Καταστρέφεται η Ζωοδόχος Πηγή

Χωρίς καμιά υπερβολή ο ενοριακός Ναός της Ζωοδόχου Πηγής στο χωριό μας καταστρέφεται!

Θυμίζουμε ότι το κτίριο είχε χαρακτηριστεί κίτρινο και αμέσως είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον επώνυμη οικογένεια από την Αθήνα για την επισκευή του. Πληροφορηθήκαμε ότι η προσφορά  αυτή δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από την πολιτεία. Από την αρμόδια υπηρεσία της αρχαιολογίας η στέγη και ένα μέρος από τους πλευρικούς τοίχους σκεπάστηκαν με πλαστικό κάλυμμα και υποστυλώθηκαν. Στη σελίδα μας έχουμε δημοσιεύσει σχετικές φωτογραφίες. Ο αέρας όμως καταστρέφει το κάλυμμα και τα “μπαλώματα ” που γίνονται δυστυχώς αποδεικνύονται ατελέσφορα με αποτέλεσμα μετά από κάθε βροχή να μπαίνει νερό στο εσωτερικό του ναού. Η στέγη, το εξαιρετικό ταβάνι και τα γύψινα γύρω του μουσκεύουν με αποτέλεσμα κομμάτια από τα γύψινα να πέφτουν  και τα ξύλα να κινδυνεύουν να σαπίσουν. Επίσης οι τοίχοι(με συνδετικό υλικό τη λάσπη) υγραίνονται και ανοίγουν περισσότερο.

Σήμερα, τρεις μέρες μετά τη βροχή, και στο πάτωμα του ναού ήταν εμφανείς ποσότητες νερού σε περισσότερα από 20 σημεία. Οι παρακάτω φωτογραφίες επιβεβαιώνουν τα όσα αναφέρουμε.

Ο ιερέας του χωριού, με 48 χρόνια υπηρεσίας σ’ αυτόν, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες ζητώντας να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία και τη σωτηρία του μοναδικού αυτού διατηρητέου μεταβυζαντινού μνημείου.

Θεωρούμε όμως ότι οι “δυνατότητες” του ιερέα είναι περιορισμένες και θα πρέπει να αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία η Μητρόπολη. Επίσης το τοπικό συμβούλιο και οι φορείς του χωριού θα πρέπει να ενισχύσουν τη φωνή απόγνωσης για να προληφθούν τα χειρότερα.

Η ποσότητα νερού που έχει εγκλωβιστεί μέσα στο πλαστικό κάλυμμα δείχνει και τις ποσότητες νερού που εισχωρούν στη στέγη και στους τοίχους

νερά στο πάτωμα

νερά και χώματα από τους τοίχους

Τα γύψινα έχουν αποκολληθεί

Στο πάτωμα του γυναικωνίτη

η σακκούλα συγκράτησε σημαντική ποσότητα νερού

και πάλι στο γυναικωνίτη

αν το πάτωμα έχει βραχεί τόσο καταλαβαίνουμε τί εγινε στη στέγη και στο ταβάνι

νερά στο πάτωμα

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

15 απαντήσεις στο Καταστρέφεται η Ζωοδόχος Πηγή

  1. Ο/Η ανώνυμος λέει:

    και μετα περιμενουμε να δωσουν λεφτα για να φτιαχτει ξανα το χωριο ….εδώ αδιαφορουν για σπουδαια και μοναδικα μνημεια ….ας κατσουμε κι άλλο να περιμενουμε μεχρι να καταστραφουν τα παντα ολοσχερως

  2. Ο/Η Παναγιώτης λέει:

    Λυπάμαι πολύ για την κατάσταση στην ιστορική αυτή εκκλησία. Το κτίσμα όπως όλα τα υπολοιπα επισκευάσιμα δεν πήρε κρατική επιχορήγηση? επιπλέον, ο μητροπολίτης ήταν να δώσει ένα ποσό από τα 150 χιλιάρικα που πήραν από την Αυστραλία. Τι έγινανα αυτά?

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    να περιμένουμε να πέσει,μόνο τότε θα ενδιαφερθούν οι αναρμόδιοι,είναι μια κάποια λύση.Τώρα ξεχάστηκε το χωριο,και όσοι έβγαζαν χόλη το καλοκαίρι κάτω άπο τα ρίχια,βλέπουμε που καταλήγουμε. Αστην να πέσει,να κλαίμε με κροκοδείλια δάκρυα,να την ξανακάνουμε προκάτ

  4. Ο/Η The exorcist λέει:

    Αν είχε μπει το σωστό υλικό και είχε γίνει η σωστή δουλειά από επαγγελματίες και όχι εργολαβοι της κακιάς ώρας δεν θα υπήρχε πρόβλημα! Και δεύτερον ότι πληρώσεις παίρνεις αν και σε αυτό έχω την αμφιβολία αν τα φύκια πληρώθηκαν για μεταξωτες κορδέλες

  5. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Που ειναι οι συλλογοι σεισμοπαθων προεδροι αντιπροεδροι συλλογος αθηνων πηξαμε απο αυτους και καμμια σωστη κινηση απο πουθενα.ουτε κατεδαφιστηρια ερχονται ουτε τιποτα .χωριο ετσι δυστυχως δεν γινεται.

  6. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Κάποτε υπήρχε μία έκφραση: Θα σε βγάλω στα κανάλια. Μήπως είναι πλέον η μοναδική λύση για εμάς; Ας το σκεφτούν οι φορείς που μας αντιπροσωπεύουν σαν το έσχατο μέσον της σωτηρίας μας μια και μέχρι πρότινος μερικοί πίστευαν ότι μόνοι μας θα τα καταφέρναμε και αποποιήθηκαν βοήθειες που εθελοντικά είχαν προσφερθεί.
    Οι φωτογραφίες της εκκλησίας μας που επί τουρκοκρατίας έφτιαξαν μια χούφτα πρόγονοί μας είναι τραγικές και πιστεύω ότι θα συγκινήσουν και θα ταρακουνήσουν φιλάνθρωπους και διοικούντες, υπεύθυνους για την σωτηρία της. Αρκεί να δημοσιοποιηθούν σε ευρύτερο κοινό και όχι μεταξύ των Βρισαγωτών μόνο.

  7. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Ειμαστε ευχαριστημενει με τα φαγητα και τα γλεντια τι να κανουμε τις κοινητοποιησεις.Δεστε τι εγινε στη Μανδρα και τι καταφεραν και ας μην ειχαν και συλογο.Εδω ο κοσμος καιγετε και το ……… χτενιζετε.Καλα να περασετε και τα Φωτα και εχει ο θεος.Εις αυριο τα σπουδαια.

  8. Ο/Η Ι.Χ λέει:

    δθστιχος ΤΟ ΝΟΚΟΛΟ ειχε ΔΙΚΙΟ

  9. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    Για να ειμαστε πρακτικοι.Εχει κατατεθει μελετη επισκευης στη ΔΑΕΦΚ? Αν οχι, εχει κατατεθει στο ΥΠΠΟ? ποιες ενεργειες, εργασιες εχουν γινει για να προχωρησει η επισκευη?

  10. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ένα στέγαστρο χρειάζεται ο ναός μας τώρα όχι αύριο γιατί αύριο θα είναι αργά για να προστατευτεί από τα καιρικά φαινόμενα τα αλλα είναι ταχατες λόγια να λέμε οι αρμόδιοι γιατί δεν μιλανε θέλουν να τα έχουν με όλους καλά και διότι φοβούνται λόγο τις ιδιότητας τους

  11. Η εκκλησία της Ζωοδ. Πηγής, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, έχει υποστεί σοβαρότατες ζημιές που απαιτούν εξίσου σοβαρές εργασίες αποκατάστασης.
    Σε πρώτη φάση από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου είχαν ανατεθεί σε εργολάβο εργασίες άρσης επικινδυνότητας και προσωρινής προστασίας.
    Αν αυτές οι εργασίες δεν έγιναν σωστά ή αν δεν ήταν επαρκείς, είναι θέμα να ελεγθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και σε αυτήν θα πρέπει να απευθυνθεί το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού.
    Από κει και πέρα, προκειμένου να γίνουν οι οριστικές εργασίες αποκατάστασης του ναού θα πρέπει να κινηθούν από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού ή από την Ιερά Μητρόπολη Μυτιλήνης (σαν ιδιοκτητών του ναού) οι διαδικασίες σύνταξης μελέτης επισκευής, όπως κάνει και θα κάνει κάθε ιδιοκτήτης σεισμόπληκτου κτιρίου.
    Αυτή η μελέτη θα υποβληθεί κατ΄αρχάς στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για έγκριση και κατόπιν για τελική έγκριση στην Υπηρεσία Αναστηλώσεων του Υπ. Πολιτισμού.
    Η χρηματοδότηση των εργασιών θα μπορούσε να εξασφαλιστεί, ανάλογα με τον προϋπολογισμό του έργου, είτε μέσω της ΔΑΕΦΚ Είτε μέσω του ΕΣΠΑ σε συνεννόηση με την Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου
    Συμπέρασμα: Θα πρέπει το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ζωοδ. Πηγής, το Τοπικό Συμβούλιο, ο Σύλλογος Σειδμοπαθών να απευθυνθούν στη Μητρόπολη και να απαιτήσουν (αν δεν το έχει κάνει ήδη η Μητρόπολη) να προχωρήσει στην ΑΝΆΘΕΣΗ και ΣΎΝΤΑΞΗ μελέτης επισκευής ώστε μετά να ακολουθήσουν όλα τα υπόλοιπα.

  12. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    λιγο ασχετο με το θεμα, αλλα κυκλοφορει στη μυτιληνη ενας χωριανος ο οποιος εκμεταλλευομενος τους σεισμοπληκτους κανει απατηλες λοτταριες για προσωπικο οφελος. Επισης χρησιμοποποιει ονοματα αλλων χωριανων προκειμενου να γινει πιστευτος. Προς επιρρωση των επιχειρηματων του αναφεροταν πως τα χρηματα αυτα θα διετιθεντο για την παιδικη χαρα του χωριου. Περιττο να πω πως ηδη σε καποιες γειτονιες οπου επισκευθηκε, γινονται σχολια επικριτικα του χωριου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.