ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Στην ενημερωτική συγκέντρωση του Συλλόγου μας, που έγινε την 1η Νοεμβρίου, ημέρα Τετάρτη, στην αίθουσα του Συλλόγου Πολιχνιατών Αθήνας, με προσκεκλημένο ομιλητή τον κ. Βασίλειο Τεντόμα, συντονιστή του έργου αποκατάστασης των συνεπειών του σεισμού της 12ης Ιουνίου και παρουσία πολλών συγχωριανών μας, τέθηκαν και συζητήθηκαν ερωτήματα που αφορούσαν κυρίως:
- τις διαδικασίες κατεδάφισης των ετοιμόρροπων σπιτιών,
- την αποκομιδή των διαφόρων μη χρήσιμων υλικών της κατεδάφισης (απόβλητων) και την εναπόθεσή τους σε χώρο που θα ορίσει ο Δήμος,
- ποιόν θα επιβαρύνει το κόστος αυτής της αποκομιδής,
- ζητήματα που αφορούν τον Φ.Π.Α για τις εργασίες ανακατασκευής/επισκευής, καθυστέρησης καταβολής επιδότησης ενοικίου/συγκατοίκησης, αποζημιώσεως οικοσκευής και προνοιακού επιδόματος.
Από την γενική ενημέρωση του κ. Τεντόμα, αλλά και από τις απαντήσεις του επί των επί μέρους ζητημάτων, προέκυψαν τα εξής:
- Ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος οι ιδιοκτήτες των κατεδαφιστέων σπιτιών να επιβαρυνθούν με τα έξοδα της αποκομιδής των απόβλητων υλικών της κατεδάφισης και της εναπόθεσής τους σε χώρο που θα ορίσει ο Δήμος, όσο χρονικό διάστημα δεν θα έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος του Δήμου που θα αναλάβει τη παραπάνω υποχρέωση μαζί με τη μεταφορά των αποβλήτων υλικών στο χώρο ανακύκλωσης.
- Ενώ για τη χορήγηση της στεγαστικής συνδρομής στους δικαιούχους δεν απαιτείται από την ΔΑΕΦΚ η προσκόμιση τιμολογίων για τις εργασίες ανακατασκευής/επισκευής, εν τούτοις οι κείμενες διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών ορίζουν ότι είναι υποχρεωτική η έκδοση τιμολογίων για κάθε οικοδομική εργασία και ως εκ τούτου η καταβολή Φ.Π.Α. Ο Σύλλογος μας θα προχωρήσει σε αίτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών και Υποδομών για εξαίρεση των σεισμοπαθών της Βρίσας από τον ΦΠΑ.
- Ηδη από την 31η Οκτωβρίου έχει αρχίσει να πιστώνεται στους λογαριασμούς των δικαιούχων η επιδότηση ενοικίου/ συγκατοίκησης και όποιος το επιθυμεί έχει τη δυνατότητα να ενημερώνεται διαδικτυακά από την εφαρμογή “Διαύγεια του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
4.Οι καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων οικοσκευής και προνοιακού επιδόματος οφείλονται στον Δήμο.
5.Τέλος ο κ. Τεντόμας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται:
α) για την αλλαγή του υπάρχοντος συντελεστή δόμησης που αφορά τους παραδοσιακούς οικισμούς, προκειμένου ο ιδιοκτήτης κατεδαφιστέου σπιτιού να εξασφαλίσει ότι θα δομήσει τα αρχικά τετραγωνικά μέτρα και
β) στις ενέργειες που θα γίνουν, αν δεν τελεσφορήσει η παραπάνω προσπάθεια και θα αναγκαστούν ορισμένοι ιδιοκτήτες να χτίσουν τη κατοικία τους στα Βατερά, για να αλλάξει η ΚΥΑ, ώστε και για τα Βατερά να χορηγείται η στεγαστική συνδρομή του 80% συν 20%.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο κ. Στάθης Παρασκευάς προσφέρθηκε να συντάξει ένα προσχέδιο συγγραφής υποχρεώσεων, που θα λειτουργήσει ως οδηγός και θα διευκολύνει τους σεισμοπαθείς συγχωριανούς μας να διαπραγματευτούν με τους ιδιώτες μηχανικούς την ανοικοδόμηση του σπιτιού τους.
Και να μας πεί κάποιος το τί γίνεται, εάν ένας σεισμόπληκτος που κατεδαφίζει το σπίτι του δεν έχει χρήματα να πληρώσει τα εξοδα της αποκομιδής των απόβλητων υλικών της κατεδάφισης και της εναπόθεσής τους σε χώρο που θα ορίσει ο Δήμος;;; εάν βέβαια το κάνει κάποτε, γιατί ήδη έχουν περάσει 5 μήνες και ουδέν έχει γίνει. Το μόνο που γίνεται καθημερινά είναι να έρχονται άσχημες ειδήσεις για τις συνεχόμενες επιβαρύνσεις των σεισμοπλήκτων. Αντε να δούμε που θα φθάσουν όλα αυτά.
1. Ακόμη δεν άρχισε καμία κατεδάφιση ώστε να θεωρείται από τώρα δεδομένο ότι ο δήμος δεν θα έχει βάλει εργολάβο για την αποκομιδή των μπάζων.
2. Αλλά και στη περίπτωση που δεν….από πού προκύπτει ότι η αποζημίωση δεν θα φτάνει και για την αποκομμιδή των μπάζων σε χώρο που θα ορίσει ο δήμος κοντά στο χωριό;
Σχετικά με την ανακοίνωση του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΙΣΑΓΩΤΩΝ ΛΕΣΒΟΥ ΑΘΗΝΑΣ και όσον αφορά τη δυνατότητα εκτέλεσης της στεγαστικής συνδρομής στη Βρίσα, ανάφερα τις ενέργειες που γίνονται ώστε να μπορέσουν να ανακατασκευαστούν τα “κόκκινα” σπίτια κατά παρέκκλιση του ισχύοντος συντελεστή δόμησης, που είναι κατά πολύ μικρότερος αυτού με τον οποίον έχει κτιστεί το μεγαλύτερο ποσοστό των οικοπέδων του χωριού.
Και είπα ότι, αν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει προεδρικό διάταγμα αυτή η παρέκκλιση, θα πρέπει να επιδιωχθεί η τροποποίηση της ΚΥΑ σχετικά με το 40%-60% των Βατερών, εφόσον σε αυτή τη περίπτωση η επιλογή μεταφοράς της οικοδόμησης εκεί (στα Βατερά) δεν θα είναι ελεύθερη επιλογή του ιδιοκτήτη αλλά αναγκαστική, λόγω αδυναμίας υλοποίησης στη Βρίσα της στεγαστικής συνδρομής που δικαιούται.
Προσωπική μου άποψη είναι ότι θα πρέπει να καταφέρουμε με κάθε τρόπο την αναβίωση του παραδοσιακού χωριού της Βρίσας και όχι η ερήμωσή του.
Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη θεσμοθέτηση της κατά παρέκκλιση δόμησης στο χωριό.
Και αυτό είναι ένα από τα βασικά επιχειρήματά μας προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και προς το Συμβούλιο της Επικρατείας ώστε να αποδεχτούν αυτό το πέρα για πέρα δίκαιο και λογικό αίτημα.
Γνωρίζω ότι κάποιοι θα προτιμούσαν να μην επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος ώστε να ανοίξη ο δρόμος για αναγκαστική μεταφορά του χωριού στα Βατερά.
Με αυτούς εγώ δεν συμφωνώ και τους επισημαίνω ότι δεν πρέπει να είναι καθόλου σίγουροι ότι θα μπορέσει να αλλάξει η ΚΥΑ.
Και γιατι κε Τεντομα δινει η ΚΥΑ 80% για δομηση στον Πολιχνιτο; Εκει δεν υπάρχει φοβος να φυγουν και να χτίσουν οι κάτοικοι της Βρίσας; Τι θα γίνει με την αναβιωση της Βρισας τοτε; Τα Βατερά σας πείραξαν που είναι το ΕΝΑ και το ΑΥΤΟ με την Βρίσα;
Το θέμα της ΚΥΑ έχει λήξει.
Σε κάθε απόφαση κάποιοι θα συμφωνούν, κάποιοι θα διαφωνούν.
Δημοκρατία έχουμε, όπως και διαφορετικά συμφέροντα…
Αν είχαμε δημοκρατία θα ακούγατε τι λένε οι πολλοί! Εσείς μάλλον δεν ρωτάτε, θεωρείτε ότι τους εκφράζετε…
Επίσης σ’ αυτό το σχόλιο “το θέμα της ΚΥΑ έχει λήξει”. Στο ακριβώς προηγούμενο “θα πρέπει να επιδιωχθεί η τροποποίηση”. Τι ακριβώς ισχύει και τι υποστηρίζετε τελικά;
Οι όροι δόμησης στον Πολυχνίτο είναι χειρότεροι από τη Βρίσα.
ΕΝΑ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, ΤΟ ΦΙΛΟ ΜΟΥ. ΤΟΥ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΑ
Γνώμη.
Από τον σεισμό και μετά γίνεται μια ατελείωτη συζήτηση σχετικά με την μετακίνηση του χωριού , τον τρόπο επιδιόρθωσης και ανακατασκευής του. Θέλω να καταθέσω μια άποψη-παρατήρηση στον διάλογο.
Μια άνευ προηγουμένου καταστροφή έπληξε το χωριό μας! Ποιος είναι καλύτερος τρόπος για να αποδείξει μια κοινωνία ότι ζει και υπάρχει; Ότι παλεύει και δεν είναι έρμαιο του ¨όπου πάει ο άνεμος;¨Το ότι αντιμετωπίζει τις δυσκολίες σαν κοινωνία, κοινότητα –όλοι μαζί -και δεν είναι ο καθένας ο σώζων εαυτό σωθήτω;
Πολλοί ζητούν την μετακίνηση στα Βατερά, να χτίσει ο καθένας όπου και όπως μπορεί ή την μετατροπή τους από επίνειο σε κύριο οικισμό.
Πέρα από συμφέροντα ή προθέσεις κατά τη γνώμη μου αυτό είναι δειλία!!
Πρώτα μια κοινωνία επιδεικνύει δύναμη!! Θέληση ότι παρόλες τις δυσκολίες είναι αποφασισμένη να προχωρήσει.
Και πως;
Με αρχές!!!Το χωριό να χτιστεί με την κάθε πέτρα του εκεί που ήταν πριν τον σεισμό. Κάθε πρόσοψη ίδια και καλύτερη από ότι ήταν πριν. Ο χαρακτήρας του, η εικόνα του η λειτουργεία του να αποκατασταθούν λες και ο σεισμός δεν έγινε ποτέ!!!
Ταυτόχρονα μαζεύονται δήμοι , περιφέρειες ,υπουργεία προύχοντες και δημογέροντες όλοι αυτοί που τον καλό καιρό απολαμβάνουν προνόμια εξουσία και χρήμα να αποδείξουν ότι καλώς είχαν την δύναμη ,τον σεβασμό μας και τον «φόβο» μας τόσο καιρό!!! Θέλουμε μια άλλη ματιά για την ανάπτυξη του τόπου; Τουρισμό; μεταποίηση; γεωργία ; κτηνοτροφία; επιχειρηματικότητα; Κάτι άλλο; Προτείνουν , σχεδιάζουν και όλοι μαζί μπαίνουμε στο παιχνίδι της υλοποίησης. Αλλιώς είναι και αυτοί ανάξιοι των όσων απολάμβαναν!!άρα επίσης δειλοί!!!!
σωστα