Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου απάντησε …

στην επιστολή του Συλλόγου των Βρισαγωτών της Αθήνας. Πολλά μπορεί να σχολιάσει κάποιος για την απάντηση. Ας αρκεστούμε προς το παρόν στο θετικό: είναι ο πρώτος φορέας από τους τρεις στους οποίους είχε απευθυνθεί ο Σύλλογος που απαντά.

Την απάντηση μπορείτε να διαβάσετε εδώ

 

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Δημοσιεύθηκε στην Ειδήσεις. Αποθηκεύστε τον μόνιμο σύνδεσμο.

2 απαντήσεις στο Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου απάντησε …

  1. Ο/Η Ανώνυμος λέει:

    ΘΕΜΑ : Ενέργειες της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού της 12/6/2017. Χρηματοδοτήσεις. ΣΧΕΤ : Η από 12-9-2017 επιστολή σας.
    Κύριε Πρόεδρε,

    Κατ εντολήν της κας Περιφερειάρχη για ενημέρωσή σας σχετικά με τις χρηματοδοτήσεις για την αντιμετώπιση των ζημιών ποΙ) προκλήθηκαν από το σεισμό της 12/6/2017 :

    α) Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου δεν έλαβε κανενός είδους επιχορήγηση ή πρόσθετη χρηματοδότηση. Αντίθετα μάλιστα με Αποφάσεις των αρμοδίων συλλογικών Οργάνων προέβη στη διάθεση πιστώσεων για την κάλυψη των αναγκών αποκατάστασης. Επί πλέον προέβη σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ακόμα και πέραν των αρμοδιοτήτων της, για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την ανακούφιση των πληγέντων.

    β) Σας κάνουμε γνωστά τα παρακάτω, ειδικότερα για την περιοχή της Βρίσας .
    ι) Από της εκδηλώσεως του σεισμικού φαινομένου εστάλη αίτημα (έγγραφο με αριθμ. Πρωτ. 1053/12-6-2017) στη Γεν. Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με βάση το οποίο εκδόθηκε η 4229/13-6-2017 Απόφαση του κ. Γεν. Γραμματέα Πολ. Προστασίας με την οποία κηρύχθηκαν όλες οι Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Λέσβου σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας.
    ιι) Έγινε από την κα Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου άμεση σύγκλιση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (Σ.Ο.Π.Π.) που συνεδρίασε την 21.00 μ.μ. της 12/6/2017 στον Πολυχνίτο Λέσβου δηλαδή σε περιοχή πολύ πλησίον του οικισμού της Βρίσας που επλήγη περισσότερο. Μέχρι σήμερα το Σ.Ο.Π.Π. πραγματοποίησε 11 συνεδριάσεις, τα πρακτικά των οποίων έχουν αναρτηθεί στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ».
    ιιι) Διατέθηκαν Μηχανικοί υπάλληλοι της Περιφέρειας Β. Αιγαίου για την καταγραφή ζημιών σε κτίρια με συμμετοχή τους στα κλιμάκια που συγκροτήθηκαν με ευθύνη της ΔΑΕΦΚ του Υπ. Υποδομών & Μεταφορών..
    ιυ) Συγκροτήθηκαν άμεσα Επιτροπές καταγραφής ζημιών στις Δημόσιες Υποδομές και σε Επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και της Βρίσας και τα ευρήματά τους απεστάλησαν στα αρμόδια Υπουργεία.
    2
    υ) Υποβλήθηκε αίτημα για παράταση των προθεσμιών τεχνικών ελέγχων των οχημάτων από τα ΚΤΕΟ, μέχρι 31/10/2017 αλλά και αίτημα στο Υπουργείο Μεταφορών για ατελή επανέκδοση των αδειών οδήγησης που λόγω σεισμού απωλέσθηκαν — καταστράφηκαν.
    υι) Με ομόφωνη Απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που λήφθηκε 15/6/2017, εγκρίθηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την τρισδιάστατη απεικόνιση της Βρίσας για λόγους πρόληψης, αντιμετώπισης και αποκατάστασης των καταστροφών στα πλαίσια της νομοθεσίας αλλά και των σχετικών εγκυκλίων για την Πολιτική Προστασία, που θα μπορούσε παράλληλα να αποτελέσει και εργαλείο για την ανοικοδόμηση του οικισμού. Q προϋπολογισμός της Προνραμματικής Σύμβασης ανήλθε σε € 38.000,00 και καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Β. Αιγαίου. Η ερευνητική εργασία της Προγραμματικής Σύμβασης ολοκληρώθηκε εντός μηνός, παρουσιάσθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο και παράλληλα γνωστοποιήθηκε στα αρμόδια Υπουργεία. Παράλληλα δημιουργήθηκε στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σχετική ΓΕΩΠΥΛΗ, την οποία μπορούν να επισκεφθούν εξουσιοδοτημένοι χρήστες.
    υπ) Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης € 47.800,00, από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την κάλυψη των δαπανών μετακινήσεων των πολιτών των σεισμόπληκτων περιοχών των Δημοτικών ενοτήτων Πολυχνίτου και Πλωμαρίου με τα ΚΤΕΛ.
    υιιι) Εγκρίθηκε η διάθεση πίστωσης € 59.670,00 επίσης από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας για την προμήθεια και τοποθέτηση δέκα (10) ΚΟΝΤΕΤΝΕΡΣ για την κάλυψη των αναγκών αποθήκευσης των οικοσκευών 30 κατοίκων της Βρίσας. Τα ΚΟΝΤΕΤΝΕΡΣ αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί.. Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή αποδέχθηκε νεότερο αίτημα του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βρίσας και ενέκρινε τη διάθεση άλλων € 59.670,00, επίσης από τον προϋπολογισμό της περιφέρειας για την προμήθεια και τοποθέτηση άλλων δέκα ομοίων ΚΟΝΤΕΙΝΕΡΣ.
    ιχ) Έγιναν οι απαιτούμενες επαφές με το Κολλέγιο Αθηνών το οποίο και ανέλαβε την ανακατασκευή του κτιρίου του Δημοτικού Σχολείου Βρίσας.
    γ) Πέραν των ανωτέρω που αφορούν άμεσα την περιοχή της Βρίσας .
    ι) Καταρτίσθηκε Προγραμματική Σύμβαση με το εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών για την εκπόνηση ερευνητικού έργου «Εφαρμοσμένη έρευνα για την αντιμετώπιση του κατολισθητικού κινδύνου σε σεισμόπληκτες περιοχές της Λέσβου», δαπάνης € 49.600,00 που καλύπτεται από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
    ιι) Με τροποποίηση του Προγράμματος έργων της Περιφέρειας χρηματοδοτούνται τα έργα αντιμετώπισης των καταπτώσεων βράχων στο Μεσότοπο και στο δρόμο Πλωμαρίου — Μελίντας, συνολικού προϋπολογισμού € 690.000 οο.
    ιιι) Με έγγραφό μας ζητήθηκε η συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής για την βελτίωση – ασφαλτόστρωση της οδικής παράκαμψης του Αγίου Ισιδώρου Πλωμαρίου. Η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρινόμενη προέβη σε δωρεά ύψους € 2.900.000,00 προς την Περιφέρεια Β. Αιγαίου και αναμένεται η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών για την δημοπράτηση των εργασιών.
    Από τα ανωτέρω σαφώς συμπεραίνεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κινήθηκε άμεσα και μάλιστα πέραν των αρμοδιοτήτων της, τόσο για την καταγραφή των ζημιών όσο και για την διάθεση των απαιτούμενων πιστώσεων, αποκλειστικά και μόνο από τον προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση της κατάστασης που προέκυψε και την ανακούφιση των πληγέντων.
    3
    Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφορία.
    Ο ΠΡΙΝΟΣ ΓΕΝ ΔΙΝΣΗΣ ΑΝ. ΠΡΟΓ.
    ΠΕΡΙΒΙΝΤΟ & ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡ Φ. B. ΑΙΓΑΙΟΥ
    Γ. Σ ΝΕΛΛΗΣ Π ΙΙΑ

  2. Ο/Η Τσάτσος Παναγιώτης λέει:

    Φίλε Γιώργο , παλιέ συνάδελφε και συμμαθητή
    Δεν μπορείς να φαντασθείς ,διαβάζοντάς τα γραφόμενα των ανακοινώσεων της Περιφέρειας και άλλων φορέων πόσο ωραία ηχούν στα αυτιά μας
    Έχουν περάσει 100 ημέρες από το σεισμό και η κατάστασή μας όχι μόνο δεν έχει βελτιωθεί κατ’ ελάχιστον αλλά χειροτερεύει , έρχεται δε και ο χειμώνας φέρνοντας μύρια προβλήματα . Για μας , πρόσφυγες στον τόπο μας, χαρακτηρίζονται ως ‘παχιά λόγια’ ή άλλως πως έπεα πτερόεντα .
    Έργο για βελτίωση της ζωής μας ΜΗΔΕΝ
    Προοπτική ΜΗΔΕΝ
    Πρέπει να ζητούμε και να πιέζουμε για τα αυτονόητα τη ριμάδα την πολιτεία η οποία όπως λέμε εδώ ‘τσλα τ΄αυγό μη τ΄μανέλα’
    Τσάτσος Παναγιώτης
    Βρίσα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.