Ενημέρωση για τις κατεδαφίσεις

Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στου “Προκόπα” από τον Βασίλη Τεντόμα ενημέρωση σχετικά με τη διαδικασία των κατεδαφίσεων όπως αυτή καθορίζεται από την πρόσφατη υπουργική απόφαση.

Το ακροατήριο ήταν πυκνό και ο ομιλητής με πολλή διάθεση μετά την βασική εισήγηση-ενημέρωση απάντησε σε πάρα πολλές -μα πάρα πολλές- ερωτήσεις που τέθηκαν και οι οποίες δεν αφορούσαν μόνο τις κατεδαφίσεις . Σε ερώτηση πόση θα είναι η αμοιβή του μηχανικού ο ομιλητής είπε βέβαια ότι αυτό είναι θέμα συμφωνίας σε ελεύθερη διαπραγμάτευση έδωσε όμως και ένα στίγμα στα 500€, ως μια καλή αμοιβή.

Η παρουσία τόσων πολλών ατόμων δείχνει και την αναγκαιότητα αυτής της ενημέρωσης. Σε ευχαριστούμε Βασίλη.

Κατά τη γνώμη μας ένας απλός άνθρωπος του χωριού θα πρέπει:

  1. Να πάει από τώρα στο συμβολαιογραφείο να ζητήσει το πιστοποιητικό ιδιοκτησίας για το σπίτι που θα γκρεμίσει.
  2. Να επιλέξει έναν μηχανικό -και μέσω αυτού έναν εργολάβο – που θα αναλάβουν τα υπόλοιπα.

Σχετικά με την όλη διαδικασία υπάρχουν αρκετοί προβληματισμοί για τη δυνατότητα ομαλής εξέλιξης.

  1.  Μια αιτιολόγηση του ότι δεν ανατέθηκε απευθείας από την πολιτεία  η κατεδάφιση των κόκκινων σπιτιών σε εργολάβο (ή εργολάβους) είναι και το θέμα της ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τους περαστικούς. Η αντίθετη άποψη λέει ότι αν η κατεδάφιση γινόταν οργανωμένα θα γίνονταν με μεγαλύτερη τάξη και ασφάλεια.
  2. Σχετικά με το ότι τα μπάζα (μετά την διαλογή των χρήσιμων υλικών) θα μεταφέρονται από το Δήμο στο χώρο ανακύκλωσης (δεν ειπώθηκε που είναι αλλά ακούγεται ότι είναι πολύ μακριά από το χωριό.) δημιουργούνται επίσης αμφιβολίες για την ομαλή εξέλιξη. Ίσως ο διαχωρισμός της κατεδάφισης (ιδιώτης εργολάβος) από την απομάκρυνση των μπάζων (Δήμος) να δημιουργήσει ασυνεννοησίες και δυσλειτουργίες.
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

11 απαντήσεις στο Ενημέρωση για τις κατεδαφίσεις

  1. Ο/Η Αγανακτησμενος λέει:

    Δηλαδη κυριε Τεντομα ποιες οι αρμοδιοτητες του μηχανικου κ ποιες του εργολαβου? Δν φτανει π επεσε το σπιτι μας τωρα θ περασουμε απο σαραντα κυμματα μεχρι να το γκρεμισουμε. .
    Δν μπορειτε με απλα λογια να μας πειτε τα βηματα τις κατεδαφισης. . .

  2. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Δε αρκεί να μας πει ο κύριος Τεντόμας με απλά βήματα πως θα κάνουμε τη κατεδάφιση. Η διαδικασία πρέπει να γίνει πιο απλή και η προθεσμία μεγαλύτερη. Ολά τα άλλα είναι επ ωφελεία των Πολιτικών Μηχανικών και των Εταιριών που δυστυχώς ακόμα δεν έχουμε δεί κάποι λίστα ονομάτων για να επιλέξουμε.

  3. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Μπορεί κάποιος να δώσει μερικά ονόματα Μηχανικών και Εταιρειών που ασχολούνται με τισ κατεδαφίσεις στο χωριό;;; Φανταστείτε το τί έχει να γίνει με τις ανοικοδομήσεις των σπιτιών. Καλές οι Υπουργικές Αποφάσεις αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτές. Πρέπει να υπάρξει άριστος συντονισμός όλων τωμ συμαρμοδίων και να μηδενιστεί το κόστος για τους πολίτες, οι οποίοι δεν φταίξανε κάπου και δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα για κατεδαφίσεις και ανοικοδομήσεις. Όλα τα άλλα είναι λόγια…

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Επειδη υπάρχουν πολλοί σεισμόπληκτοι Βρισαγώτες που ζούν εκτός του χωριού και δεν ήταν δυνατόν να παρακολουθήσουν την ενημέρωση αυτή, θα ήταν καλό να δημοσιευόταν μια σύντομη περιγραφή της καθως και μερικές σχετικές ερωτήσεις που τέθηκαν με τις αντίστοιχες απαντήσεις. ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΒΟΗΘΟΥΣΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ.

  5. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Μέσα στα έγγραφα που πρέπει να κατατεθούν στο σχηματισμό του φακέλου κατεδάφισης, περιλαμβάνεται και μια υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στην οποία δηλώνει ότι θα έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση μέσα σε 1 μήνα απο την πρώτη δόση. Γιατί αυτό να το δηλώνει ο ιδιοκτήτης και όχι ο μηχανικός που θα αναλάβει τη κατεδάφιση;;; αφού αυτουνού δουλειά είναι. Πως μπορεί να το ισχυρισθεί και να το δηλώσει αυτό κάποιος ιδιοκτήτης;;; Νομίζω ότι υπάρχει ακόμη χρόνος να γίνει κάποια διόρθωση.
    Επίσης συμφωνώ με τον ανώνυμο, για την δημοσίευση κάποιας λίστας μηχανικών και εταιριών που αναλαμβάνουν τις κατεδαφίσεις και την ανοικοδομηση στο χωριό.

  6. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    ποιος θα δωσει τη λιστα? το κρατος, δημος, περιφερεια? δεν θα κατηγορηθουν για πριμοδοτηση μηχανικων και ιδιοτελεις σκοπους? το ΤΕΕ στη μυτιληνη εχει ολους τους μηχανικους του νησιου, ζητηστε τον καταλογο. Στο χωριο υπαρχουν εργολαβοι,εχτισα και ξερω,και στον Πολιχνιτο εχει,κι αυτους τους ξερω, εγω που δεν ειμαι Βρισαγωτισσα αλλα εκανα το σπιτι μου στη Βρισα.Ας μην πνιγομαστε σε μια κουταλια νερο..

  7. Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

    Αν δεν είχαμε σεισμό και αν καποιος ιδιοκτήτης ήθελε να φτιάξει ένα καινούργιο σπίτι κατεδαφίζοντας το παλιό, θα χρειαζόταν “σεμινάριο” για τις αρμοδιότητες μηχανικού και εργολάβου;
    Τώρα γιατί;

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Επειδή θα ήταν δική του επιλογή θα χρειαζόταν αλλά δεν θα ρώταγε εσάς…
      Η μόνη διαφορά

      • Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

        Γιατί, τώρα δική επιλογή δεν είναι μηχανικός και εργοαβος;

        • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

          Δεν αντιληφθήκατε μάλλον… Όχι δεν ήταν δική του επιλογή ούτε να μάθει, ούτε να ασχοληθεί με μηχανικούς και εργολάβους.
          Αν αποφάσιζε για δικούς του λόγους, επένδυσης ή καλυτερου σπιτιού κ.λπ. θα ήταν δικό του το θέμα. Πάλι θα χρεςιαζόταν σεμινάριο αλλά θα ένοιαζε μόνον αυτόν.
          Επίσης η ερώτηση ήταν αν θα χρειαζόταν σεμινάριο. Και η απάντηση είναι ασφαλώς ΝΑΙ διότι όλοι δεν γνωρίζουμε τα πάντα!

  8. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Γιατι υπαρχουν ατομα που δν εχουμε να βγαλουμε το ματι μας. . . .κ δν ειχαμε
    Καμια ορεξη να ριξουμε το σπιτι μασ κ να χτισουμε αλλο..
    Κ δν φταν η στεναχωρια μας θελ ενα καρο πράματα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.