48 ώρες μετά το σεισμό και τα πρώτα προβλήματα που αφορούν τους ανθρώπους μπαίνουν στο δρόμο τους.
Έχει λυθεί σχεδόν απόλυτα το θέμα της στέγασης των αστέγων. 200 άτομα με μέριμνα της κοινωνικής προστασίας του Δήμου έχουν τακτοποιηθεί σε ξενοδοχεία και δωμάτια. Ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει άτομα και σε εγκαταστάσεις ξενοδοχείου στην Καλλονή. Λύση ανάγκης που έχει το μειονέκτημα της μεγάλης απόστασης από το χωριό, το σπίτι, τη δουλειά, το χωράφι και τα ζωντανά. Λύση όμως που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εξυπηρετήσει άτομα που δεν έχουν τις παραπάνω δεσμεύσεις. Η παραπάνω διαμονή στα ξενοδοχεία θα γίνει για λίγες μέρες με την ελπίδα ότι στο μεταξύ θα έχει υλοποιηθεί η υπόσχεση της κυβέρνησης για το επίδομα ενοικίου.
Μετά τον παπά Στρατή τουΑμπελικού που διαθέτει δυο δωμάτια για φιλοξενία αστέγων και ο παπά Μιχάλης, ηγούμενος της Μονής Δαμανδρίου, διαθέτει κελιά της Μονής για εγκατάσταση αστέγων με εξασφαλισμένη σίτιση από το Στρατό.
Επίσης από την κα Αντωνέλλη, αντιδήμαρχο στην Κοινωνική Μέριμνα, ως έσχατο μέσο κάλυψης στεγαστικής ανάγκης δίνονται και σκηνές σε όποιους δεν επιθυμούν ή δεν μπορούν να εκμεταλλευτούν κάποια απ’ τις άλλες λύσεις (η αναζήτηση σκηνής θα γίνεται μέσω του Στρατή Παράκοιλα)
Σχετικά με τη σίτιση: Τα διακόσια άτομα που μένουν σε δωμάτια ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενα έχουν εξασφαλισμένη πλήρη σίτιση με δαπάνη του Δήμου. Για τους υπόλοιπους που μένουν σε σπίτια συγγενικών ή φιλικών τους προσώπων για κάποιες μέρες διατίθεται φαγητό από άλλες πηγές (Ηλιαχτίδα, εμπορικό επιμελητήριο). Θα πρέπει να δηλώσουν όσοι θέλουν να παίρνουν το φαγητό αυτό. Είναι μια πρόσκαιρη λύση. Παράλληλα όμως τόσο σε επίπεδο τοπικού συμβουλίου όσο και σε επίπεδο Δήμου συγκεντρώνονται τρόφιμα και άλλα είδη τα οποία θα μοιράζονται σε όσους έχουν ανάγκη. Επίσης το κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού που επισκέφηκε χτες το χωριό ζήτησε να του δοθεί μια κατάσταση των αναγκών που υπάρχουν και των υλικών που χρειάζονται.
Σχετικά με την ιατρική περίθαλψη: Να σημειώσουμε ότι το ιατρείο του χωριού (εξωτερικά) δεν έχει υποστεί την παραμικρή βλάβη και επομένως είναι λογικό να λειτουργήσει τις μέρες που έχουν ανακοινωθεί. Από την κα Χριστοπούλου, γιατρό του Κ.Υ. Πολιχνίτου, ενημερωθήκαμε ότι όσοι φεύγοντας από τα σπίτια τους δεν πήραν μαζί τους τα φάρμακα να προσέρχονται στοΚ.Υ. όπου θα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες και θα μπορούν να τους δίνουν τις συνταγές για να προμηθευτούν τα φάρμακά τους.
Για την καταγραφή των ζημιών από κλιμάκιο μηχανικών (εμείς είδαμε μόνο ένα τριμελές) πρέπει να ξέρουμε ότι δεν είναι υποχρεωτική η παρουσία του ιδιοκτήτη κατά την εξέταση. Αν τον χρειαστούν θα τον ειδοποιήσουν να προσέλθει. Επίσης είτε πρώτο καταγραφεί το σπίτι σου είτε τελευταίο όλοι μαζί θα πάρουμε ότι αποφασιστεί να μας δώσουν.
Σημείωση: Διατυπώθηκαν αντιρρήσεις στο χτεσινό σχετικό σημείωμά μας όπου αναφέραμε:
“Να μην απευθύνονται όλοι στον Πρόεδρο. Ένα πρόσωπο είναι αδύνατο να αντέξει ολόκληρη την πίεση των ημερών. Ας βοηθήσουμε όλοι και ας μην έχουμε παράλογες απαιτήσεις. Οι αρμόδιοι ήρθαν δυο μέρες από τη Μυτιλήνη και έφυγαν και σε λίγες μέρες θα μας ξεχάσουν ακόμα περισσότερο. Εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε.”
Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι:
- Κανένας δεν απαξιώνει την προσφορά της Δημοτικής αρχής στην αντιμετώπιση των άμεσων προβλημάτων που δημιούργησε ο σεισμός. Το ότι την πρώτη βραδιά μετά το σεισμό ήταν στη διάθεση κάθε άστεγου κάποια σκηνή για να μείνει και μόνο με δική τους επιλογή έμειναν κάποιοι στα αυτοκίνητά τους είναι θετικό.
- Το ότι την επόμενη μέρα όλοι οι σκηνίτες μετάφερθηκαν σε δωμάτια είναι θετικό.
- Το ότι ο Δήμος δεν φρόντισε να υποστηρίξει με κάποιους υπαλλήλους το τοπικό συμβούλιο για την αντιμετώπιση των μυριων μικρών και μεγάλων προβλημάτων και άφησαν βασικά ένα πρόεδρο να τρέχει με το τηλέφωνο στο χέρι(ή μάλλον συνεχώς στο αυτί) απ’ τη μια να υποδέχεται τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που έρχονταν και απ’ τη άλλη να προσπαθεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κόσμου είναι πολύ αρνητικό.
- Οι υπάλληλοι αυτοί θα μπορούσαν να καταγράψουν όλους τους άστεγους (άσχετα με το που έμεναν) και να οργανώσει τη διανομή των τροφίμων και των άλλων υλικών σωστά. Αυτό δεν έγινε και ακόμα και σήμερα υπάρχει πρόβλημα και αυτό είναι αρνητικό.
- Το ότι δεν υπήρξε καμιά ενημέρωση του κόσμου γύρω απ’ την καταγραφή των ζημιών στα κτίρια με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φορτικές πιέσεις στους μηχανικούς από λάθος πληροφορημένους πολίτες και να δυσκολεύονται να κάνουν τη δουλειά τους είναι αρνητικό.
- Το ότι δεν γίνεται επαρκής αστυνόμευση του χωριού με αποτέλεσμα να φοβούνται οι άνθρωποι και να εισβάλλουν στα ετοιμόροπα σπίτια για να πάρουν, και να μην αφησουν να κλέψουν, τα υπάρχοντά τους είναι αρνητικό. Κλοπή μέσα από σπίτι δεν έχει διαπιστωθεί, έχει όμως πιαστεί στα πράσσα συλλέκτης πελεκημένων ογκολίθων.
Τέλος και αν η πρόταση “Οι αρμόδιοι ήρθαν δυο μέρες από τη Μυτιλήνη και έφυγαν…” αδικεί κάποιους, στόχος της δεν ήταν να αδικήσει αλλά να υπογραμμίσει την τελευταία πρόταση: “Εμείς πρέπει να οργανωθούμε και να αλληλοϋποστηριζόμαστε.”