
στη σεισμόπληκτη Βρίσα συγκεντρώνει υπογραφές για την ενίσχυση της ένστασης κατά της κατεδάφισης του Ναού.
Σημείωση της σελίδας: Οφείλουμε να σημειώσουμε ότι πέρσι το καλοκαίρι λίγες μέρες μετά το σεισμό είχε επισκεφθεί το χωριό μας ο ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου κ. Παναγιώτης Καρύδης, ειδικός σε θέματα αντισεισμικών κατασκευών.
Έτυχε να βρίσκομαι κοντά του όταν περνούσε έξω από τον Άγιο Κωνσταντίνο και τον άκουσα να λέει: Αυτή η εκκλησία δεν χρειάζεται να κατεδαφιστεί. Μπορεί να στερεωθεί. Τα παιδιά (οι μηχανικοί) είναι άπειροι και φοβούνται.
Δε γίνεται να σωθούν όλα και να είναι όλα μνημεία πια… Πόσο μάλλον μια εκκλησία που μαζεύεται κόσμος…. Είναι τραγικό να λέγονται αυτά
Βάζω τον εξής προβληματισμό:
Δεν μπορούμε να κάνουμε αγώνα να μη κηρυχτούν ως “μνημεία” κτίρια που είναι σε καλύτερη κατάσταση από τον Άγιο Κωνσταντίνο, με το επιχείρημα ότι είναι πολύ δύσκολη έως ανέφικτη η επισκευή τους και στη περίπτωση του ναού αυτού να υποστηρίζουμε τα αντίθετα.
Εαν δεν κανω λαθος, το ζητημα δεν ειναι απλως τεχνικης φυσης αλλα εχει πολιτιστικες, συμβολικες και ψυχολογικες προεκτασεις. Ο αγωνας να μην κηρυχτουν ως “μνημεια” διαφορες κατοικιες σχετιζεται με τις πρακτικες, χρηστικες αναγκες καποιων κατοικων -τις οποιες αγνοουν επιδεικτικα οι αρχαιολογοι- ενω ο αγωνας για να μην γκρεμιστει ο ναος αφορα στην ιστορια του χωριου και στις συλλογικες αναμνησεις των κατοικων του. Εκει πρεπει να ισχυουν κι αλλες προτεραιοτητες κι οχι απλως η διασφαλιση καποιας “συνεπειας” με κατασκευαστικους ορους και οικονομικους ορους. Αλλο πραγμα ειναι η ψυχρη σταθμιση κι αλλο η θερμη συγκινησιακη φορτιση, για να θυμηθουμε και το “ουκ επ αρτω μονο ζησεται ανθρωπος”.
Πολύ εύστοχος και πλήρης ο σχολιασμός. Να μην συγκρίνονται και συσχετίζονται ανόμοια πράγματα.
Το ζήτημα αφορά τα ιερά και τα όσια του χωριού και των χωριανών…
Δεν είναι ένα απλό ζήτημα ενός κόκκινου ή κίτρινου σπιτιού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος είναι σήμα κατατεθέν του χωριού, είναι η ιστορία του, είναι μνημείο εξαιρετικής σημασίας, απείρως πιο σημαντικό από όλα τα σοβιλίκια μαζί, που συνήθως υπερασπίζεστε…
η λυση ειναι απλη τρισδιαστατη αποτυπωση με 3D scanner, κατεδαφιση με τα χερια, περισυλλογη και καταγραφή ολων των αρχιτεκτονικων μελων του και ξανακτισιμο ολοιδιο με το προηγουμενο.
ουτε υποστηλωση ουτε αναστηλωση, δεν υπαρχει λογος για κατι τετοιο.
και τα λεω εγω αυτα που πιστευω οτι οντως το κτιριο επισκευαζεται, αλλα υπαρχουν παρα πολυ λογοι ωστε να πιστευω οτι ειναι καταλητερα να κατεδαφιστει με τις παραπανω προυποθεσεις.
αν θελουμε ο αγιος κωνσταντινος να αποτελεσει ξανα τοποσημο της βρισας το να γινει ενσταση στο παεεκ νομιζω οτι δεν βοηθαει προς αυτην την κατευθυνση και πανω απο ολα να εχετε στο κεφαλι σας αυτο που λεει ο τεντομας, οχι δυο μετρα και δυο σταθμα οσον αφορα τα μνημεια.
Μπηκα στον Αγ. Κωνσταντινο μαζι με τον κ. Καρυδη.Το μονο που ειπε , με την πρωτη ματια ηταν ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΙΜΟΣ.Αυτο πρεπει να γινει. Οι αρμοδιοι γνωριζουν καλυτερα απο ολους εμας τους …..παντογνωστες.
Εμείς ως κάτοικοι της Βρίσας χρειαζόμαστε τον Άγιο Κωνσταντίνο, και είναι χαρά μας να επισκευαστεί. Όμως φήμες λένε ότι ο έλεγχος έγινε πρίν ένα χρόνο. Στο πέρασμα αυτού του χρόνου, ο Άγιος θα υπέστει σοβαρότερη ζημιά. Μήπως πρέπει να ξαναελεγθεί; Δεν είμαι μηχανικός, αλλά η απλή λογική αυτό λέει.
Και η ευχή όλων μας επιτέλους να έχουμε μια εκκλησία να λειτουργείτε!
Η ευθύνη στο να επισκευαστεί μια εκκλησία που έχει χαρακτηριστεί κόκκινη είναι μεγάλη ! Οι μόνοι αρμόδιοι είναι οι μηχανικοί που θα επανεξετάσουν το κτίσμα σε βάθος από τα θεμέλια. .. μιλάμε για κτίσμα που συγκεντρώνει πολύ κόσμο …Ποιος ρισκάρει?
Δεν σώζεται με τίποτα! Προτιμάτε απλές λύσεις η ολόκληρες και σωστές ?? Σκέψη θελη