Για το κέντρο υγείας συνέχεια

Την δικιά της αγωνία και τις δικές της προτάσεις για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Κ.Υ. Πολιχνίτου παραθέτει με επιστολή της η κα Ζωγράφου. Η δημοσιοποίηση και η προβολή των προβλημάτων από δυο στελέχη του Κ.Υ. (Ελευθεριάδου και Ζωγράφου) σίγουρα θα βοηθήσει στην επίλυση ή έστω στην άμβλυνση των προβλημάτων.

Η σελίδα μας, εκφράζοντας ένα μέρος των “υποψήφιων πελατών του Κ.Υ.”, θεωρεί ότι πρέπει να ζητηθεί άμεσα να επιστρέψουν όσοι έχουν οργανική θέση, μέχρι να ζητήσουν και να πραγματοποιηθεί η μετάθεσή τους, εδώ. Τότε η εικόνα του ΚΥ (αλλά και η προσφορά του προς εμάς) θα βελτιωθεί άρδην με αποτέλεσμα να δεχτούν να έρθουν και οι αγροτικοί γιατροί. 

Καλημέρα σας.

Εξ αρχής να δηλώσω ότι χαίρομαι  για το ενδιαφέρον που δείχνετε για το κέντρο υγείας του Πολιχνίτου.

Και ευτυχώς. Γιατί το Κ.Υ είναι από τις ελάχιστες δημόσιες δομές που έχουν απομείνει στη δημοτική ενότητα Πολιχνίτου, εξ αιτίας  των πολιτικών συρρίκνωσης της υπαίθρου που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις τα τριάντα και πλέον τελευταία χρόνια.

Είναι χρέος μας, χρέος όλων μας, να υπερασπιστούμε αυτές τις δομές, να τις διαφυλάξουμε και να διευρύνουμε τη δράση τους.

Με τη δημοσίευση της επιστολής που η συνάδελφος κα  Ελευθεριάδου  έστειλε στην 2η Υπε και το υπουργείο υγείας, μου δίνετε την ευκαιρία να εκφράσω κι εγώ την άποψη, την ανησυχία, την αγωνία για την πορεία του κέντρου υγείας, αλλά και την ελπίδα μου πως στο τέλος τα πράγματα θα διορθωθούν.

Επιτρέψτε μου να  πάρω την ιστορία από την αρχή.  Η δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κ.υ δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Η καθοδική του πορεία έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια λίγο – λίγο αρχικά,  με επιταχυνόμενο ρυθμό στη  συνέχεια, ξέρετε πως γίνεται στην κατηφόρα.

Ευθύνες γι αυτό έχουν :α)  οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων ως προς την απαξίωση της υπαίθρου γενικά, όπως ήδη είπα,

β) οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου στο οποίο υπάγονταν μέχρι το 2015 τα κέντρα υγείας και οι οποίοι λειτουργούσαν ως απόλυτοι άρχοντες που επέκτειναν την κεντρική πολιτική στον νησί, αποψιλώνοντας τα κ.υ προς όφελος του νοσοκομείου με τρόπο μάλιστα που να κρατούν τους εργαζόμενους σε ομηρία. Για να το κάνω πιο κατανοητό: σε διορίζω στο Κ.Υ και ενώ καλύπτω- αχρηστεύω   οργανική θέση του κέντρου , σε παίρνω και σε πάω όπου χρειάζομαι εγώ ή κάποιες φορές όπου χρειάζεσαι κι εσύ , έτσι που να μου έχεις υποχρέωση αφού βρίσκεσαι επισφαλώς στη θέση σου. Εγώ  κάνω φιγούρα με τη δική σου εργασία, εσύ μένεις  συνεχώς ανασφαλής ενώ η περιφερειακή δομή ρημάζει, ως η επιταγή ορίζει!!  Απλά πράγματα.         Εδώ ας παρεμβάλλω την πληροφορία ότι ,εκτός από την παθολόγο, οργανικές θέσεις  του κέντρου υγείας κατέχουν ακόμα 1 οδηγός, 2 νοσηλεύτριες, μια και μισή μαία, μια κοινωνική λειτουργός, μια επισκέπτρια υγείας που εργάζονται σε άλλες δομές.  Για να  παραλείψω τις μετατάξεις από ειδικότητα σε ειδικότητα άλλ΄ αντ ΄ άλλων, που επίσης υπάρχουν.

γ) οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στο κ.υ , που όλ΄ αυτά τα χρόνια ανέχτηκαν αδιαμαρτύρητα ή έστω με χλιαρές διαμαρτυρίες  αυτήν την κατάσταση.

Γνωρίζετε ότι εδώ και 4 μήνες έχω αναλάβει τη θέση του συντονιστή ιατρικής υπηρεσίας. Οφείλω να αντιμετωπίσω όλη αυτή την παθολογία, όσα και τα <<απρόοπτα >>που φάνηκαν εξ αρχής όπως πχ την ακατανόητη συμπεριφορά του ηγούμενου της μονής Δαμανδρίου  που τις πρώτες κιόλας μέρες θυμήθηκε ότι τα δώρα, που είχε προσφέρει από τις συνδρομές φίλων του κέντρου και πιστών της εκκλησίας δεν ήταν δώρα αλλά  δάνεια και γι αυτό τα πήρε πίσω (1 καρδιογράφος, 1 υπολογιστής , 2 εκτυπωτές)!!!

Έχουμε ξεκινήσει , ο πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής κος Μηλιώτης κι εγώ , με τη βοήθεια και συμμετοχή όλων σχεδόν των εργαζομένων,  έναν διαρκεί αγώνα αποκατάστασης  του κέντρου υγείας  σε όλα τα επίπεδα. Και όσο για τα της  υποδομής , η διαφορά γίνεται ήδη αισθητή- τα ασθενοφόρα επισκευάζονται,  τα άχρηστα αντικείμενα αποσύρθηκαν, αίθουσα βραχείας νοσηλείας είναι έτοιμη και λειτουργική, οι αποθήκες υλικού ταχτοποιήθηκαν πλήρως και ένα σωρό άλλες μικροεπεμβάσεις).    Το μεγάλο αγκάθι είναι η έλλειψη γιατρών κυρίως και προσωπικού γενικότερα .

Οι πιέσεις μας απέδωσαν το να προκηρύξει το υπουργείο όχι μία όχι δύο αλλά και τις πέντε θέσεις αγροτικών γιατρών , ως όφειλέ άλλωστε. Μέσω ΟΑΕΔ περιμένουμε 2 νοσηλεύτριες, 1 παρασκευαστή, 1 βοηθό ακτινολόγου.

Ωστόσο  έγινε γνωστό πως ενώ για τα κ.υ  της Καλλονής και της Άντισσας όσα θέσεις προκηρύχθηκαν, βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι, πλην ίσως του Μολύβου, για τις δικές μας 5 θέσεις δεν βρέθηκε ούτε ένας!!!

Έχουμε φτάσει λοιπόν στο ακραίο σημείο 1 παθολόγος 2 γενικοί και 1 παιδίατρος να πρέπει να τα φέρουν βόλτα όλα. Δε γίνεται.

Από δω πηγάζει, πιστεύω η αγωνία και ο εκνευρισμός που φανερώνεται στην επιστολή της συναδέλφου.

Σ΄αυτή τη δύσκολη στιγμή είναι όμως που πρέπει να επιδείξουμε ψυχραιμία ,αλληλεγγύη και συναδελφικότητα. Μαζί με  το προσωπικό φορτίο που ο καθένας μας σηκώνει , έχουμε να διαφυλάξουμε και τον ο χώρος εργασίας μας. Όχι μόνο για μας, που βγάζουμε το ψωμί μας από κει , αλλά και για τον κόσμο που μας έχει ανάγκη, όπως πολύ σωστά κι ίδια επισημαίνει.

ΟΙ ενέργειες τις συντονιστικής επιτροπής σ΄αυτό τον τομέα είναι: 1) όλοι όσοι κατέχουν οργανική θέση του ΚΥ να την ελευθερώσουν  παίρνοντας θέση στο φορέα που υπηρετούν. ΟΙ ελεύθερες πλέον θέσεις να προκηρυχτούν άμεσα.

2)Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τη δημοτική αρχή και τα τοπικά συμβούλια για να οριστικοποιηθεί η εξεύρεση καταλύματος για τους αγροτικούς γιατρούς (υπήρχε μόνο στη Βρύσα) .

3)Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με το υπ. Εθνικής Αμύνης για αποστολή οπλίτη γιατρού. Είναι πολύ κοντά στο να έρθει ένας αμέσως μετά τη βασική εκπαίδευση.

4)Ζητάμε από την περιφέρεια να προχωρήσει στο έργο ανακαίνισης του κ.υ. Πολιχνιτου που έχει εγκριθεί ναι ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα της από το 2016 για 70 χιλ. ευρώ και η μελέτη του δεν έχει γίνει ακόμη να προχωρήσει άμεσα.

Όλα τα παραπάνω μαζί με την καλλιέργεια  ενός  θερμού  συναδελφικού  κλίματος εντός του χώρου , πιστεύω πως θα λειτουργήσουν ως κίνητρα  για τους  νέους συναδέλφους που θα διαλέξουν να ξεκινήσουν από δω την καριέρα τους .

Ευχαριστώ για την φιλοξενία

Ζωγραφου Χρυσούλα

Συντονίστρια ιατρικής υπηρεσίας στο Κ.Υ.Πολιχνίτου

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

Μία απάντηση στο Για το κέντρο υγείας συνέχεια

  1. Ο/Η ΠΠ λέει:

    H ενεργια που πρεπει να κανεις κυρια Ζωγραφου ειναι να βαλεις την γιατρο ΤΣΙΜΑΡΑ στο προγραμμα του κ.υ που ανηκει και ενημερωνοντας το υπουργειο και οχι να αποφευγεις να ασχολιθεις με το προγραμμα των εφημεριων.Αυτο απασχολει την ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ. ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.