Η άμπωτη και η παλίρροια δεν είναι μόνο φυσικό φαινόμενο, είναι και κοινωνικό φαινόμενο. Οι ανθρώπινοι πληθυσμοί, από την εποχή της νομαδικής ζωής και μέχρι σήμερα, στη βιομηχανική και την ηλεκτρονική εποχή, πάνε κι έρχονται κινούμενοι άλλοτε από φυσικά και άλλοτε από οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά αίτια.
Στην ιστορία του ελληνισμού επιβεβαιώνεται απόλυτα η παραπάνω αλήθεια, αν αναλογιστούμε πόσες φορές -μέσα στους αιώνες που μετρά η Ιστορία- ελληνικοί πληθυσμοί από την ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν και εγκαταστάθηκαν στις Μικρασιατικές ακτές αλλά και στα ενδότερα της Μικράς Ασίας (κατά την ελληνιστική εποχή χιλιάδες Αθηναίων εγκαταστάθηκαν στην Αντιόχεια, την ακμάζουσα πρωτεύουσα του τότε Συριακού κράτους) και πόσες φορές αναγκάσθηκαν να ξεριζωθούν από την ασιατική ήπειρο και να επιστρέψουν στις αρχαιότερες πατρίδες τους. Ακόμα και το προσφυγικό κύμα των Σύρων που κατακλύζει, σήμερα, τα νησιά μας και αναζητά καταφύγιο στις ευρωπαϊκές χώρες, αποτελεί μια τραγική παλινδρομική κίνηση της Ιστορίας.
Και για να μεταφερθούμε από το μεγάλο θέατρο της Ιστορίας στην μικρή σκηνή, όπου παίζεται η ιστορική τραγωδία της Βρίσας, την οποία ισοπέδωσε ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουνίου.
Σε ιστορική «μικροκλίμακα» επαναλαμβάνεται -και προβλέπω πως θα ενταθεί στα επόμενα χρόνια- η παλινδρομική μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής από τα ενδότερα προς την παραλιακή ζώνη, την οποία, πριν από κάποιους αιώνες εγκατέλειψαν -λόγω της ανασφάλειας που είχαν προκαλέσει, κατά τον Μεσαίωνα, οι πειρατικές επιδρομές- για να μετακινηθούν στα ενδότερα και να εγκατασταθούν στη θέση που, σήμερα, κατέστρεψε ο «επιδρομέας» σεισμός.
Ήδη, εδώ και μερικά χρόνια, για λόγους που δεν είχαν σχέση με τον καταστροφικό σεισμό, τα Βατερά και ο Άγιος Φωκάς (σε μικρότερο βαθμό) είχαν αρχίσει να φιλοξενούν έναν αριθμό μόνιμων κατοίκων. Το ρεύμα αυτό θα διογκωθεί και θα απορροφήσει, συν τω χρόνω, μεγάλο μέρος του πληθυσμού της σεισμόπληκτης Βρίσας.
Η κίνηση αυτή από την ενδοχώρα προς την παραλιακή ζώνη θα ενισχυθεί λόγω του ότι πολλοί κάτοικοι της Βρίσας διαθέτουν, ήδη, δεύτερη θερινή κατοικία στα Βατερά ή τον Άγιο Φωκά, αλλά και λόγω του ότι η ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου οικισμού της Βρίσας, για να ολοκληρωθεί, θα χρειαστεί αρκετά χρόνια.
Και αυτή η νομοτελειακή, θα έλεγα, εξέλιξη, πολλαπλασιάζει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας. Πέραν των προβλημάτων που πρέπει να επιλυθούν σε σχέση με την ανοικοδόμηση του οικισμού της Βρίσας (επιστημονικά προβλήματα που πρέπει να λύσουν οι σεισμολόγοι- γεωλόγοι: «μελέτες γεωλογικές – τεκτονικές». «Η Βρίσα θα αποτελέσει παγκόσμιο πεδίο εφαρμογής νέων τεχνολογιών και επιστημονικών ερευνών». Μετακινήσεις σπιτιών, «εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ανυπέρβλητα εμπόδια στο υπέδαφος». Και τα οικονομικά, γραφειοκρατικά και τεχνικά προβλήματα που πρέπει να λύσουν κεντρικά και τοπικά οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες, π.χ. η ανοικοδόμηση και η εφαρμογή των αντισεισμικών προδιαγραφών θα πραγματοποιηθεί με την πρωτοβουλία και την ευθύνη του κάθε ιδιοκτήτη κατεστραμμένης οικίας και με εργολαβία της επιλογής του καθενός ή θα ανατεθεί η ανοικοδόμηση, κατά τρόπο ενιαίο και συνολικά, σε μία η περισσότερες τεχνικές εταιρίες;), θα δημιουργήσει και πρόσθετα, σύνθετα και δυσεπίλυτα προβλήματα στην περιοχή των Βατερών, τα οποία θα χρειαστεί να επιλυθούν έγκαιρα, προτού διογκωθούν και οξυνθούν περαιτέρω και καταστήσουν προβληματική τη λειτουργία και του οικισμού των Βατερών.
Επισημαίνω μερικά από τα χρονίζοντα προβλήματα των Βατερών, τα οποία, εάν δεν επιλυθούν, θα προκαλέσουν, υπό τις παρούσες συνθήκες, την ραγδαία υποβάθμιση της παραλίας, καθώς και των συνθηκών διαβίωσης του αυξανόμενου πληθυσμού των μόνιμων κατοίκων της.
- Άμεση επανασύνδεση του δικτύου ύδρευσης από τις πηγές Αμπελικού που έχει διακοπεί λόγω φθοράς των αμιαντοσωλήνων. Νέα γεώτρηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το ενδεχόμενο υφαλμύρισης του νερού της παλιάς γεώτρησης στη θέση Λαγκάδι Βατερών.
- Άμεση δημοπράτηση του έργου του Βιολογικού καθαρισμού της ευρύτερης περιοχής Πολιχνίτου – Βρίσας και σύνδεση με το δίκτυο του βιολογικού καθαρισμού του οικισμού Βατερών, του οποίου τα οικιακά λύματα και λόγω της αύξησης του μόνιμου πληθυσμού, όσο θα καταλήγουν σε… «βόθρους» θα αυξάνουν τον κίνδυνο μιας καταστροφικής ρύπανσης της θαλάσσιας ζώνης.
- Ρυμοτόμηση της περιοχής Βατερών, καθορισμός οικιστικής ζώνης και χρήσεων γης. Δημιουργία ελεύθερων χώρων, κέντρων άθλησης, χώρων στάθμευσης, πεζοδρόμων.
- Διάνοιξη και σήμανση του υπάρχοντος εσωτερικού περιφερειακού δρόμου των Βατερών, καθώς και επισκευή – στήριξη του γεφυριού στο Λαγκάδι των Βατερών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο μοναδικός παραλιακός δρόμος από τη διέλευση των τροχοφόρων.
- Ενίσχυση των δημοτικών υπηρεσιών για την περιοχή των Βατερών αναφορικά με θέματα καθαριότητας και υγιεινής.
- Ταχύτερη εξυπηρέτηση εκ μέρους της Πολεοδομίας των κατοίκων της περιοχής των Βατερών που επιθυμούν να οικοδομήσουν ή να επεκτείνουν υπάρχουσες κατοικίες.
- Καλύτερη αστυνόμευση της περιοχής για την αποτροπή της αυθαίρετης δόμησης, καθώς και άλλων παράνομων δράσεων, οι οποίες μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία του οικισμού και την αρμονική διαβίωση των κατοίκων.
Ας προχωρήσουμε, λοιπόν, το ταχύτερο δυνατόν, από τους λόγους στα έργα, προτού… «κακοφορμίσουν» και γίνουν ανίατες οι πληγές που άνοιξε ο καταστροφικός σεισμός της 12ης Ιουνίου.
Πολυ σωστες οι προτασεις ,μακαρι να ακουστουν απο τους αρμοδιους.
Μακάρι, αλλά για να γίνουν όλα αυτά θα χρειαστεί να περάσουν κάποιες δεκαετίες σωστού προγραμματισμού, σκληρής δουλειάς και συνεχούς προσήλωσης στο στόχο. Αυτά τα βλέπω λιγάκι δύσκολα. Μακάρι όμως να έχω άδικο. Ποιός δεν θα ήθελε να δεί το χωριό του να μεγαλουργεί;;;; Οι κινήσεις που γίνονται μέχρι τώρα, απο πολλούς συγχωριανούς μας, είναι ασφαλώς αξιέπαινες και πρός τη σωστή κατεύθυνση. Το ζητούμενο είναι να μην ξεφουσκώσει ο ενθουσιασμός τους και η αγάπη τους για ένα καλύτερο αύριο και μια πιό όμορφη Βρίσα. Όλοι οι Βρισαγώτες, εκτιμώ, ότι όπου και αν βρίσκονται θα βοηθήσει ο καθένας με το τρόπο του και όσο μπορεί. Ο ΘΕΟΣ είναι μεγάλος και στη προσπάθεια μας θα χρειστούμε και τη βοήθειά του, την οποία σίγουρα και θα έχουμε αφού ήδη μας έδωσε δείγματα της συμπαράστασής του, προστατεύοντας στο σύνολο σχεδόν τους κατοίκους του χωριού μας, απο τον καταστρεπτικό αυτό σεισμό.