Ποιος “παλιότερος” θα μας βοηθήσει να συμπληρώσουμε το flashback του χωριού μας όπως αυτό έχει αποτυπωθεί από την παρακάτω φωτογραφία; Μπροστά στην δευτερεύουσα είσοδο του σχολείου (άνοιξη, κοντομάνικα βλέπετε) του 1949, όπως είναι γραμμένο στο πίσω μέρος της, ποζάρουν τα μέλη του αναμορφωτικού Συλλόγου Βρίσας.






Εγώ η…παλια γνωρίζω πάρα πολλές κυρίες αλλά δεν ειναι εύκολο να τις βρω όλες.Στην πρώτη σειρά γνωρίζω την Αθανασίου Ευδοκία μάλλον με την Ειρηνη την κόρη της, την κ.Ρεκλού, την ´Ελλη Ψαλτήρα την Μυρσινούλα και την Ευδοκία οι Μπαχαράκαινες.Από πίσω και ανακατεμένες η Μ. Ρεκλού η Μ. Μαρινέλλη, η Τακτικού, η Μαιρούλα η Αναγνώστου,η Ιατρέλλη -Φράγκου,,η Άννα η Γκουγκούλιου και η αδερφή της,η Μαρία Ταξείδη του Θράσου η μαμά,η Πετρά Κατίνα, του Κούλη η μαμά, η Κατίνα που είχε το μικρό μπακαλικάκι στον άγιο Κωνσταντίνο και η αδερφή της η Δέσποινα που δεν θυμάμαι επίθετο αυτή τη στιγμή,η Μηλίτσα Νικκέλλη, η Κατίνα Αναγνώστου- Γεωργέλλη, η Μ. Καννέλου του Γιώργου και του Ζαχαρία η αδερφή,η Μ. Γεωργή η κουνιάδα μου. Όλες αυτές τις σουσούμιασα που λένε, και ίσως άλλοι να βρούν και άλλα ονόματα που εμένα με διέφυγαν. Και συγνώμη για κάποια ονόματα που δεν θυμάμαι. Σαν σπαζοκεφαλιά είναι. Προσπαθήστε και άλλοι.
Δεύτερη ανάγνωση, η Πατρίτσα και η Ρηνούλα Διαμαντή.
Η μητέρα μου είναι η μεσαία στην τελευταία σειρά 19 χρονών τότε!!!!!
ΑΛΛΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ: Οι μόνες με το πρέπον ύφος[?] οι ορισμένες καθ’ ύλην αναμορφώτριες, στην πρώτη σειρά. Οι άλλες χαζοχαρούμενες και οι λοιπές στον κόσμος τους. Τέλος του εμφυλίου με το ερώτημα να αναμορφώσουν ποιες? ή ποιους- Μια κακιά στιγμή για τον τόπο μας που ευτυχώς αποσιωπήθηκε και ξεχάστηκε.
Σωστός ο ΑΛΛΟΣ !!! Μια κακιά στιγμή για τον τόπο μας που .ομως δεν ξεχάστηκε.Απλά δεν υπάρχει λόγος να την συζητάμε τώρα .
Μία φωτογραφία όλο κακία, τώρα δεν χρειάζεται αυτού του είδους μνήμες.
Μη φοβάσαι να δεις την ιστορία κατάματα. Διδάσκεσε. Εξ’ άλλου δεν “ξεβρακώνουμε” κανέναν, όπως θα έπρεπε.
Οι περισσότεροι από αυτούς τούς προγόνους,δεν υπάρχουν ήταν γυναίκες ,με έντονο τόν φόβο από τό σύστημα τής εποχής.
Αρχίζεις Αντώνη να καταλαβαίνεις εν μέρει.
Εσύ γιατί μου την βγαίνεις ανώνυμα αφού σε γνώρισα.
Με προβλημάτισε το όνομα, αναμορφωτικός, αλλά δεν το συνέδεσα με τον εμφύλιο. Καλά, τί είδους αναμόρφωση χρειαζόταν οι συμμετέχουσες;
Διαβάζω τόσες μέρες τα σχόλια και αναρωτιέμαι ποιός έκανε Στρατή αυτά τα “βαφτίσια”. Τόση διαστρέβλωση πια!
Δεν υπήρξε ΠΟΤΕ κανένας “Αναμορφωτικός” Σύλλογος Βρίσας. Στη φωτογραφία είναι ο Σύλλογος Κυριών & Δεσποινίδων που συνέστησε η επιστρέψασα από την Αθήνα κ. Ειρήνη Χατζηαντωνίου (τρίτη από δεξιά εμπρός). Σκοπός του ήταν η πολιτιστική και καλλιτεχνική προσφορά. Στις 3 συνολικά συναντήσεις των κυριών απαγγέλθηκαν ποιήματα, ανταλλάχθηκαν απόψεις οικοκυρικής και δημιουργήθηκαν πολλές νέες φιλίες. Αυτά.
Φτιάξανε πλατσεδα τηνε σουροπιασανε και ακολούθησε το μάθημα του μπακλαβά χωρίς συμαμ,με φύλλο ανοιγμένο στον σοφρα με ξυλοβεργα.