Από το Σύλλογο της Αθήνας

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΠΑ

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βρισαγωτών Αθήνας, το Τοπικό Συμβούλιο Βρίσας και ο Σύλλογος Σεισμοπαθών Βρίσας υπέβαλλαν  από κοινού προς την Κυβέρνηση και τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς αίτημα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των σεισμόπληκτων της Βρίσας για την επισκευή ή την ανοικοδόμηση των οικιών τους. Στη συνέχεια, παραθέτουμε τη μέχρι  τώρα  αλληλογραφία για την πορεία του αιτήματος. Υπενθυμίζουμε ότι το αίτημα προς στο Υπουργείο Οικονομικών έχει αριθμό πρωτοκόλλου 0002015/5-3-2018 και όποιος μπορεί να βοηθήσει καλοδεχούμενος   .

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Σας διαβιβάζουμε Υπόμνημα  από τοπικούς φορείς κατοίκων της Βρίσας -Λέσβου όπου γνωστοποιούν  πως εξαιτίας των καταστροφών που προκάλεσε ο σεισμός της 12ης Ιουλίου 2017 το 85% των σπιτιών του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές , οπού χρειάζονται ανακατασκευή , μεγάλης έκτασης επισκευές και πολλά εξ αυτών είναι και μη κατοικήσιμα.

Στο Υπόμνημα τους οι φορείς επισημαίνουν ότι στη Κοινή Υπουργική Απόφαση      (ΔΑΕΦΚ/2641/Α325/18.7.2017, ΦΕΚ Β’ 2584/25.7.2017)  που αφορά την ανακούφιση των κατοίκων για την αποκατάσταση των ζημιών από τον σεισμό, δεν αναφέρεται αν για τις επισκευαστικές δαπάνες που αφορούν τους πληγέντες ιδιώτες ο αντίστοιχος ΦΠΑ είναι επιλέξιμη δαπάνη ή όχι, με αποτέλεσμα εάν δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη , να επιβαρύνει τον ιδιώτη , η οποία  είναι πολύ σημαντική σε περίοδο μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Με βάση τα παραπάνω, και στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε, αν και πως προτίθεται το Υπουργείο να αντιμετωπίσει το σοβαρό αυτό ζήτημα. Ο τρόπος αντιμετώπισης αυτού του θέματος είναι κρίσιμης σημασίας για τους σεισμόπληκτους πολίτες του οικισμού της Βρίσας και άπτεται και της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως εκ τούτου θα σας παρακαλούσα για την άμεση απάντησή σας προκειμένου, εφ’ όσον χρειαστεί, να θέσω το δίκαιο αίτημα των πολιτών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εκτίμηση

Νικόλαος Χουντής

Ευρωβουλευτής Λαϊκής Ενότητας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  • Επιστολή Νίκου Χουντή στην Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου.
  • Να αποτελέσει ο ΦΠΑ επιλέξιμη δαπάνη για την αποκατάσταση των ζημιών στις ιδιωτικές κατοικίες στη σεισμόπληκτη  Βρίσα-Λέσβου

 Επιστολή στη Υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου απέστειλε σήμερα ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας Νίκος Χουντής με την οποία ζητάει την άμεση αντιμετώπιση από το Υπουργείο του δίκαιου αιτήματος των σεισμόπληκτων κατοίκων της Βρίσας -Λέσβου, να αποτελέσει ο ΦΠΑ επιλέξιμη δαπάνη και για τις ιδιωτικές κατοικίες για την αποκατάσταση των ζημιών τους από τον καταστροφικό σεισμό τις 12ης Ιουνίου 2017.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή του ο ‘Έλληνας ευρωβουλευτής  αναφέρει ότι σύμφωνα με το Υπόμνημα των φορέων της κοινότητας Βρίσας-Λέσβου το 85% των σπιτιών του παραδοσιακού οικισμού της Βρίσας έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές , όπου χρειάζονται ανακατασκευή ή  μεγάλης έκτασης επισκευές ενώ πολλά εξ αυτών είναι και μη κατοικήσιμα.

 Στη συνέχεια της επιστολής επισημαίνει το δίκαιο αίτημα των κατοίκων να αποτελέσει ο ΦΠΑ για τις δαπάνες επισκευής των ιδιωτικών κατοικιών  επιλέξιμη δαπάνη  ώστε να μην  επιβαρύνει τον ιδιώτη , η οποία  είναι πολύ σημαντική σε περίοδο μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης.

Καταλήγοντας ο Νίκος Χουντής, αφού τονίζει την ανάγκη της άμεσης  αντιμετώπισης του ζητήματος, ζητάει να πληροφορηθεί για τις ενέργειες που προτίθεται να κάνει το αρμόδιο Υπουργείο, ώστε αν κριθεί σκόπιμο και αναγκαίο και επειδή το θέμα άπτεται και της αρμοδιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να θέσει το δίκαιο αίτημα των πολιτών στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΓΕΝΙΚH ΔΙEYΘΥΝΣΗ

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΈΝΩΣΗ

Έμμεση φορολογία και φορολογική διαχείριση

Φόρος προστιθέμενης αξίας

Βρυξέλλες, 28 Μαρτίου 2018

EP/cle- taxud.c.1(2018) 1860911-el

κ. Ευστράτιο Παράκοιλα

Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας  Βρίσας

Βρίσα, Λέσβος 81300

κ. Κωνσταντίνο Σταυρινό

Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βρισαγωτών Λέσβου Αθήνας

Νικηταρά 8-10, Αθήνα 10678

 

κ. Νικόλαο Γκουγκούλιο

Πρόεδρο του Συλλόγου Σεισμοπαθών Βρίσας

Βρίσα, Λέσβος 81300

 

Μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: KSTAVRINOS@asprofos.gr

 

 

Θέμα:                  Απαλλαγή ή ελάφρυνση ΦΠΑ για επισκευή ή ανακατασκευή κατοικιών στη Βρίσα Λέσβου

Αναφορά:            Το υπόμνημά σας της 5ης Μαρτίου 2018

Αξιότιμοι κύριοι,

 

Σας ευχαριστούμε για το υπόμνημά σας, με ημερομηνία 5 Μαρτίου 2018, με το οποίο ζητάτε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την απαλλαγή ή ελάφρυνση του ΦΠΑ όσον αφορά τις εργασίες ανακατασκευής ή επισκευής ιδιωτικών κατοικιών στην κοινότητα Βρίσας Λέσβου, οι οποίες υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017.

Η Επιτροπή έχει πλήρη επίγνωση των δυσχερειών που αντιμετωπίζει το νησί της Λέσβου λόγω του σεισμού του Ιουνίου 2017. Εντούτοις, ο ρόλος της ως «θεματοφύλακα των Συνθηκών» συνίσταται στη διασφάλιση ότι η εθνική νομοθεσία και γενική πρακτική είναι σύμφωνες με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κάθε κράτος μέλος ευθύνεται για τη μεταφορά των διατάξεων των κοινοτικών οδηγιών στην εθνική του νομοθεσία και την ορθή εφαρμογή τους εντός της επικράτειάς του.

Στο πεδίο του ΦΠΑ, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για την ορθή εφαρμογή της Οδηγίας ΦΠΑ (Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006 — όπως έχει τροποποιηθεί). Ωστόσο, η αρμοδιότητα για την ελληνική φορολογική πολιτική και τις νομοθετικές επιλογές όσον αφορά το ΦΠΑ ανήκει στις ελληνικές αρχές.

Πιστεύουμε ότι η αρμόδια εθνική φορολογική διοίκηση θα σας παράσχει ακριβή, πλήρη και δεσμευτική απάντηση στο αίτημά σας.

Με τιμή,

 

υπογράφηκε ηλεκτρονικά

Maria-Elena SCOPPIO
Προϊσταμένη Διοικητικής Μονάδας

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Από το Σύλλογο της Αθήνας

  1. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Δέκα μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιουνίου 2017 που ισοπέδωσε τη Βρίσα, οι κάτοικοι του σεισμόπληκτου χωριού περιμένουν ακόμη τα χρήματα για να ξεκινήσουν τις κατεδαφίσεις, περιμένουν τα επιδόματα οικοσκευής, περιμένουν και τις αποζημιώσεις των επαγγελματιών. Εκείνο που δεν περίμεναν, και όμως φαίνεται να συμβαίνει, είναι να χρησιμοποιείται το όνομα της Βρίσας για την συγκέντρωση χρημάτων, που… ποτέ δεν φθάνουν στο χωριό…..

    Διαβάστε τη συνέχεια στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Τα Νέα της Λέσβου»

    • Ο/Η Ανωνυμος λέει:

      Και δεν ξερει κανενας ποσα χρηματα συκεντρωθηκαν και που μοιραστηκαν .Μου θυμιζουν ολα αυτα παλιες εποχες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.