Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις κατεδαφίσεις

Ένας γολγοθάς περιμένει τους ιδιοκτήτες των κόκκινων σπιτιών για την κατεδάφισή τους.

Την κατεδάφιση δεν θα την κάνει το κράτος, όπως είχαν πει

Την κατεδάφιση θα την κάνει ο ιδιοκτήτης με την παρουσία του μηχανικού που θα επιλέξει.

Η αποζημίωση που θα πάρει είναι 10€ το κυβικό μέτρο. Θα την πάρει σε δυο δόσεις. Πριν αρχίσει και όταν τελειώσει. Για να πάρει την 1η δόση θα πρέπει να προσκομίσει 7 δικαιολογητικά ενώ για τη δεύτερη λίγο λιγότερα.

Η διαχείριση των  μπάζων θα είναι ευθύνη του Δήμου. Δεν είναι σαφές αν στον όρο διαχείριση περιλαμβάνεται και η μεταφορά τους.

Δείτε την υπουργική απόφαση αναλυτικά.

ΦΕΚ Κατεδαφίσεις

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

64 απαντήσεις στο Δημοσιεύτηκε η απόφαση για τις κατεδαφίσεις

  1. Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

    Μολονότι σου έρχεται και μια ζάλη με αυτά που σου ζητούν, έχω κάποιες απορίες που θα παρακαλούσα κάποιους που ίσως γνωρίζουν να με διαφωνήσουν.
    1)Στο κίτρινο χαρτί που έχω αναγράφει κτίριο μη δυνάμενο να μετρηθεί. Σε αυτό που ήρθε από Μυτιλήνη δεν αναγράφεται τίποτα. Τα κυβικά θα τα γράφει το και νούργιο που θα πάρουμε από Αθήνα ή θα τα μετρήσει δικός μας μηχανικός;
    2)Μέσα στίς ιδιοκτησίες μας υπάρχουν αποθήκες και άλλοι πιθανόν βοηθητικοί χώροι. Αυτοί δικαιούνται αποζημίωσης; Και αυτό πάλι ποιός θα το κρίνει;
    3)Μέσα στα κτίριά μας υπάρχουν πράγματα μεγάλου όγκου, όπως κρεβάτια στρώματα, ντουλάπεςκ.τ.λ. στίς αποθήκες πιθάρια, λάντζες και άλλα ογκώδη πράγματα που είναι αδύνατον να βγούν τώρα. Αυτά θα φύγουν μαζί με τα οικοδομικά υλικά του σπιτιού;
    4)Είναι υποχρεωτικό στα καινούργια σπίτια να μπούν ξανα τα σουβελίκια και οι γωνιές των παλιών σπιτιών, και αν ναι πως θα βγουν χωρίς να σπάσουν , και πού θα αποθηκευτούν;
    5)Αν δεν έλθουν εγκαίρως οι όμοροι ιδιοκτήτες να κάνουν αυτό που πρέπει πως θα βγάλουμε άκρη για τίς ιδιοκτησίες μας και τα μπάζα μας, και τα δικά τους που έχουν πέσει στίς αυλές μας; Πόσο μάλλον άν δεν ξέρεις πού να τους βρείς.
    6)Και το τελευταίο και τυχερό που λένε. Πώς θα υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ό,τι θα έχουμε καταδαφίσει το σπίτι μας σε ένα μήνα, όταν δεν ξέρουμε αν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανημάτων,και αν υποθέσουμε ό,τι υπάρχουν, πως θα μπορέσουν να κυκλοφορούν σε στενούς δρόμους το ένα πάνω στο άλλο στην κυριολεξία με τόσο αριθμό κατεστραμμένων σπιτιών;
    Και θα πρέπει να κάνουμε και διαλογή χρήσιμων υλικών.
    Και στα υποθηκοφυλάκεια προφανώς χαμός. Και τα κυβικά ποιά θα είναι τα σωστά; Αυτά που αναγράφονται στους τίτλους ή τα πραγματικά;
    Και θα ξανακάνουμε συμβόλαια ή ό,τι τέλος πάντων χρειάζεται σε πόσο χρόνο;
    Μερικοί δικοί μου προβληματισμοί. Αν κάποιος ξέρει ας με διαφωτίσει. Αν πάλι κάποιος έχει να συμπληρώσει κάτι που ξέχασα ας το κάνει. Γιατί έτσι μου έρχεται να τους το χαρίσω.

    • Ο/Η Μακρυνός Βατεριανός λέει:

      Γιατί αγανακτείτε καλή μου κυρία. Μια ωραιότατη απόφαση από μηχανικούς για μηχανικούς.
      Όπως το υπουργείο δεν ανέλαβε να κάνει διαγωνισμό για μια εταιρεία που θα αναλάμβανε όλο το έργο αποκατάστασης αλλά άφησε τον κάθε ιδιοκτήτη μόνο του να βγάλει άκρη στον ελληνικό κυκεώνα, όπως απέκλεισε την επιλογή μετεγκατάστασης του χωριού σε προκατασκευασμένα οικήματα χωρίς άδειες και αμοιβές μηχανικών έτσι και τώρα μας υποχρεώνει να προσλάβουμε μηχανικό για να πιστοποιήσει την υποχρεωτική κατεδάφιση.

    • Ο/Η ΦΕΚ 3490/5/10/2017 λέει:

      Απο τα ερωτήματά της κ. Κατερίνας και μόνο εύκολα καταλαβαίνει ο καθένας ότι ήταν ευχής έργο που το κράτος δεν ανέλαβε αυτό την κατεδάφιση.Σκεφτείτε αφού εμείς αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πόσα θα πάρουμε και ποιός θα μας βγάλει έξω απο τα κατεστραμένα σπίτια μας τα πράγματα μας ,σκεφτείτε να ερχόταν εδώ εργολάβος να χαλάσει όλο το χωριό ,τι πανυγήρια θα είχαμε !!!!Μάλλον το χωριό με μια ομαδική εργολαβία δεν θα χαλούσε ποτέ διότι εμείς δεν θα το αφήναμε να γίνει κάτι τέτοιο.
      Χρήσιμο επίσης είναι να αναφέρουμε οτι :Όποιος απο μας δεν χαλάσει και αδιαφορήσει ,αυτό κάποια στιγμή επιβεβλημμένα και βάση της σχετικής νομοθεσίας που υπάρχει εδώ και χρόνια ,θα το κάνει ο Δήμος στέλνοντας συγχρόνως και τον λογαριασμό στον ιδιοκτήτη ή στην αρμόδια ΔΟΥ.

      • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

        Μάλλον δεν καταλάβατε τα ερωτήματά μου όσον αφορά τουλάχιστον τα πράγματα που υπάρχουν στο σπίτι. Εγώ και από αυτά που μπόρεσα να βγάλω κράτησα μόνο τα πράγματα τα παλιά, όσα δεν πλακώθηκαν και χάρησα όλα τα σύγχρονα. Απλά αυτά για τα οποία μιλάω δεν είναι οικοδομικά υλικά και διερωτώμαι αν πάνε μαζί με τα άλλα μπάζα. Ο κ. Τσάτσος μιλάει πιό κάτω για ανακυκλώσιμα. Ποιά είναι; Και που θα πάνε; Άλλωστε η επιλογή της κατεδάφισης κατά μόνας ή συλλογικά, από το κράτος η το δήμο δεν ξέρω ακριβώς, υπήρχε, όταν μας δινόταν οι υποσχέσεις. Όπότε εσείς που δεν θέλατε μπορούσατε να το κάνετε μόνοι σας. Εμείς είμαστε ηλικιωμένοι, με προβλήματα υγείας όπως πολλοί άλλωστε σαν και εμάς που θα μας εξυπηρετούσε η λύση το να το κάνουν άλλοι. Επίσης θα εξυπηρετούσε να γίνει με κάποιο σχέδιο π.χ. γειτονιές, γειτονιές, η ακόμα με προτεραιότητες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη να ξεκινήσει η ανοικοδόμηση του σπιτιού τους αφού προηγηθεί η κατεδάφιση.

  2. Ο/Η Τσάτσος Παναγιώτης λέει:

    αιδώς Αργείοι

    Υποτίθεται ότι για ένα μήνα το χωριό σε όλη την έκταση του θα είναι ένα εργοτάξιο ,σε κεντρικούς δρόμους , σε σοκάκια και στενά , θα κυκλοφορούν μικρά , μεγάλα φορτηγά , τσάπες ,φορτωτές , και κάθε είδος προσφερόμενο για το σκοπό αυτό μηχάνημα έργου .
    Το καλοκαίρι αναλώθηκε από το γραφειοκρατικό σύστημα μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών (ΔΑΕΦΚ , αρχιτεκτονικό συμβούλιο , εφορία νεωτέρων μνημείων κλπ) και τώρα μας βάζουν τη θηλιά στο λαιμό. Τρέξτε ποδαράκια μου για να μαζεύομαι χαρτιά , χαρτιά , χαρτιά .
    Εάν έχουμε έντονες βροχοπτώσεις πολλά από τα επικίνδυνα σπίτια θα κατεδαφιστούν και μάλιστα ανέξοδα . Οι υποσχέσεις για γκρέμισμα από το κράτος έμειναν στα λόγια (αυτό μήπως σημαίνει ότι οι εκλογές αργούν ?)
    Πέρα από την οικονομική επιβάρυνση κατεδάφισης θα έχουμε και αμοιβή μηχανικού , σύνταξη νέου φακέλου , ασφαλιστική κάλυψη , παράβολα ΤΕΕ , εγγυητική επιστολή , μεταφορικά και προσέξτε ‘διαχωρισμό των αδρανών υλικών από τα ανακυκλώσιμα (36259/1757/Ε103/2010 απόφαση) . Οι ηλικιωμένοι , η μοναχική γυναίκα , οι ξενιτεμένοι πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σ΄αυτόν το γραφειοκρατικό κυκεώνα ? Ως και το γνήσιο της υπογραφής μας στις Υ.Δ. ζητούν , κατά παράβαση του Νόμου.
    Τέτοια κρατική συνδρομή κ. Τεντόμα δεν τη θέλουμε .

    • Ο/Η ΦΕΚ 3490/5/10/2017 λέει:

      Έχω την εντύπωση ότι κάποιοι απλά δεν θέλουν να κάνουν τίποτα και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να εισπράτουν .Να είστε βέβαιοι οτι και εταιρείες και μηχανήματα και προσωπικό θα βρεθεί αρκεί να ξεκινήσουμε .Εδώ κάποιοι απο μας αρνούμαστε νε κάνουμε τα χαρτιά μας για να πάρουμε την επιδότηση ενοικίου θεωρώντας το κυκεώνα .Είδη εταιρίες είναι έτοιμες να λάβουν δράση ,και μάλιστα σε αυτές συμμετέχουν και συντοπίτες μας .Μην βιαζόμαστε να τα δούμε όλα μαύρα .Το ίδιο κάναμε και με την στεγαστική συνδρομή και με την επιδότηση ενοικίου .Καλό είναι να πράττουμε λοιπόν και να μιλάμε λιγότερο.Εχουμε μπροστά μας δρόμο .Ας τον βαδίσουμε .

  3. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Δυστυχώς, πρέπει να ΣΥΜΦΩΝΗΣΟΥΜΕ, απόλυτα με όσα γράφει και επισημαίνει η κυρία Γεωργή. Ποιός όμως θα μας βοηθήσει να επιλύσουμε όλα αυτά τα προβλήματα που αναφέρει, υπάρχει κάποια λίστα μηχανικών στους οποίους θα μπορούσαμε να απευθυνθόυμε;;; Νομίζω οτι δεν αρκεί ένας μηχανικός αλλά πρέπει να ασχοληθεί κάποια κατάλληλη εταιρεία, γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Συγχαρητήρια σε όσους βοήθησαν να βγεί μια τέτοια απόφαση, πρέπει να την μελέτησαν πολύ προσεκτικά σε όλες τις πτυχές της και τις επιπτώσεις της…….
    Δεν ξέρω τι να πω, περιμένω και εγώ όπως η κυρία Γεωργή και πολλοί άλλοι συγχωριανοί μας να μας διαφωτίσει κάποιος για το τι πρέπει να κάνουμε, εκτιμώ συντονισμένα και ομαδικά.

  4. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΦΕΚ 3490Β/5-10-2017) ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ («ΚΟΚΚΙΝΩΝ»)
    1. Η έκδοση της παραπάνω απόφασης δεν σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να αρχίζει να κατεδαφίζει, έστω και με δικά του χρήματα. Θα πρέπει να περιμένει να του αποσταλεί από την ΔΑΕΦΚ το σχετικό Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Π.Α.Ε.Ε.Κ.).
    2. Στο ΠΑΕΕΚ θα υπάρχει ένα σχέδιο των προς κατεδάφιση κτισμάτων με βάση το οποίο θα καθοριστεί και το ύψος της επιδότησης κατεδάφισης και θα υπάρχουν οι όποιες δεσμεύσεις που τυχόν θα έχουν επιβληθεί από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, πχ να γίνει περισυλλογή και φύλαξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών μελών (γωνιόλιθοι, περιθυρώματα, διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.) ή να διατηρηθεί κάποιο τμήμα – όψη του κτίριου.
    3. Σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη νόμιμη επίδοση του (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) για την υποβολή, από τους/τις ιδιοκτήτες των επικινδύνως ετοιμορρόπων κτιρίων, αίτησης στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης.
    4. 1ο στάδιο: Καθορισμός δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης – 1η δόση. Ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση για καθορισμό δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης του κτιρίου του, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    • Αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
    • Πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
    Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει Υ.Δ. του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής) του ιδίου και δύο μαρτύρων περί εικοσαετούς νομής και κατοχής του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το υποθηκοφυλακείο.
    Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από όλους τους ιδιοκτήτες.
    • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
    • Έγγραφο από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 4, άρθρο 4, του
    Ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) (αυτό το φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) του ιδιοκτήτη όπου θα δηλώνεται ότι οι εργασίες κατεδάφισης θα ολοκληρωθούν εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωση στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης
    • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ιδιοκτήτη που θα δηλώνεται ο λογαριασμός τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το ποσό της επιδότησης κατεδάφισης και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης.
    Στη συνέχεια η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. εκδίδει απόφαση δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης και εγκρίνεται η χορήγηση της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.
    Η συνολική επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 10€/κυβικό μέτρο κτιρίου.
    Δηλ. αν έχουμε πχ ένα «κόκκινο» διόροφο με κάτοψη 50 τμ και αν ληφθεί σαν ύψος ορόφου 3,0 μ τότε η συνολική επιδότηση κατεδάφισης θα είναι Α=2 Χ 50 Χ 3 Χ 10€/μ3=3000€ (η αμοιβή του επιβλέποντα μηχανικού βαρύνει τον ιδιοκτήτη)
    5. 2ο στάδιο: Βεβαίωση κατεδάφισης πληγέντος κτιρίου – 2η δόση.Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να υποβάλει αίτηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωσης στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης για την έκδοση Βεβαίωσης Κατεδάφισης του κτιρίου συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    • Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) στις οποίες θα δηλώνεται από τον δικαιούχο και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου έως του φυσικού εδάφους
    • Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του έργου (από ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ) (τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη κατεδάφιση και τις εισφορές στο ΕΦΚΑ-ΙΚΑ τα φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    • Αριθμό Μητρώου έργου του Τ.Ε.Ε. και παραστατικά αμοιβής επιβλέποντα μηχανικού. (αυτό το φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    Η κατεδάφιση του κτιρίου θα διαπιστώνεται μετά από αυτοψία που θα διενεργείται από δύο (2) μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και θα εκδίδεται Βεβαίωση κατεδάφισης σεισμόπληκτου κτιρίου έως του φυσικού εδάφους και στη συνέχεια θα εγκρίνεται η χορήγηση της 2ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.
    Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τον ιδιοκτήτη – δικαιούχο, κατ’ εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή.
    6. Ο προσδιορισμός των στοιχείων των κτηρίων που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν και η ορθή εφαρμογή των παρατηρήσεων των συναρμόδιων για γνωμοδότηση οργάνων που αναγράφονται στο Π.Α.Ε.Ε.Κ., γίνεται με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού, με δήλωσή του, που επισυνάπτεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4067/2012 (Α΄79), όπως ισχύει.
    7. Τα στοιχεία των κτιρίων που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν συλλέγονται με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού και φυλάσσονται στον χώρο που έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Λέσβου. Η δαπάνη για τις υπηρεσίες φύλαξης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    8. Τα λοιπά απόβλητα κατεδάφισης απομακρύνονται από τον χώρο κατεδάφισης σε εφαρμογή της με αριθμ. 36259/1757/Ε103/2010 (Β΄1312) κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)». Αρμόδιος για την εναλλακτική διαχείριση του συνόλου των κατεδαφίσεων θεωρείται ο Δήμος Λέσβου. Η δαπάνη για τον σκοπό αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΙΣΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΘΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:
    1. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ.
    2. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
    3. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
    4. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ..

    Μυτιλήνη 6/10/2017
    Βασίλης Τεντόμας
    Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12/6/2017

    ΥΓ. Ας μη βιαστεί κάποιος να πυροβολήσει την υπουργική απόφαση. Με ψύχραιμη ματιά και με μια ήρεμη συζήτηση και με ερωτοαπαντήσεις θα δούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά.

    • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

      Κύριε Τεντόμα οφείλω να ομολογήσω ό,τι εντυπωσιάστηκα με την άμεση ανταπόκρισή σας στις παρατηρήσεις μας. Το θέμα όμως είναι ό,τι στα πρακτικά θέματα δεν έλαβα απαντήσεις απλές και κατανοητές. Επομένως από ό,τι κατάλαβα, πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιήσουμε μηχανικό, πρέπει να τρέξουμε για όλα αυτά τα χαρτιά που μας διασφαλίζουν, αλλά και μας κουράζουν και μας μπερδεύουν, όταν χάσαμε το πατρικό μας, την οικοσκευή μας, και το κουράγιο μας γιατί είμαστε μεγάλης ηλικίας άνθρωποι. Και τα χρήματα που θα χρειαστούν οι άνθρωποι που δεν έχουν οικονομική ευχέρεια που θα τα βρουν να τα δώσουν στον μηχανικό; Και πού θα βρίσκουν συνεχώς, τον κατάλληλο άνθρωπο να τους λύσει τις απορίες; Ειλικρινά εκτός από την ψυχολογική καταρράκωση που υποστήκαμε τώρα έχουμε και την καταρράκωση του βάρους των ευθυνών. Και μιλάω εγώ που το συγκεκριμένο σπίτι είναι δεύτερη κατοικία. Φανταστήτε πώς νοιώθουν αυτοί που πρέπει να κατοικήσουν σύντομα μέσα, και στερούνται και τα μέσα!

  5. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    ΜΙΑ ΠΡΩΤΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΦΕΚ 3490Β/5-10-2017) ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ («ΚΟΚΚΙΝΩΝ»)
    1. Η έκδοση της παραπάνω απόφασης δεν σημαίνει ότι ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να αρχίζει να κατεδαφίζει, έστω και με δικά του χρήματα. Θα πρέπει να περιμένει να του αποσταλεί από την ΔΑΕΦΚ το σχετικό Πρωτόκολλο Αυτοψίας Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Κτιρίων (Π.Α.Ε.Ε.Κ.).
    2. Στο ΠΑΕΕΚ θα υπάρχει ένα σχέδιο των προς κατεδάφιση κτισμάτων με βάση το οποίο θα καθοριστεί και το ύψος της επιδότησης κατεδάφισης και θα υπάρχουν οι όποιες δεσμεύσεις που τυχόν θα έχουν επιβληθεί από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές, πχ να γίνει περισυλλογή και φύλαξη των αξιόλογων αρχιτεκτονικών μελών (γωνιόλιθοι, περιθυρώματα, διακοσμητικά στοιχεία κ.λπ.) ή να διατηρηθεί κάποιο τμήμα – όψη του κτίριου.
    3. Σε προθεσμία δεκαπέντε (15) ημερών από τη νόμιμη επίδοση του (Π.Α.Ε.Ε.Κ.) για την υποβολή, από τους/τις ιδιοκτήτες των επικινδύνως ετοιμορρόπων κτιρίων, αίτησης στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) για τη χορήγηση επιδότησης κατεδάφισης.
    4. 1ο στάδιο: Καθορισμός δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης – 1η δόση. Ο ιδιοκτήτης υποβάλει αίτηση για καθορισμό δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης του κτιρίου του, συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    • Αντίγραφο τίτλων ιδιοκτησίας
    • Πρόσφατο πιστοποιητικό ιδιοκτησίας από το αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο.
    Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να προσκομίσει Υ.Δ. του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο υπογραφής) του ιδίου και δύο μαρτύρων περί εικοσαετούς νομής και κατοχής του ακινήτου. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται και πρόσφατο αντίγραφο μερίδας από το υποθηκοφυλακείο.
    Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα πρέπει να υποβληθούν από όλους τους ιδιοκτήτες.
    • Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας
    • Έγγραφο από την αρμόδια Υ.ΔΟΜ., σύμφωνα με τα οριζόμενα στη παρ. 4, άρθρο 4, του
    Ν. 4067/2012 (Ν.Ο.Κ.) (αυτό το φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) του ιδιοκτήτη όπου θα δηλώνεται ότι οι εργασίες κατεδάφισης θα ολοκληρωθούν εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωση στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης
    • Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 του ιδιοκτήτη που θα δηλώνεται ο λογαριασμός τραπέζης με τον αριθμό ΙΒΑΝ όπου θα πιστωθεί το ποσό της επιδότησης κατεδάφισης και φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης.
    Στη συνέχεια η Δ.Α.Ε.Φ.Κ. εκδίδει απόφαση δικαιούχου επιδότησης κατεδάφισης και εγκρίνεται η χορήγηση της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.
    Η συνολική επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 10€/κυβικό μέτρο κτιρίου.
    Δηλ. αν έχουμε πχ ένα «κόκκινο» διόροφο με κάτοψη 50 τμ και αν ληφθεί σαν ύψος ορόφου 3,0 μ τότε η συνολική επιδότηση κατεδάφισης θα είναι Α=2 Χ 50 Χ 3 Χ 10€/μ3=3000€ (η αμοιβή του επιβλέποντα μηχανικού βαρύνει τον ιδιοκτήτη)
    5. 2ο στάδιο: Βεβαίωση κατεδάφισης πληγέντος κτιρίου – 2η δόση.Ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να υποβάλει αίτηση μετά την ολοκλήρωση των εργασιών κατεδάφισης το αργότερο εντός ενός (1) μηνός από τη χορήγηση (πίστωσης στο λογαριασμό του) της 1ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης για την έκδοση Βεβαίωσης Κατεδάφισης του κτιρίου συνοδευόμενη από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
    • Υπεύθυνες Δηλώσεις του ν. 1599/1986 (με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής) στις οποίες θα δηλώνεται από τον δικαιούχο και τον επιβλέποντα μηχανικό του έργου ότι έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατεδάφισης του κτιρίου έως του φυσικού εδάφους
    • Βεβαίωση ασφαλιστικής ενημερότητας του έργου (από ΕΦΚΑ – πρώην ΙΚΑ) (τα απαιτούμενα ημερομίσθια για τη κατεδάφιση και τις εισφορές στο ΕΦΚΑ-ΙΚΑ τα φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    • Αριθμό Μητρώου έργου του Τ.Ε.Ε. και παραστατικά αμοιβής επιβλέποντα μηχανικού. (αυτό το φροντίζει ο επιβλέπων μηχανικός)
    Η κατεδάφιση του κτιρίου θα διαπιστώνεται μετά από αυτοψία που θα διενεργείται από δύο (2) μηχανικούς της Δ.Α.Ε.Φ.Κ. και θα εκδίδεται Βεβαίωση κατεδάφισης σεισμόπληκτου κτιρίου έως του φυσικού εδάφους και στη συνέχεια θα εγκρίνεται η χορήγηση της 2ης δόσης της επιδότησης κατεδάφισης.
    Τα δικαιολογητικά που προσκομίζονται από τον ιδιοκτήτη – δικαιούχο, κατ’ εφαρμογή της παρούσας απόφασης, θα χρησιμοποιηθούν προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι στεγαστικής συνδρομής για ανακατασκευή.
    6. Ο προσδιορισμός των στοιχείων των κτηρίων που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν και η ορθή εφαρμογή των παρατηρήσεων των συναρμόδιων για γνωμοδότηση οργάνων που αναγράφονται στο Π.Α.Ε.Ε.Κ., γίνεται με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού, με δήλωσή του, που επισυνάπτεται στα δικαιολογητικά που προσκομίζονται κατά τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 4067/2012 (Α΄79), όπως ισχύει.
    7. Τα στοιχεία των κτιρίων που πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθούν συλλέγονται με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού και φυλάσσονται στον χώρο που έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Λέσβου. Η δαπάνη για τις υπηρεσίες φύλαξης θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    8. Τα λοιπά απόβλητα κατεδάφισης απομακρύνονται από τον χώρο κατεδάφισης σε εφαρμογή της με αριθμ. 36259/1757/Ε103/2010 (Β΄1312) κοινής υπουργικής απόφασης «Μέτρα, όροι και πρόγραμμα για την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (ΑΕΚΚ)». Αρμόδιος για την εναλλακτική διαχείριση του συνόλου των κατεδαφίσεων θεωρείται ο Δήμος Λέσβου. Η δαπάνη για τον σκοπό αυτό θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ: ΙΣΩΣ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΝΑ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΣΑΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΕΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΠΛΟΚΕΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΝΑ ΔΙΕΚΠΕΡΑΙΩΘΟΥΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΕΤΣΙ. ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΠΛΑ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΝΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΞΗΣ ΛΟΓΟΥΣ:
    1. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΊΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΧΑΛΑΣΜΑΤΑ.
    2. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΠΙΒΛ. ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ
    3. ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΙΜΩΝ ΜΟΡΦΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΩΝ
    4. ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΕΡΧΟΜΕΝΩΝ.

    Μυτιλήνη 6/10/2017
    Βασίλης Τεντόμας
    Συντονιστής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τον σεισμό της 12/6/2017

    ΥΓ. Ας μη βιαστεί κάποιος να πυροβολήσει την υπουργική απόφαση. Με ψύχραιμη ματιά και με μια ήρεμη συζήτηση και με ερωτοαπαντήσεις θα δούμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά.

  6. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Κας ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΓΕΩΡΓΗ
    1)Στο κίτρινο χαρτί που έχω αναγράφει κτίριο μη δυνάμενο να μετρηθεί. Σε αυτό που ήρθε από Μυτιλήνη δεν αναγράφεται τίποτα. Τα κυβικά θα τα γράφει το και νούργιο που θα πάρουμε από Αθήνα ή θα τα μετρήσει δικός μας μηχανικός;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το τελικό ΠΑΕΕΚ το πιο πιθανό είναι να έχει μετρήματα. Σε πολλές περιπτώσεις που δεν είχαν γίνει αρχικά μετρήσεις ξαναήλθαν οι μηχανικοί της ΔΑΕΦΚ και μέτρησαν. Αν παρ΄όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να μετρηθεί θα γίνουν δεκτά και τοπογραφικά που έχει ο ιδιοκτήτης προ του σεισμού. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και όταν ο ιδιοκτήτης διαφωνεί με τα μετρήματα της ΔΑΕΦΚ και προσκομίσει παλαιότερο τοπογραφικό που έχει στη διάθεσή του.

    2)Μέσα στίς ιδιοκτησίες μας υπάρχουν αποθήκες και άλλοι πιθανόν βοηθητικοί χώροι. Αυτοί δικαιούνται αποζημίωσης; Και αυτό πάλι ποιός θα το κρίνει;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως και θα πάρουν επιδότηση για τις αποθήκες όπως και για τα σπίτια. Για τις αποθήκες άλλωστε δικαιούνται και στεγαστικής συνδρομής, με τιμές όμως – όπως είναι λογικό- χαμηλότερες σύμφωνα με τη πρώτη ΚΥΑ για τη στεγαστική συνδρομή.

    3)Μέσα στα κτίριά μας υπάρχουν πράγματα μεγάλου όγκου, όπως κρεβάτια στρώματα, ντουλάπεςκ.τ.λ. στίς αποθήκες πιθάρια, λάντζες και άλλα ογκώδη πράγματα που είναι αδύνατον να βγούν τώρα. Αυτά θα φύγουν μαζί με τα οικοδομικά υλικά του σπιτιού;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτός ήταν ακριβώς ένας από τους σοβαρούς λόγους που δεν επιλέχθηκε η μαζική κατεδάφιση με εργολαβία από κάποια απρόσωπη εταιρεία. Τώρα ο κάθε ιδιοκτήτης σε συνεννόηση με τον εργολάβο κατεδάφισης που ο ίδιος θα έχει επιλέξει, θα μπορέσει να φροντίσει για τα περιουσιακά του στοιχεία, τα κειμήλια κλπ που υπάρχουν μέσα στο «κόκκινο».
    4)Είναι υποχρεωτικό στα καινούργια σπίτια να μπούν ξανα τα σουβελίκια και οι γωνιές των παλιών σπιτιών, και αν ναι πως θα βγουν χωρίς να σπάσουν , και πού θα αποθηκευτούν;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το ΠΑΕΕΚ θα γράφει αν πρέπει να διασωθούν πολύτιμα μορφολογικά στοιχεία. Στη περίπτωση που θα έχουν καταστραφεί το θέμα θα αντιμετωπιστεί με μια ρεαλιστική προσέγγιση. Αρκεί –φαντάζομαι- να μην υπάρχουν ενδείξεις συνειδητής καταστροφής. Τα υλικά θα αποθηκευτούν σε χώρο που θα ορίσει ο δήμος και με φύλαξη που θα βαρύνει οικονομικά το υπουργείο Υποδομών.
    5)Αν δεν έλθουν εγκαίρως οι όμοροι ιδιοκτήτες να κάνουν αυτό που πρέπει πως θα βγάλουμε άκρη για τίς ιδιοκτησίες μας και τα μπάζα μας, και τα δικά τους που έχουν πέσει στίς αυλές μας; Πόσο μάλλον άν δεν ξέρεις πού να τους βρείς.
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αυτό είναι ένα αντικειμενικό πρόβλημα που κανένας υπουργός και καμιά υπουργική απόφαση δεν θα μπορούσε να λύσει. Και θα ήταν πολύ μεγαλύτερο το πρόβλημα αν είχε επιλεγεί η λύση της μαζικής κατεδάφισης με εργολαβία από κάποια απρόσωπη εταιρεία.
    6)Και το τελευταίο και τυχερό που λένε. Πώς θα υπογράψουμε υπεύθυνη δήλωση ό,τι θα έχουμε καταδαφίσει το σπίτι μας σε ένα μήνα, όταν δεν ξέρουμε αν υπάρχει ικανός αριθμός μηχανημάτων,και αν υποθέσουμε ό,τι υπάρχουν, πως θα μπορέσουν να κυκλοφορούν σε στενούς δρόμους το ένα πάνω στο άλλο στην κυριολεξία με τόσο αριθμό κατεστραμμένων σπιτιών;
    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η προθεσμία του ενός (1) μηνός τέθηκε για να γνωρίζει και ο πιο αμελής ιδιοκτήτης ότι υποχρεούται να βιαστεί. Αν τώρα συμβεί να έχουν εξαντληθεί τα μηχανήματα που είναι διαθέσιμα για τις κατεδαφίσεις και η στενότητα του χώρου να μην επιτρέπει την εφαρμογή αυτής της προθεσμίας, είναι σίγουρο ότι θα αντιμετωπιστεί η όλη κατάσταση με ρεαλισμό και ευρύτητα πνεύματος. (Και αυτό δεν είναι ευχή του γράφοντος αλλά βεβαιότητα που προκύπτει από τη μέχρι σήμερα συμπεριφορά που έχει επιδείξει η ΔΑΕΦΚ με το ότι αντιμετωπίζει τα προβλήματα των σεισμοπλήκτων με ρεαλισμό και κατανόηση της κατάστασής τους)

    • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

      Σας είχα γράψει και πιό πάνω για τον εντυπωσιασμό μου για την άμεση απάντησή σας και σας ευχαριστω και εκ μέρους και άλλων αναγνωστών που θα είχαν πιθανόν τις ίδιες απορίες. Σε ένα από τα ερωτήματά μου δεν έγινα μάλλον κατανοητή. Την οικοσκευή που δεν χρειαζόμαστε τι ακριβώς θα την κάνουμε; Πάει με τα άλλα άχρηστα οικοδομικά υλικά ή γίνεται διαλογή και πώς αφού θα έχει καταπλακωθεί από τα μπάζα; Όσο για δεύτερη μέτρηση δεν νομίζω ό,τι έγινε στην δική μου περίπτωςη, γιατι δεν ειδοποιήθηκα για να ανοίξω το σπίτι, και να δουν τους χώρους πίσω. Τοπογραφικά δεν υπάρχουν για τα οικήματα όλα. Σε άλλες ιδιοκτησίες κατα πάσα πιθανότητα δεν υπάρχουν καθόλου. Και πάλι για το ενδιαφέρον που δείχνετε, σας ευχαριστώ.

      • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

        Τις οικοσκευές και όποια άλλα υλικά, αν σας είναι άχρηστα θα τα πάρει ο δήμος για ανκύκλωση. Εκτός να τα θέλετε προσωρινά για να τα δείξετε στην αρμόδια επιτροπή του δήμου για την αποζημίωση των οικοσκευών.
        Για το εμβαδόν και τόν όγκο των κτισμάτων θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το google σε συνδυασμό με την εργασία που έκανε μετά το σεισμό το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

        • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

          Αυτό πιθανόν να ισχύει για τις πρώτες κατοικίες. Εμείς που το δηλώσαμε σαν δεύτερη κατοικία δεν δικαιούμαστε καμίας αποζημίωσης, έστω και αν έχουμε χάσει πολλά από την οικοσκευή μας.

    • Ο/Η ανώνυμος λέει:

      Ερώτηση στον κ. Τεντόμα- Αποκλείονται τοπογραφικά μετά το σεισμό? Η ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα το δέχτηκε , δεν το απέρριψε. Και τελικά η μέτρηση των κυβικών από ένα τέτοιο τοπογραφικό δεν είναι εις βάρος του κράτους, αλλά πιθανόν εις βάρος του ιδιοκτήτη.

      • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

        Εγώ δεν είπα ότι τοπογραφικά μετά το σεισμό δεν γίνονται δεκτά. Απλά, τα πριν το σεισμό θα ήταν πιό αξιόπιστα. Όμως αν δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει άλλη λύση από τα καινούργια, αναγκαστικά κατά προσέγγιση, τοπογραφικά, ειδικά σε περίπτωση χαλασμάτων.

  7. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Πολύ καλές και χρήσιμες οι διευκρινήσεις απο τον κύριο Τεντόμα. Προσωπικά, αδικαιολόγητα ίσως, δεν ξέρω ποιός είναι. Πολύ θα ήθελα να τον γνωρίζω. Πάντως είναι αξιέπαινες οι προσπάθειές του. Τώρα εγώ ο άσχετος, που δεν έχω και την οικονομική δυνατότητα να αντιμετωπίσω όλα αυτά που πηγάζουν απο την εφαρμογή της ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ (ΦΕΚ 3490Β/5-10-2017) ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ («ΚΟΚΚΙΝΩΝ»), ερωτώ ποιές είναι αυτές οι εταιρείες και οι μηχανικοί που μπορούν να αναλάβουν την διεκπεραίωση όλης της διαδικασίας, εννοώ τη γραφειοκρατία, τις επιδοτήσεις και την εκτέλεση του έργου. Αν κάποιος τις ξέρει, εγώ τουλάχιστον, θα ήθελα να τις μάθω. Ευχαριστώ πολύ για την όποια ενημέρωση και παροχή πληροφοριών. Τα τηλέφωνά μου είναι 2106819459 και 6944-757752

    • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

      Για τις διαδικασίες δεν χρειαζόσαστε καμιά εταιρεία. Με μια επίσκεψη στα γραφεία της ΔΑΕΦΚ, στη Γ.Γ. Αιγαίου (Κιόσκι – απέναντι από τα δικαστήρια της Μυτιλήνης) θα δείτε με τη ευγένεια, υπομονή και κατανόηση θα σας αντιμετωπίσουν και θα λύσουν όλες τις απορίες σας. Εκεί είμαι τις περισσότερες ώρες και εγώ.
      Όμως όποιος επισκέπτεται τη ΔΑΕΦΚ για οποιοδήποτε θέμα και για δική του καλύτερη εξυπηρέτηση και ενημέρωση, ας έχει μαζί του το κίτρινο χαρτί του ελέγχου, τα Ε1,Ε2,Ε9 και τίτλους του σπιτιού.

      • Ο/Η Βασίλης Τεντόμας λέει:

        Η ίδια εξυπηρέτηση υπάρχει και στα γραφεία της ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα, Οδός Κόνιαρη 43 (κάθετος της Λεωφ.Αλεξάντρας, στο ύψος του κτιρίου των δικαστηρίων).

  8. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Η Κατερίνα έχει απόλυτο δίκιο. Οι απόψεις και οι προβληματισμοί της αντιπροσωπεύουν πιστεύω το σύνολο των συγχωριανών μας. Εκ μέρους μου δίνω ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στη Κατερίνα, που περιγράφει με σαφήνεια κάποια απο τα προβλήματα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα οποία δυστυχώς δεν είμαστε σε θέση να επιλύσουμε.

    • Ο/Η ανωνυμος λέει:

      Ολα ειναι απλα .Η γραφειοκρατια σε ολο της το μεγαλειο.Και επειδη τα εχουμε ξεπερασει ολα και εχουμε γινει συγχρονο κρατος ας ψηφισουμε και αν θα γινονται τα παιδια μας γκει .Δεν ντρεπομαστε λιγακι που μας κοροιδευουν ασυστολα και μας ζητανε ενα ματσο χαρτια για κατεδαφιση.Φανταστειτε τι θα γινει με την κατασκευη των σπιτιων.

  9. Ο/Η ανωνυμος λέει:

    Ολα ειναι απλα .Η γραφειοκρατια σε ολο της το μεγαλειο.Και επειδη τα εχουμε ξεπερασει ολα και εχουμε γινει συγχρονο κρατος ας ψηφισουμε και αν θα γινονται τα παιδια μας γκει .Δεν ντρεπομαστε λιγακι που μας κοροιδευουν ασυστολα και μας ζητανε ενα ματσο χαρτια για κατεδαφιση.Φανταστειτε τι θα γινει με την κατασκευη των σπιτιων.

  10. Ο/Η Μεροπη Νικελλη λέει:

    Το ΦΕΚ αναφερει οτι τα διαφορα υλικα κατεδαφισεως και καθαιρεσεως θα οδηγηθουν στο συστηνα (ΑΕΚΚ) με αρμοδιοτητα του δημου. Αυτο δλδ σημαινει οτι εγω σαν ιδιωτης θα πρεπει αφου ολοκληρωθει η κατεδαφιση της οικιας μου να τα μεταφερω προς προσορινη αποθεση, με Δ.Χ φορτηγο, σε καποιο χωρο που εχει ορισει ο Δημος κ απο εκει και περα αυτος θα τα οδηγησει με δικο του προσωπικο στο συστημα; Και ολο αυτο το κοστος της επεξεργασιας (3€/tn) θα επιβαρυνει το δημο η θα κακηφθει απο το υπουργειο;

    • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

      Οι λεπτομέρειες για τη διαλογή, φύλαξη και ανακύκλωση θα τα δούμε με τον δήμο. για όλα αυτά η επιβάρυνση είναι στο υπουργείο Υποδομών, όπως λέει και η υπουργική απόφαση.

  11. Ο/Η ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΙΑΣ λέει:

    Και μόνο το γεγονός ότι, από εδώ και πέρα κάθε ώρα και κάθε μέρα, θα ανακύπτουν χιλιάδες ερωτήματα και προβλήματα απο τον καθέναν, αντιλαμβανόμαστε το τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε , το πόσες διαφορετικές ερμηνείες και γνώμες θα ακούσουμε. Όμως κάποια σοβαρή πρόταση και πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός κεντρικού Βρισαγώτικου φορέα, για τη συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων δεν ακούω. Αναπόφευκτα θα προκύψουν σοβαρά νομικά, οικονομικά, κατασκευαστικά και διαχειριστικά προβλήματα, τα οποία κανένας απο μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει, και θα αναγκασθούμε ίσως να τρέχουμε και σε Δικαστήρια για να μας επιλύσοιυν προβλήματα γειτονίας. Παράδειγμα, τι θα γίνει σε κάποια περίπτωση που κάποιο σπίτι έχει μεν χαρακτηρισθεί κίτρινο, όμως κάποιος τοίχος του έχει γκρεμισθεί και έχει πέσει στο διπλανό σπίτι, το οποίο έχει χαρακτηρισθεί κόκκινο και δρομολογούνται ενέργειες κατεδάφισής του. Τι θα γίνει λοιπόν αν ο ιδιοκτήτης του κίτρινου σπιτιού αδιαφορεί για τη περισυλλογή των μπαζών και την επισκευή του σπιτιού του;;;

    • Ο/Η ΦΕΚ 3490/5/10/2017 λέει:

      Απο το παραπάνω και μόνο σχόλιο του κ. Σκιά όλοι καταλαβαίνουμε ότι ήταν κάτι παραπάνω απο σοφό να μην γίνει ανάληψη και εκτέλεση με μια συνολική εργολαβία το γκρέμισμα των κόκκινων σπιτιών , και να προκριθεί η λύση της επιδότησης κάθενος μεμονωμένα .

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Όλοι το καταλάβαμε ότι είσαι μηχανικός.

      • Ο/Η Ανώνυμη λέει:

        Από που βγάζεις αυτό το συμπέρασμα κοματικέ αβανταδόρε. Κάτι τέτοιοι κοματικοί αβανταδόροι είναι που με φοβίζουν για το τι θα αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Γιατί οι αβανταδόροι χρειάζονται εκεί που το πράγμα μπάζει. Χωρίς να μας πεις τουλάχιστον την ιδιότητά σου χαρακτηρίζεις την απόφαση σοφή! Α-σοφε αβανταδόρε!

        • Ο/Η ανώνυμος λέει:

          Δεν είμαι μηχανικός, αλλά όπως λέει και ο σοφός λαός μας: ΜΟΝΑΧΟΣ ΣΟΥ ΧΟΡΕΥΕ ΚΑΙ ΟΣΟ ΘΕΛΕΙΣ ΠΙΔΑ…!

          • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

            Ο σοφός λαός μας λέει και το άλλο: Θα σε χορέψω στο ταψί. Εγώ πάντως έτσι Νοιώθω. Σαν να περπατάω σε αναμμένα κάρβουνα. Ίσως να φταίει η ηλικία μου.

    • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

      Πρόταση υπήρξε για αυτούς ακριβώς τους λόγους. Για να υπάρχουν ειδικοί άνθρωποι ποι θα αντιμετώπιζαν κατόπιν εντολής των εκπροσώπων μας όλα τα προβλήματα αλλά απορρίφθηκε….μετα πολλών επαίνων, όπως ειπώθηκε. Τώρα ” τρεχάτε ποδαράκια μου” . Και πού; Στο…άδηλο μέλλον, και για να χαριτολογήσω, με βάρκα την ελπίδα. Ας ευχηθούμε να αντέξουμε.

    • Ο/Η Μ.Β λέει:

      Μ.Β
      Καλημερα σας Κυριε Σκια,
      φανταστειτε κυριε Σκια να γινοταν και κτηματολογιο, οπως ζητουσε ανεπισημος φορεας σε συγκεντρωση του στα Βατερα.
      Θα τρεχα με και δεν θα προλαβαιναμε.
      Αγιο ειχαμε
      Μ.Β

      • Ο/Η Καραγεωργιου Μαριος λέει:

        Στην πρώτη τους δε συγκέντρωση δήλωσαν πως θα ασχοληθεί ο ανεπίσημος αυτός φορέας μόνο με την ανακατασκευή των κόκκινων κατοικιών.
        Αυτό έγινε ευτυχώς αντιληπτό από όλους τους συγχωριανούς.
        Άγιο είχαμε.
        Ευχαριστώ και συγνώμη για την παρέμβαση, η οποία δεν είναι κακοβουλη.
        Μ.Β

        • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

          Μ.Β. ρωτάει Μ.Β. απαντάει…. Ωραία… Συγχαρητήρια!!!
          Ωραία παιχνιδάκια κάνετε οι αντίθετοι!!!

        • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

          Μ.Β. σου ξέφυγε ένα Μ.Β στο τέλος… Σβήστο!!!

          • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

            Και οποία σύμπτωση!!! Και στα δύο κείμενα η επωδός!!! Άγιο είχαμε!!!

        • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

          Ο ανεπίσημος φορέας δεν θα ασχολιόταν με τα σπίτια. Εκανε την πρόταση να γίνει συναιτερισμός οικοδομικός από τους ιδιοκτήτες των κόκκινων σπιτιών και κανείς άλλος δεν είχε εκ του νόμου δικαίωμα να συμμετάςχει σε αυτόν. Και άν δεν κάνω λάθος πάλι νομικό κόλλημα υπήρχε για τα κίτρινα σπίτια και γι αυτό έγινε πρόταση να ψαχτεί το θέμα για να βρεθεί λύση και για αυτά. Όσο για το Κτηματολόγιο είναι η νομιμότητα που φοβίζει. Στο τέλος θα δούμε ποιό ήταν το καλύτερο. Και δεν καταλαβαίνω στην συγκεκριμένη περίπτωση γιατί μπλέκεις τον ανεπίσημο φορέα. Κατά τα άλλα η παρέμβασή σου δεν ήταν κακόβουλη. Αν δε ισχύει ό,τι γράφεις σαν ανώνυμος, γιατι τί άλλο είναι το Μ.Β , και σαν Μάριος τι να πω.

  12. Ο/Η Μ.Β λέει:

    Μ.Β
    Κυριε Τεντομα σας ευχαριστουμε ειλικρινα για τις αμεσες απαντησεις σε ερωτηματα των συνγχωριανων μας.
    Δεν σας κρυβω δε πως θαυμαζω την ηρεμια και τον ζηλο σας να απαντατε σε ερωτηματα πολλακις φορες και ξεχωριστα στον καθενα μας.
    Ενα δεν μπορω να εξηγησω, του πως καποιοι ανθρωποι ρωτουν και ξανα ρωτουν τα ιδια θεματα, οταν εχουν πολλα απο αυτα απαντηθει στην πρωτη συγκετρωση σας στα Βατερα.
    Μπραβο σας, θαυμαζω την υπομονη και την ηρεμια που αποπνεει σε καθε απαντηση σας.
    Μ.Β

    • Ο/Η ανώνυμος λέει:

      πρέπει να σκεφθείς ότι στην συγκέντρωση των Βατερών ήταν μέρος των ενδιαφερομένων.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      πολύ γλύψιμο!

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Τώρα κύριε Μ.Β ή Μ.Κ. ή όπως αλλιώς σε λένε τι σε πειράζει που ρωτάνε οι άνθρωποι;
      Και τι πρόβλημα έχεις άραγε με το ότι ρωτάνε οι άνθρωποι ακόμα και αν ρωτάνε τα ίδια και τα ίδια;
      Γιατί πως αλλιώς να εξηγήσει κανείς την τόσο μεγάλη ανάγκη να υποστηρίξεις έναν άνθρωπο που καθόλου δεν σε χρειάζεται;
      Για πείτε και σε εμάς μήπως και μάθουμε κανένα κόλπο!

  13. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Απλώς εάν είχε γίνει κτηματολόγιο και κάποιος σύλλογος να διαχειριστεί όλα αυτά τα θέματα θα υπήρχε χωριό και με καλύτερες προδιαγραφές σε κάποιο διάστημα. Ενώ τώρα να δούμε ποιος και τι θα μαζέψει και τι γκρεμίδια θα είναι το χωριό που οι περισσότεροι δεν μπορούν να ασχοληθούν…
    Καλόβουλα πάντα… μυαλό δεν είχαμε και εμπιστοσύνη ο ένας στον άλλον…

    • Ο/Η ανώνυμος λέει:

      Άλλο σύλλογος και άλλο οικοδομικός συνεταιρισμός.

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Τι σημασία τώρα έχει αυτό… Ας μην το έλεγες rebuild ας το έλεγες Σύλλογος Σεισμόπληκτων Βρισαγωτών και ασ το έκανες και club. Σ’ αρέσεις τώρα; Σ.Σ.Β.
        Αυτό ακριβώς ειπώθηκε και πιο πάνω… Μυαλό και εμπιστοσύνη!

      • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

        Βεβαίως άλλο θα ήταν ο σύλλογος και άλλο ο οικοδομικός συναιτερισμός. Στον σύλλογο θα μπορούσε να γραφτεί ο οποιοσδήποτε και βάσει του καταστατικού του θα μπορούσε να εισπράτει χορηγίες να κάνει εκδηλώσεις και όλα όσα χρειαζόταν για να έρχονται χρήματα κατ’ ευθείαν στην Βρίσα όπως και τελικά έγινε με άλλο όνομα και ιδρυτικά μέλη από τους εναπομείναντες κατοίκους γιατι οι πολλοί είχαν φύγει στην Αθήνα, μολονότι δεν παίζει και σπουδαίο ρόλο αυτό. Ο συναιτερισμός θα απαρτιζόταν όπως είπα και πιό πάνω αυστηρά απο τους ιδιοκτήτες των κόκκινων σπιτιών που σαφώς θα θέλανε να ενταχθούν σε αυτόν ούτως ώστε οι ενέργειες να είναι συλλογικές, με προεδρείο και με ειδικούς συμβούλους ώστε να εξασφαλιζόταν φθηνότερες τιμές και καλύτερη δουλειά. Όπως ιεράρχηση αναγκών, πιθανόν εργασίες κατα γειτονιές και ούτω καθ’ εξής συντονισμένα και νοικοκυρεμένα. Και κανένας φορέας δεν θα ανακατευόταν. Οι σύνεδροι και το εκλεγμένο προεδρείο τους θα έκανε κουμάντο. Και είχε προταθεί να ψαχτεί μήπως υπήρχε δυνατότητα να γίνει το ίδιο και για τα κίτρινα. Επαναλαμβάνομαι για να εμπεδωθεί και απο όσους δεν το κατάλαβαν.

    • Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

      Σχετικά με το κτηματολόγιο έχω να πω δύο πράγματα.
      Ανεξάρτητα από τη χρησιμότητά του, που στη συγκεκριμένη συγκυρία δεν μπορώ να τη καταλάβω:
      1. Πώς μπορούν να γίνουν μετρήματα που να κατοχυρώνουν τις ιδιοκτησίες όσο υπάρχουν ερείπια και χαλάσματα;
      2. Το κτηματολόγιο για να έχει νομική ισχύ θα πρέπει να ακολουθηθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες: ανάρτηση, ενστάσεις και ακόμη δικαστικές προσφυγές για όποιον διαφωνεί.
      3. Το κτηματολόγιο προτάθηκε προκειμένου να γίνει μετά πολεοδομική μελέτη του οικισμού. η οποία και αυτή θα ήθελε προκήρυξη μελέτης, ανάθεση μελέτης, εκπόνηση μελέτης, έγκρισή της από υπουργείο ΥΠΕΚΑ, ανάρτηση, ενστάσεις, ΦΕΚ.
      Είναι για τέτοια τώρα η Βρίσα;

      απλά

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Με όλο το σεβασμό… Δεν είναι για τέτοια τώρα η Βρίσα γιατί δεν υπάρχουν οι άνθρωποι που θα οραματιστούν και θα υλοποιήσουν ένα σχέδιο τέτοιο για τη Βρίσα. τώρα… Αν υπήρχαν θα ήταν άλλη συζήτηση για το πως θα ξεπερνούσαμε τη γραφειοκρατία και τις διαδικασίες που απαιτούνται…

      • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

        Με τη ευκαιρία κύριε Τεντόμα εκείνη η σεισμολογική μελέτη ανατέθηκε;
        Υπάρχει τέτοιο ζήτημα ή όχι;
        Δηλαδή ότι οι κάτοικοι θα αρχίσουν να χτίζουν σ’ ένα χωριό που καταστράφηκε από σεισμό χωρίς ολοκληρωμένη μελέτη για τα αίτια της καταστροφής δεν πειράζει;
        Το κτηματολόγιο είναι το ζήτημα και τα γκρεμισμένα;
        Η πολεοδομική μελάτη δεν είναι ευκαιρία να γίνει τώρα με ότι και αν σημαίνει αυτό;
        Αν δεν γίνει τώρα γνωρίζετε εσείς καλύτερο χρόνο για να γίνει ή δεν χρειάζεται καθόλου να υπάρχει;

        • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

          Κύριε Τεντόμα δεν μου αρέσει να παίρνω θέση για πράγματα που δεν γνωρίζω όπως το Κτηματολόγιο περί ού ο λόγος. Αλλα ξέρω ό,τι στις ευνομούμενες πολιτείες πρώτα υπάρχουν οι υποδομές και μετά αρχίζει η ανοικοδόμηση. Σε εμάς όλα γίνονται ανάποδα. Επομένως για να κρίνεται το Κτηματολόγιο απαραίτητο παντού κάποια χρησιμότητα θα έχει. Και αν υπήρχε ενημέρωση του κόσμου και πολιτική βούληση λόγω εκτάκτων αναγκών νομίζω ό,τι θα προχωρούσε το πράγμα γρήγορα. Πρέπει σε αυτήν την χώρα να ξεκινάμε πάντα ανάποδα και μετά να τρέχουμε συνέχεια να διορθώσουμε τα προηγούμενα; Και επαναλαμβάνω αυτές είναι οι απόψεις μου γενικά με το πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα χωρίς να είμαι ειδικός. Αλλά και σε αυτή τη χώρα πρέπει κάποτε να καταλάβουμε ό,τι ο σωστός δρόμος είναι και ο πιό γρήγορος και ας φαίνεται δύσκολος με την πρώτη ματιά.

  14. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    Θυμηστε μου, σας παρακαλω, γιατι θελουμε κτηματολογιο? εξ αιτιας καποιων αρχων νομιμοτητας η για καποιο σχεδιο που,πρακτικα, ειναι απαραιτητο να εφαρμοστει? και ποιο ειναι αυτο το σχεδιο?

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Για να κατανοήσει κανείς τη χρησιμότητα πρέπει να μην κοιτάει το προσωπικό του συμφέρον αλλά το συμφέρον του χωριού…
      Επίσης εσάς δεν σας αρέσει η νομιμότητα; Όσο για το σχέδιο μάλλον δεν υπάρχει οπότε μην ανησυχείτε… Θα παραμείνει το χωρίο όπως ήταν…
      Ή χειρότερο;

      • Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

        Η κ. Γεωργη εθεσε το θεμα, απο εκεινη περιμενα και την απαντηση. Εξ αλλου εκεινη ποτε δε θελει να κρυβεται καποιος πισω απο την ανωνυμια του, ποσω μαλλον, οταν μιλαει για λογαριασμο της.

        • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

          Κυρία μου πιστέψτε με, δεν είναι μόνο η κυρία Γεωργή που ενδιαφέρεται για το χωριό. Δεν έχουν νόημα οι στοχοποιήσεις…
          Οι απαντήσεις έχουν…

          • Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

            δεν στοχοποιηθηκε κανενας!!κι επειδη συμφωνω μαζι σας στα υπολοιπα ας απαντησει καποιος υπευθυνα, με το ονομα του,γιατι το ονομα ειναι ευθυνη,γιατι θελουμε κτηματολογιο?

          • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

            Παρότι επιμένετε σε μια ανούσια επίκληση της επωνυμίας… Ούτε ο κύριος Τεντόμας δεν διαφώνησε με τη χρησιμότητα. Με το χρόνο τον τρόπο κ.λπ. διαφώνησε το οποίο είναι μια συζήτηση για το τι χωριό ακριβώς θέλουμε.
            Για την ευκολία σας, θα σας πω ότι χιλιάδες επώνυμοι έχουν γράψει χιλιάδες σελίδες που αποδεικνύουν τη χρησιμότητα αλλά και την αναγκαιότητα του κτηματολογίου. Δεν χρειάζεστε συνεπώς ένα επώνυμο να σας το πει.
            Αναζητήστε για παράδειγμα τις μελέτες του καθηγητή ΕΜΠ Δημήτρη Ρόκου, ή και άλλων παλαιότερων ή νεώτερων.
            Μπείτε στη σελίδα του κτηματολογίου και θα πειστείτε και εσείς ότι μιλάμε για μια απαραίτητη προϋπόθεση για την βιώσιμη ανάπτυξη ενός τόπου.
            Αλλά το ερώτημα δεν είναι αν είναι χρήσιμο ή και αναγκαίο. Είναι αν η πολιτεία έχει αποφασίσει να ακολουθήσει για το χωριό μας μια τέτοια λύση…

        • Ο/Η Γεωργή Κατερινα λέει:

          Κ. Βιτζηλαίου το θέμα του κτηματολογίου το έθεσε ο κ. Τεντόμας , και εγώ είπα ό,τι δεν μπορω να εκφέρω επ’ αυτού υπεύθυνη γνώμη γιατί ακριβώς δεν κατέχω το θέμα. Από γνώμες ανθρώπων που εκτιμώ άκουσα ό,τι του κτηματολογίου έπεται ο πολεοδομικός σχεδιασμός για ένα χωριό πιό λειτουργικό. Επίσης άκουσα και ας με διορθώσει κάποιος αν κανω λάθος ό,τι η πολιτεία δεν έχει το δικαίωμα ούτε με μια πλακόστρωση δρόμου να ασχοληθεί χωρίς πολεοδομικό σχεδιασμό. Και επαναλαμβάνω ότι είμαι υπέρ του αρχικού προγραμματισμού και του σχεδιασμού πριν από οποιαδήποτε ενέργεια. Άποψή μου και σέβομαι τις απόψεις των άλλων.

  15. Ο/Η Τεντόμας Βασίλης λέει:

    Αφού συζητούμε καλοπροάιρετα, για να μπορέσουμε να βρούμε τις καλύτερες λύσεις στα προβλήματα του χωριού, δεν κατανοώ την ανωνυμία, στην οποία η απάντηση από επώνυμο δε νομίζω να μπορεί να υπάρξει.
    Όσο για το κτηματολόγιο, θα ήθελα να μου πεί κάποιος (επώνυμος βέβαια) ποια θα ήταν η χρησιμότητά του στη παρούσα φάση, όταν προΥποθέτει μια καθυστέρηση στην ανοικοδόμηση τουλάχιστον 2 χρόνων.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Αγαπητέ κύριε Τεντόμα (ισχύει και για τους πιο πάνω), τι σημασία έχει το όνομα αν το επιχείρημα είναι σωστό;
      Αν η ερώτηση ήταν σε ανώνυμο κύριο άρθρο εφημερίδας θα ήταν πιο επώνυμη; Δημόσιο πρόσωπο είστε. Ερωτήματα δημοσίως υποβάλλονται. Ούτε προσβολές είναι ούτε κάτι τέτοιο.
      Τι σημασία έχουν όλα αυτά; Δηλαδή αν το υπέγραφε ο Mark Twain θα έχριζε απάντησης το ερώτημα και αν το υπογράφει Ανώνυμος δεν χρίζει;
      Και άρα με βάση αυτή τη λογική τι πρέπει κανείς να κάνει για να καταθέσει ένα ερώτημα στο δημόσιο διάλογο; Να γράφει και τον ΑΜΚΑ του;
      Επίσης φαντάζομαι ότι αν ο Νίξον δεν απαντούσε σε ανώνυμα κείμενα και ερωτήσεις δεν θα είχε αποκαλυφθεί ποτέ το σκάνδαλο του WaterGate. Με συγχωρείτε για τον παραλληλισμό ο οποίος ουδεμία σχέση έχει με την περίτπωση της Βρίσας, αλλά πάντως σήμερα τα blogs είναι οι εφημερίδες της εποχής και δημοσιογράφοι όλοι οι πολίτες… Αυτό είναι κάτι που πρέπει όλοι να δεχτούμε και ιδίως όσοι διαθέτουν και την παραμικρή έστω εξουσία.
      Δηλαδή για να απαντήσετε σε ένα ερώτημα που καίει το χωριό όπως η σεισμολογική μελέτη πρέπει να συνοδεύεται από επώνυμο και μάλιστα βαρύ;
      Όσο για το κτηματολόγιο… δεν είναι αυτό το ερώτημα. Το βασικό ερώτημα είναι ο πολεοδομικός και χωροταξικός σχεδιασμός. Προφανώς για να συνέβαινε κάτι τέτοιο θα απαιτούνταν κτηματολόγιο.
      Και φυσικά αυτό εντάσσεται σε ένα ευρύτερο σχέδιο και όραμα για τη Βρίσα. Που δυστυχώς δεν υπάρχει.
      Το δεύτερο ερώτημα ήταν αν έχει ανατεθεί σεισμολογική μελέτη και αν και κατά πόσον οι κάτοικοι είναι ασφαλείς να χτίσουν στο ίδιο σημείο και με ποιες προδιαγραφές.
      Τέλος είμαι σίγουρος, αν και ανώνυμος, ότι αν ρωτήσετε οποιονδήποτε κάτοικο του χωριού αν αισθάνεται ασφαλής να χτίσει στο χωριό θα μαζέψετε πολλά επώνυμα…

  16. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    το γιατι θελουμε κτηματολογιο δεν ειναι ΑΠΑΞΙΩΤΙΚΟ ερωτημα. Ρωταω και περιμενω απαντηση, γιατι θελουμε κτηματολογιο?

  17. Ο/Η Αργύρης Καπρινιώτης λέει:

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την συζήτηση και θα ήθελα να θέσω τα εξής ερωτήματα:
    1 Χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός σημαίνει διαφορετική διάταξη του χωριού από την προ σεισμού κατάσταση;
    2 Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση για διαφορετική σχεδίαση του χωριού;
    3 Υπάρχει κάποια κοινοφελής στόχευση σε αυτή την σχεδίαση; Γιατί να θέλουμε κάτι τέτοιο ;
    4 Αν υπάρχει έχει κατατεθεί κάπου ώστε θεσμοί (δημοτικοί περιφεριακοί και κεντρικοί) και πάνω από όλους οι κάτοικοι του χωριού να αποφασίσουν αν θέλουν αυτή την μορφή;
    5 Πλέον δεν μιλάμε για επανοικοδόμηση ενός παραδοσιακού οικισμού αλλά για αλλαγές χρήσης γης , απαλλοτροιώσεις,αποζημιώσεις κλπ κόντρα στο προεδρικό διάταγμα παραδοσιακών οικισμών;Θέλουμε αποχαρακτηρισμό του ή όχι;

    Μόνο μετά από τέτοια απόφαση όλης της τοπικής κοινωνίας θα μπορούσαμε να πιέσουμε όλοι και ταυτόχρονα να υποστούμε τις όποιες καθυστερήσεις και ταλαιπωρίες.
    Εν ολίγοις πριν μιλήσουμε για το ΠΩΣ θα κάνουμε κάτι(κτηματολόγιο) θα ήταν κατά την γνώμη μου καλύτερα να πούμε ΤΙ θέλουμε να κάνουμε.
    Από την μέχρι τώρα συζήτηση τέτοιο πράγμα δεν έχει βγει!
    Από την μία κτηματολόγιο και από την άλλη δεν ξέρουμε αν είναι κατάλληλο το χωριό για κατοίκηση;
    Στις 21 Σεπτεμβρίου, στον Πλάτανο, ο δόκτωρ Κώστας Ταξείδης έχει δηλώσει οτι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να χτιστεί το χωριό στην ίδια θέση. Εξειδικευμένος επιστήμονας στη σεισμικότητα του εδάφους προτείνει μικροζωνική μελέτη για μεγαλύτερη ασφάλεια. Μια συζήτηση με τους ανθρώπους της ΔΑΕΦΚ πιστεύω οτι θα απαντούσε σε τέτοια ερωτήματα.
    Τέλος όσον αφορά επώνυμους και ανώνυμους η διατίπωση θέσης, ερωτημάτων σχολίων και κριτικής νομίζω ότι πρέπει να γίνεται επώνυμα από την στιγμή που μιλάμε για τα δημόσια και τα κοινά!Αυτά που λέγονται ΔΕΝ είναι ιδιωτική υπόθεση!

  18. Ο/Η Βιτζηλαιου Μαρινα λέει:

    για να λεμε τα πραγματα με το ονομα τους, το θεμα του κτηματολογιου τεθηκε απο το πρωι της 7ης οκτωβριου, οταν ο Β. Τεντομας ειχε αποχωρησει απο τη συζητηση, απο τους υποστηριχτες της αποψης οτι ειναι αναγκαιο. Οκ. Τεντομας επανηλθε, ωρες μετα, για να βαλει ερωτηματα σχετικα με τη χρησιμοτητα του στη Βρισα.Το θεμα του κτηματολογιου μπαινει, απο δω και 3 μηνες τουλαχιστον, απο συγκεκριμενες ομαδες, δικαια η αδικα, σιγουρα ομως αδιευκρινιστα.Υπαρχουν ερωτηματα, που τεθηκαν πριν λιγο, και περιμενουν να απαντηθουν.

    • Ο/Η Ανώνυμος λέει:

      Απαντήσεις υπάρχουν για όλα… Και δεν είναι νέες ούτε οι απαντήσεις, ούτε οι ερωτήσεις…
      Απλώς δεν έχει νόημα να απαντηθούν σε ένα τέτοιο μέσο και σήμερα που μάλλον τα πράγματα κινούνται με άλλο τρόπο…
      Δηλαδή χωρίς σχέδιο και χωρίς καμιά νέα ιδέα και κανένα απολύτως όραμα για τη συνέχεια… του χωριού.
      Το μόνο που απασχολεί τώρα είναι πότε θα πάρουμε τα λεφτά, που δεν έχουμε, για να ξαναχτίσουμε το μισό χωριό… το παλιό…
      Ο Θιός είναι μεγάλος… Ας μας βοηθήσει…

  19. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    Επειδή οι περισσότεροι, αν όχι όλοι οι ιδιοκτήτες κόκκινων σπιτιών, είναι υποχρεωμένοι να κατεδαφίσουν τα σπίτια ατους και στη συνέχεια να τα ξαναφτιάξουν, καλό θα ήταν να υπήρχε ένας πίνακας με ονοματεπώνυμα και τηλέφωνα Πολιτικών Μηχανικών που έχουν αναλάβει ή μπορούν να αναλάβουν συνολικά όλο το έργο, δηλαδή κατεδάφιση και ανέγερση. Απο εκεί και πέρα ο κάθε ενδιαφερόμενος ας επιλέξει αυτόν που νομίζει καλύτερον. Πάντως, με την Πολιτεία να μην έχει καταθέσει, ακόμα σε πολλούς το αρχικό ποσόν των 587€, να μην έχει εγκρίνει την χορήγηση του επιδόματος της οικοσκευής, να μην έχει προχωρήσει ακόμα στην επιδότηση ενοικίου, διερωτάτε κανείς πως θα γίνει η είσπραξη του ποσού της κατεδάφισης και η στεγαστική συνδρομή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.