Αυτό το χωριό δεν μπορεί και δεν πρέπει να πεθάνει!

Αυτό το χωριό, η Βρίσα, που του έλαχε το ύπουλο σεισμικό χτύπημα και πληγώθηκε πολύ βαρειά, δεν μπορεί και δεν πρέπει να πεθάνει. Κι όταν λέμε “χωριό” εμείς οι Βρισαγώτες δεν εννοούμε τα σπίτια ή μόνο τα σπίτια αλλά πάνω απ’ όλα εννοούμε και τους ανθρώπους του.

  • Όταν υπάρχει ένα τοπικό συμβούλιο που νοιάζεται όχι μόνο για τη σίτιση και γενικότερα την υλική στήριξη των ανθρώπων αλλά και για την ψυχολογική τους στήριξη και ενδυνάμωση δίνοντας την ευκαιρία να ξανανταμώσουν (είδαμε τρεις αδελφές που τις χώρισε ο σεισμός να βρίσκονται η μια δίπλα στην άλλη για πρώτη φορά)
  • Όταν υπάρχουν γιοί που φέρνουν τις μάνες τους πάνω στο αναπηρικό καροτσάκι για να ξαναδούν τους χωριανούς τους
  • Όταν υπάρχουν κόρες που φέρνουν τις μάνες τους από τη Μυτιλήνη ειδικά γι αυτό το αντάμωμα
  • Όταν βλέπεις να χορεύει η Διαμάντω (στη δέκατη δεκαετία της ζωής της) με το ένα πόδι κομμένο μόλις πριν λίγες βδομάδες
  • Όταν μαθαίνεις ότι οι βέλγοι βρισαγώτες (Χριστέλ και Φιλίπ) που αγκάλιασαν (προσφέροντας πάρα πολλά) τους ανθρώπους του χωριού που διάλεξαν (και αγκαλιάστηκαν από αυτό) να λένε: η μουσική δική μας!
  • Όταν ακούς ότι απ’ μακρινό Σικάγο οι χωριανοί μας (οικ. Ν. Γομόπουλου) στο άκουσμα της εκδήλωσης αυτής λένε : δικά μας τα γλυκά.
  • Όταν βλέπεις τους χωριανούς στη συντριπτική τους πλειοψηφία να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα αυτό και να το απολαμβάνουν

δεν είναι δυνατό να πιστεύψεις ότι το χωριό αυτό μπορεί να σβήσει, όσες άστοχες αποφάσεις και ενέργειες βλέπεις να παίρνονται και να γίνονται, όσο κι αν η ψηφοθηρία (στο όνομα Μάνδρα και Β΄εκλογική περιφέρεια Αθήνας) το παραμελεί.

Ήταν μια πετυχημένη εκδήλωση που όχι μόνο τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σπύρος Γαληνός και η Αντιδήμαρχος Αναστασία Αντωνέλλη αλλά ανέλαβαν (ο Δήμος δηλαδή) και το κόστος των φαγητών που προσφέρθηκαν.

Λίγες φωτογραφίες (κακής ποιότητας, εξάλλου σε άλλες ιστοσελίδες θα δείτε περισσότερες) που δείχνουν το κλίμα τηςεκδήλωσης: (και ακόμα τρειςαπό τη Μυρσίνη Μαργέτα)

Μερική άποψη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακόμα ένα τμήμα της αίθουσας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Διαμάντω, με το ένα πόδι, δεν μπόρεσε να αρνηθεί το κάλεσμα του παιδικού της φίλου Ανέστη Γεωργάκα (ή Μανιάτη) και σηκώθηκε για να χορέψουν

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ευκαιρία να χορέψουν μαζί ο (εμβληματικός) Κωστής με “του Μετάξ” (Μεταξία Μαργέτα) που πέρασαν χρόνια και χρόνια με τα χωρατά και τα σοβαρά τους στο καφενείο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο συμπαίκτης μου (στο μπιλότ) Μανώλης (της ομάδας “οι καθηγητές”) με την παρέα του ρίχνουν τις στροφές τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

14 απαντήσεις στο Αυτό το χωριό δεν μπορεί και δεν πρέπει να πεθάνει!

  1. Ο/Η Τειρεσίας..... λέει:

    Το χωριο εχει πεθανει αρκετα πριν το σεισμο. Για δεκαετιες ηταν ακρως στατικο σε πολλα επιπεδα και ειδικα στο παραγωγικο. Τωρα αν θα ξαναχτιστουν καποιες κατοιικιες οπου θα φιλοξενουν τα καλοκαιρια καποιο κοπσμο νομιζω ειναι μικρης σημασιας. Το ξαναζωντανεμα ενος τοπου παντα και ΠΑΝΤΟΥ περναει μεσα απο την εργασια και τη παραγωγη. Το χωριο μας ηταν ενα απο τα αρξετα χωρια της Λεσβου που δεν υπηρξε καμια υποδομη , ειδικα αγροτικη, που να μπορει να δωσει εργασια στο κοσμο της περιοχης. Ο αχταρμας των βατερων σε καμια περιπτωση δεν ηταν και δεν θα γινει σοβαρος τουριστικο προορισμος παρα μονο μυτιληνιων για σαββατοκυριακο. Μακαρι αυτος ο σεισμος να ειναι ενα ισχυρο σοκ.

    • Ο/Η ...... λέει:

      Το αν ειχε πεθανει ή οχι ασε να το ξερουν καλυτερα αυτοι που το χωριο ηταν η ζωη τους.Αυτοι που ξυπναγαν το πρωι για δουλειες και για ενα καφεδακι στον πλατανο,τα παιδια στο σχολειο,σαυτους που το απογευματακι παιζαν μπιλοτ

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Το χωριό θα είχε πεθάνει, φίλε Τειρεσία, αν όλοι σκεφτόμασταν σαν εσένα..! Ευτυχώς αυτό δεν συμβαίνει! Στο χωριό έμεναν, μένουν και θα μένουν άνθρωποι όλο το χρόνο! Απ ότι φαίνεται εσύ έρχεσαι μόνο τα καλοκλαίρια και κρίνεις εξ ιδίων τα αλλότρια..!

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Γιατί πονάει η αλήθεια άραγε; Από που προέρχεται ο κύριος όγκος των εισοδημάτων; Συντάξεις ηλικιωμένων ,επιδοτήσεις “βιολογικών”,επιδοτήσεις “νέων αγροτών”.Θυμίστε μου μια νέα θέση εργασίας . Όχι γκαρσόνι ένα δίμηνο στα Βατερά σε αδήλωτη μαύρη εργασία.Το “άκρως στατικό” είναι η αισιόδοξη εκδοχή. Τον συνεταιρισμό τον διέλυσαν τα λαμόγια και οι αυλικοί τους,την κεραμουργία η κρίση. Αν δεν ήταν το εργατικό δυναμικό των ξένων που ζουν στον τόπο μας και των οικογενειών τους που κρατούν όρθια την ελαιοκαλλιέργεια ο μέσος όρος ηλικίας θα ήταν 75 έτη.Δεν χρειάζονται αποδείξεις . Η σύνθεση του δημοτικού σχολείου είναι ενδεικτική και η λειτουργία του -πράγμα που απεύχομαι-με ημερομηνία λήξης όχι στο απώτερο μέλλον. Ποιοι από τους νέους μας έχουν όνειρο την επιστροφή τους παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ; Ποια προοπτική τους δίνεται;Δύσκολες απαντήσεις για δύσκολες ερωτήσεις.

      • Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

        οι ιδιοι οι Βρισαγωτες,στο περιοδικο τους αντιλαλος ΤΗΣ ΒΡΙΣΑΣ, θιγουν αυτα τα ζητηματα. Παραδειγματος χαριν, στο τευχος 56, το φθινοπωρο του 2014, με αρθρο του κ. Νικελλη Στρατη “οι αλλαγες στην οικονομικη ζωη της Λεσβου στα τελευταια 50 χρονια”, και στο τευχος 60 με αρθρο του κ. Βασιλη Ψαριανου “η “αναστυλωση” της συνεταιριστικης ιδεας και η εξοδος απο την κριση”. Oποιος μιλα για παραγωγικοτητα κι εκσυγχρονισμο δεν εχθρευεται τον τοπο, αντιθετα, τον πονα.

  2. Ο/Η Ντινα λέει:

    Τειρεσια για σένα που ερχόσουν μια φορά στο τόσο μπορεί να έχει πεθάνει…. Για μένα που τόσα χρόνια μου έδινε δουλειά κ δούλευα κ μεγάλωσα μια κόρη 17χρονων κ αλλά δύο πιο μικρά δεν έχει πεθάνει… Τώρα εσύ άμα το θες πιο παραγωγικο θα φτιάξουμε βρε αδερφέ κ ένα εργοστάσιο να παραγουμε. το κάτι της

  3. Ο/Η Νίκος Κοντος λέει:

    Συγχαρητήρια σε αυτούς που παραβρέθηκαν και αυτοί που διοργάνωσαν,το αποτελέσμα έχει απόδειξη το χωριό μας δεν μπορεί,και δεν θα το αφήσουμε να πεθάνει
    Ευχομαι σε όλους μικρούς και μεγάλους με υγεία χαρά και ευτυχία ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

  4. Ο/Η Χχχχχχχχ λέει:

    Μπράβο σε όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, η χαρά στα πρόσωπα των ανθρώπων του χωριουμας ολοφάνερη .και του χρόνου όλοι γεροί να ξανανταμωθουνε !βαστατε να χορέψουμε ξανά στο χωριό μας!

  5. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Τα χωριά αποτελουνται απο σπίτια , ανθρωπους, συγγενείς, φίλους, πλάτανους, νεκροταφεία πού πλαγιάζουν αγαπημένοι μας, ψυχές, συναισθήματα, ενθυμήσεις καλές ή κακές.
    Εαν τα σπίτια λείψουν μένουν όλα τα άλλα και το χωριό μένει ζωντανό.
    Τειρεσία, μήπως δεν διάλεξες καλή στιγμή να μιλήσεις για παραγωγικότητα?

  6. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δεν θα πεθάνει γιατί έχει ψυχή, έχει ανθρώπους, και ας μη βοηθάει η πολιτεία, στο κάτω κάτω αυτοί είναι εξωγήινοι

  7. Ο/Η Πυθία λέει:

    Μικρέ καημένε Τειρεσία!

  8. Ο/Η Πυθία λέει:

    Οι νέοι του καναπέ δεν θέλουν να γυρίσουν στο χωριό και είναι λογικό γιατί δεν είναι όλοι οι μήνες Αύγουστος!Έχω διαπιστώσει ότι τους αρκεί ένα επίδομα ανεργίας για το φρέντο στα αστικά κέντρα η άντε και μισή σύνταξη από το χωριό για τα τσιγάρα παρά να έρθουν κα να στρώσουν κ…..ο! Ευτυχώς υπάρχει και νέα αγροτιά και βιολογικά και νέοι όπως η Ντίνα που παλεύει εδώ στο τόπο μας!Δεν είμαστε λίγοι αλλά ούτε και πολλοί αλλά είμαστε Βρισαγωτες! Υπάρχει μια φωτογραφία από το δημοτικό σε άλλο άρθρο που είμαι και εγώ μέσα αν μετρήσουμε τα παιδιά που υπήρχαν τότε οι διαφορές θα είναι ελάχιστες αριθμητικά!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.