Και τώρα τί;

Κατεδαφίστηκαν σήμερα τα δυο παραδοσιακά καφενεία στον Πλάτανο, που για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο είχαν συνενωθεί σε ένα. Έκλεισε έτσι ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής του χωριού μας.

Ο Πλάτανος στις δόξες του. Το χωριό στις δόξες του! Πριν την αποφράδα 12η Ιουνίου 2017

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πλάτανος μετά τη 12η Ιουνίου. Με τα κόκκινα σημάδια της κατεδάφισης και την ερημιά της καταστροφής.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Πλάτανος σήμερα σε φωτογραφία του ιδιοκτήτη του ενός καφενείου Π. Κακαρά

 

 

 

 

 

 

 

 

Και τώρα τί;

Διακαής πόθος όλων μας ήταν να μεγαλώσει η πλατεία του Πλάτανου. Να μεταφερθούν τα καφενεία πιο πίσω, στον ακάλυπτο χώρο της Αγροτολέσχης. Τώρα τα καφενεία έχουν γκρεμιστεί και κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και η Αγροτολέσχη.

Και τώρα τί κάνουμε; τι θα γίνει; ή μάλλον τι μπορεί να γίνει;

Παρότι υπάρχουν πολλοί πιο αρμόδιοι ας καταθέσουμε τον προβληματισμό και την πρότασή μας.

  1. Οι όροι δόμησης – ανοικοδόμησης του χωριού, ως παραδοσιακού οικισμού, επιτρέπουν να μεταφερθούν τα καφενεία πιο πίσω; Αν όχι, υπάρχει δυνατότητα κάτι να αλλάξει και να επιτραπεί η μεταφορά τους;
  2. Αν η απάντηση είναι και πάλι όχι, είναι άσκοπη κάθε συζήτηση. Αν εξασφαλιστεί ότι μπορεί να γίνει ανοικοδόμηση των καφενείων σε άλλη θέση τα ερωτήματα πληθαίνουν.
  3. Θέλουν οι ιδιοκτήτες τη μετακίνηση αυτή;
  4. Πόσο θα μετακινηθούν τα κτίρια;Ποια κτίρια θα μετακινηθούν; Μόνο τα δυο καφενεία ή και του “Μανώλα”, που σε αντίθετη περίπτωση αποκτά προνομιακή θέση στην πλατεία;
  5. Ποια είναι η χρήση του χώρου που τυχόν θα υπάρξει πίσω από τα καφενεία;

Φυσικά και πολλά άλλα μπορούν να διατυπωθούν.

Σχετικά με το -αν μετακινηθούν- πόσο θα μετακινηθούν θεωρούμε χρήσιμο να επισημάνουμε ότι ούτε το στενό κοστούμι αλλά ούτε και το φαρδύ είναι όμορφα.

Για να δοθούν απαντήσεις σ’ αυτά αλλά και σε άλλα ερωτήματα θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα μια επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες οι οποίοι θα δεχτούν να προσφέρουν αμισθί τις υπηρεσίες τους (και σε αντίθετη περίπτωση με αμοιβή) σε ιδιωτικό πάντα επίπεδο που θα παρουσιάσουν πρώτιστα στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες αλλά και στην τοπική κοινωνία σχέδια κατόψεων για 2-3 εναλλακτικές περιπτώσεις μετακίνησης. Έτσι ίσως γίνει δυνατή μια συμφωνία. Αναφέρουμε ότι πρέπει αυτά να γίνουν σε ιδιωτικό επίπεδο διότι η προθεσμία για να υποβάλλουν οι ιδιοκτήτες αίτηση ανοικοδόμησης τρέχει ήδη και θα πρέπει πολύ έγκαιρα να ξεκαθαρίσει το θέμα. Επίσης σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία για κάποια μικρή ή μεγάλη μετακίνηση θα πρέπει να επισπευστεί και η κατεδάφιση της Αγροτολέσχης.

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

3 απαντήσεις στο Και τώρα τί;

  1. Ο/Η Τσάτσος Π λέει:

    Βασική παράμετρος μετακίνησης των καφενείων είναι η θετική βούληση του ιδιοκτήτη (όποιος και να είναι αυτός) της Αγροτολέσχης του όπισθεν αυτής ακάλυπτου χώρου και των αποχωρητηρίων .
    Εάν σημερινός ιδιοκτήτης των χώρων αυτών είναι ο Δήμος απαιτείται μελέτη ανάπλασης της πλατείας , θετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και να ξεπεραστούν τα πάρα πολλά νομικά – γραφειοκρατικά εμπόδια
    προκειμένου μέρος του χώρου αυτού να παραχωρηθεί σε ιδιώτες .Τα έχουμε δεδομένα ?

  2. Ο/Η ΠΕΛΕΚΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ λέει:

    Εγώ προσωπικά διαφωνώ αρχιτεκτονικά πλήρως και κάθετα για την επέκταση της πλατείας του “Πλατάνου” για τους εξής λόγους:
    1. Κατ΄αρχήν υπάρχει το ιδιοκτησιακό.
    2. Δεν υπάρχει πολεοδόμηση για να μπορεί να γίνει ρυμοτόμηση. Σε περίπτωση παραχώρησης πιθανά να χτίζει πολύ λιγότερο από 100% που κατέχει το κτίσμα σήμερα.
    3. Το διάταγμα κήρυξης διατηρεί τους στενούς δρόμους και για αυτό δεν γίνεται παραχώρηση κατά τις ανεγέρσεις. Κάποιος θα μπορούσε να ισχυρισθεί να γίνει και διαπλάτυνση του κεντρικού δρόμου του χωριού, όπου υπάρχουν κόκκινα κτήρια. Τότε φεύγουμε από την κλίμακα του χωριού και του παραδοσιακού.
    4. Το χαρακτηριστικό της πλατείας του “Πλατάνου” είναι η διαφάνεια. Είναι μια κυκλοτερής πλατεία, η οποία ενοποιείται με τα καφενεία, τα οποία το καλοκαίρι, ανοίγοντας τα υαλοστάσια τους αποτελούν τους ημιυπαίθριους χώρους της. Είναι τόση η απόσταση μεταξύ τους, όση απαιτείται για να έχουν οι θαμώνες , όλων των καφενείων, πλήρη οπτική επαφή και να υπάρχει μαι ενοποίηση στην λειτουργία της (ας σημειωθεί πώς είναι τοποθετημένη η είσοδος στο κτήριο του Μανώλα, σπάζοντας την γωνία, μόνο και μόνο για να έχει πρόσοψη στην πλατεία, παρόλα που θα μπορούσε να τοποθετηθεί στην επίμηκη όψη στον πλαϊνό δρόμο, απόδειξη της μεγάλης αξίας της άμεσης πρόσβασης στην πλατεία).
    5. Άλλωστε και και στις διακηρύξεις περί παραδοσιακών (χάρτα Βενετίας, διακήρυξη του Άμστερνταμ και αλλού) αναφέρεται, σε σχέση με το περιβάλλον, ότι η ανέγερση στη θέση παραδοσιακών κτισμάτων θα πρέπει να διέπεται εκτός των άλλων (όψη, όγκος, θέση) και από την αίσθηση της ίδιας εικόνας του ουρανού που υπήρχε και πριν, από την ίδια θέση. 6. Λειτουργικά νομίζω ότι μας αρκεί. Μακάρι να έχουμε τέτοια πληθυσμιακή αύξηση που να ενεργοποιηθούν και οι άλλες πλατείες στα τρίστρατα. Η πλατεία του “Πλατάνου” με τη ρύθμιση του κυκλοφοριακού θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τα μέγιστα ως προς την έκτασή της.
    7. Τέλος εγώ εκείνο που προτείνω είναι αποχετευτικό ομβρίων και να κηρυχθούν διατηρητέα κατά χρήση ή να ορισθεί η χρήση καφενείου, όλων των καφενείων στον πλάτανο, για να διασφαλισθεί το τοπόσημο του χωριού μας.

    Ευαγγελία Πελέκου
    Αρχιτέκτων Μηχ/κός

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Ευτυχώς που υπάρχετε και εσείς που, καί γνωρίζετε αλλά και μπορείτε να στηρίξετε τα επιχειρήματά σας! Μακάρι να ξαναχτιστεί το χωριό όπως ήταν με μόνη διαφορά τα γερά θεμελιωμένα κτίρια!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.